måndag 31 december 2012

Smörgåsbakelse

Då var det nyårsafton igen. Tiden går så snabbt. Snart har man ett helt nytt år framför sig med nya möjligheter. Men först ska vi fira nyår.
 
 
Till förrätt i år blir det smörgåsbakelser. Det är lite pyssel med att göra smörgåsbakelser men är klart värt det. Jag gör fyllningen dagen innan de ska ätas, så att det får stå och gosa till sig. Denna gången fyllde jag dem med tonfiskröra. Till 8 st behöver du.....

Ingredienser:
24 skivor formfranska      
Fyllning:
2 burkar tonfisk
1 burk creme fraiche
1 dl majonäs
½ finhackad rödlök
1 msk finhackad dill
1 krm salt
½ krm peppar
Runt om:
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
lite salt
Garnering:
1 gurka
dill
½ citron
1 kg oskalade räkor

Gör så här:
 Finhacka rödlök och dill. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Tag ett runt glas och skär ut runda ringar av formbrödet.
Lägg på fyllningen på varje lager, även på ovansidan. Blanda ihop cremefraiche och majonäs och lite salt och bre runt om varje bakelse med hjälp av en slickepott. Täck över dem och låt stå till dagen efter.
Garnera med räkor, dill, citron och gurkskivor som du skär på längden och linda runt bakelsen. Servera och njut!




 
 
 

söndag 30 december 2012

Lasagne

I går var vi på innebandycup i princip hela dagen, så det blev middag ganska sent och jag gjorde en lasagne som serverades med en sallad.
När jag gör lasagne så vill jag ha den lite krämigare.
Den blir lite "lösare" när man lägger upp den på tallriken, men jag tycker att det så mycket godare. Till en stor form behöver du.

Ingredienser:
Lasagneplattor

Köttfärssås:
1 kg blandfärs

1 burk krossade tomater
1  stor gul lök
3 dl grädde
½ dl thai sweet chilisås
1 köttbuljongtärning
soya för färgens skull
1½ tsk persillade
salt
peppar

Gör så här:
Bryn färsen och löken. Tillsätt krossade tomater, chilisås, och grädden. Lägg i kryddor och lite soya. Låt koka ihop.

Ostsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 msk socker
2 dl riven ost
½ tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 tsk aromat

Gör så här:
Smält smöret och lägg i vetemjölet, så att mjölet löser sig i smöret. Häll i mjölk och grädde. Lägg i osten. Låt koka ihop under omrörning. Krydda med salt, peppar, aromat och socker.


Lägg ett tunt lager ostsås i botten av en form och sedan lasagneplattor, köttfärs, ostsås, plattor, köttfärs osv. Avsluta med köttfärs och ostsås. Sätt in i ugnen på 200 grader tills lasagneplattorna är mjuka.

lördag 29 december 2012

Tacosoppa

 
Denna soppa kan du göra på tacofärs som har blivit över från tacomiddagen eller som jag gjorde idag från grunden. Lägg i pasta eller potatis. Soppan går snabbt att göra och barnen älskar den.
Servera med en klick vitlökssås och något gott bröd.
Det blir ganska mycket soppa av detta recept och det räcker lätt till 8 personer.
Vill du inte laga till så många så halverar du bara receptet.

Ingredienser:
500 g blandfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 burk majs
1 burk passerade tomater
1 hönsbuljongtärning
1 påse tacokrydda
1½ tsk salt
1½ liter vatten
1 burk creme fraice+ 1 burk till servering.
 7 dl okokt pasta

Gör så här:
Bryn färsen. Lägg i hackad paprika, lök, vitlök, salt, tacokrydda och majs.
Häll på 1½ liter vatten och lägg i hönsbuljongtärningen.
Låt koka upp och häll i passerade tomater och cremefraiche.

Lägg i pastan och koka tills den är klar.
Blanda 2 dl cremefraiche med en vitlöksklyfta och salt och servera till soppan.




fredag 28 december 2012

Oxrullader

Oxrullader tar lite tid att göra och det är ingen rätt du lagar när du kommer hem efter en lång arbetsdag. Men om du tar dig tid och laga denna rätt när du har lite mer tid, så lovar jag att det är värt det. Att skyn från rulladerna gör att det blir en underbart god sås gör inte saken sämre.

Ingredienser:
8 skivor kött (innanlår)
gul lök
2 msk senap
8 skivor skinka
persilja
salt
peppar

Gräddsås:
skyn från rulladerna
3dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk kalvfond
salt
peppar
aromat
soya
red av med maizenamjöl

Gör så här:
Lägg ut köttskivorna på en skärbräda. Salta och peppra köttet. Bre på senap, lägg på skinkan och persiljan. Rulla ihop dem och fäst med tandpetare. Skala och skär löken i bitar.
Bryn rulladerna runt om i smör i en stekpanna. Lägg i löken och bryn lite till.
Tillsätt vatten och låt rulladerna sjuda tills de är riktigt möra.   
Ta upp köttet och ta bort tandpetarna. Håll köttet varmt. Vispa ner grädden i såsen och koka ihop den 5 minuter. Smaksätt med gelé, fond, salt, aromat och svartpeppar.
Lägg ner rulladerna i såsen. Servera med potatis och kokta haricots verts. 

   

torsdag 27 december 2012

Kyckling i sötsur sås.

I kväll blev det kinesisk matlagning. Kyckling i sötsur sås som serverades med ris. Det blev lite sura miner från en del av barnen när jag hade glömt att köpa nudlar, men det får det bli nästa gång istället.

Ingredienser:
700 g kycklingfilé
 
2 st vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
olja att steka i
salt
peppar

Sötsur sås:
Ger ca 7 dl sås
5 ½ dl vatten
1 1/4 dl vitvinsvinäger
2 dl socker
1 liten burk ananas + spad (227g)
1 dl tomatpuré
2 hönsbuljongtärningar
2 ½ msk maizenamjöl

Gör så här:
Skär kycklingen i tunna skivor. Fräs kycklingen ett par minuter på hög värme i olja och lägg i sesamoljan och pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar. 
Vispa samman vatten, vinäger, socker, tomatpuré, buljong, ananasspadet och maizena. Häll blandningen över kycklingen och låt puttra i ca 5 minuter. Skär ananasen i bitar och lägg i och låt koka ytterligare någon minut.
Servera med ris eller nudlar.

onsdag 26 december 2012

Krämig potatisgratäng med grillat kött

Efter flera dagar med julmat så var jag sugen på något annat. Vi trotsade det tråkiga vädret och grillade.
Vi grillade olika sorters kött. Karré, vanliga kotletter och kycklingfilé och till köttet gjorde jag en krämig potatisgratäng.
 

Till en stor form behöver du...

Ingredienser:
 
20 medelstora potatisar
3 dl grädde
3 dl mjölk
2 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
smör
salt
aromat
lite peppar

Gör så här:

Skala och skiva potatisen. Lägg i en klick smör i en gryta och lägg i potatisen. 
Häll i mjölk och grädde. Pressa i vitlöken och krydda med salt, aromat och lite peppar.
Var inte rädd för att salta för det behövs en del. Koka ihop under omrörning så att potatisen inte bränner fast.
 
Tillsätt osten och rör tills den har smält. Häll över i en form och sätt in ugnen på 200 grader tills potatisen är mjuk. 






tisdag 25 december 2012

Julens goda mat

Dagen innan julafton så firade vi jul hos min syster och hennes familj och på julafton var vi hos min sambos föräldrar. Här kommer lite bilder på en del av all den goda mat som vi åt.


Goda bröd


Ägghalvor


Olika ostar


Räkor


Lax och ål


Rödbetssallad


Janssonsfrestelse


Jultallrik nummer 1

Lax, ål och sill


Skinka


Köttbullar


Prinskorv och isterband


Lutfiskpudding

Jultallrik nummer 2.






måndag 24 december 2012

En riktig God Jul!


 

En riktigt God Jul önskar jag DIG som läser min blogg. Hoppas att du får en underbar jul.

söndag 23 december 2012

Ris a la Malta

Ris a la Malta är en klassisk efterrätt på julbordet. 
Jag vill att min Ris a la Malta ska smaka mycket vanilj och den ska serveras med en saftsås med smak av jordgubb.

Ingredienser:
8 port
6 dl risgrynsgröt
2½ dl grädde
0,75 dl florsocker
1 ½ msk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa grädden och blanda med risgrynsgröt, florsocker och vaniljsocker.
Servera med saftsås.

Saftsoppa



Till Ris à la Malta vill jag ha en saftsås och jag gör den på hemgjord jordgubbssaft, men du kan lika väl göra den på köpt saft.

Ingredienser:

5 dl jordgubbssaft (outspädd)
2 dl vatten

2 msk potatismjöl

Gör så här:

Rör ut potatismjölet i lite av vattnet.
Koka upp resten av ingredienserna. Tag bort kastrullen från värmen och häll i redningen.
Koka upp igen och ta av kastrullen när första bubblan syns. Låt kallna.




Julblomma

 
 Ska iväg på jullunch hos min syster och hennes familj idag och jag köpte en vit skål, ett par taklökar, en liten julros och ett litet hjärta i betong. Jag la jord i krukan och planterade växterna och la på mossa, granris, fusksnö och hjärtat.
Jag tycker att det är roligt att ge bort något personligt som man har gjort själv.
 

 
 



lördag 22 december 2012

Lyxig pasta med oxfilé


Efter en dag med fullt upp så lagade jag en pastasås med oxfilé, champinjoner, rödlök och chevréost. Jag serverade den till färsk pasta.

Till 4 personer behöver du..
500 g oxfilé
200 g färska champinjoner
1 rödlök
100 g chevréost
5 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk kalvfond
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 msk finhackad persilja
maizenamjöl

Blanda ihop grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt osten, fond och kryddor. 
Låt koka ihop i några minuter. 
Red av med mazienamjöl.

Putsa och skär oxfilén i strimlor. Skiva champinjoner och lök. Stek köttet hastigt i en panna. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. 
Lägg i champinjonerna och till sist rödlöken. Häll såsen över köttet och blanda i persiljan.
Servera med färsk pasta och en grönsallad.



Julig frukost


Gick upp ganska tidigt och åkte och storhandlade. Skönt att ha det klart.
När jag kom hem så lagade jag en frukost i julens tecken. Sen är det dax för att slå in de sista klapparna och förbereda det som är kvar att göra inför julen.







fredag 21 december 2012

Äta ute


Stämplade ut till en välbehövlig julledighet och ikväll bestämde vi oss för att är ute.
Vi åt på ett ställe där de serverar en mongolisk buffé, och det är så gott!
Till förätt åt vi vårullar och till huvudrätt så plockar man till sig det man vill ha, och därefter steker dom till det på plats. 
Till efterätt åt vi friterade bananer och glass.
Ibland är det så skönt att bara få sätta sig på en restaurang och bli uppassad.









Julgodis


 
På söndag ska vi på jul-lunch hos min syster och hennes familj.
Förutom en blomma så tänkte jag ta med lite hemlagat julgodis som jag har lagt i små cellofanpåsar.
Lätt att göra och det brukar vara uppskattat.

Recepten hittar du om klickar på namnet nedan.

Rocky Road
Polkabräck
Chokladkola

torsdag 20 december 2012

Pestobakad laxfilé

I somras var vi på Gotland och inte så långt ifrån stugan som vi bodde i fanns en gårdsbutik.
Inne i denna butik köpte jag bla ramslökspesto och det är den som jag hade till laxen, men du kan ha vilken pesto du vill. De som hade butiken var väldigt trevliga och de visade oss runt och pratade om sina produkter.
Jag kan varmt rekommendera deras produkter, och det är Gotlands Delikatesser du ska hålla utskick efter.



Ingredienser:
Laxfilé
pesto
salt
citronpeppar









Jag hade en bit färsk lax som jag kryddade med salt och citronpeppar. Därefter la jag över ett lager pesto och tillagade laxen i ugnen på 200 grader. Laxen är klar när den har blivit ljusare i färgen och blivit fast i mitten. 
Lägg över alumiumfolie i slutet, så att inte peston bränns.

Servera med kokt potatis, grön sparris, citron och senapssås.
Recept på senapssåsen hittar du här.



Senapsås

Här kommer ett recept på en lättlagad senapssås som är väldigt god till fisk. Det är lite sting i den och vill du har mer sås, så är det lätt att dubbla mängden.

Ingredienser:
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
1 msk skaldjursfond
2 msk senapspulver
1 msk flytande honung
1 msk smör
salt

Gör så här:

Blanda ut vetemjölet i lite av vattnet.
Lägg i alla ingredienser i en kastrull och värm upp under omrörning och låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt.



onsdag 19 december 2012

Räksallad

Ikväll gjorde jag en fräsch räksallad och till den en dressing med bla gräddfil, majonäs och dill. Receptet på dressingen hittar du här.

Ingredienser:
ris
kokta ägg
grönsallad
gurka
cocktailtomater
rädisor
röd lök
avocado
räkor
krutonger

Koka ris och äggen. Skär grönsakerna i bitar och blanda ihop allt.
Till krutongerna skar jag brödet i tärningar och stekte dem i olja och kryddade med örter, vitlök och salt.




Dressing till räksallad.


Idag gjorde jag en räksallad till middag och till den gjorde jag den här dressingen.

Ingredienser:
2 dl gräddfil
1 dl majonäs
2 msk ketchup
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk citronolja
2 msk finhackad dill

 Rör ihop allt och servera till räksalladen.





tisdag 18 december 2012

Knäck

 
Finns det något mer klassiskt julgodis än knäck?
Denna knäck blir lite mjukare i konsistensen. Gör den med eller utan mandel.

Ingredienser:
50 g mandel
50 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 msk  flytande honung
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Koka ihop alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad kastrull. Hacka mandeln. 
Koka knäcksmeten utan lock och rör om då och då tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 120°. Tillsätt mandeln.
Fördela smeten i knäckformar och förvara den i kylen.


Kulprov gör du så här:
Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula.



måndag 17 december 2012

Kyckling med grönsaker och kokosmjölk

Detta är en typisk vardagsrätt som går snabbt att göra.
Jag använde wokgrönsaker som du hittar i frysdisken.

Ingredienser:

Till 6 personer behöver du.
4 kycklingfiléer
1 gul lök
450 g wokgrönsaker
4 dl kokosmjölk
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 msk curry
1 tsk socker
salt
peppar
olja

Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor.
Bryn kycklingen i olja under några minuter i en wokpanna eller stor teflonpanna. Krydda med salt, peppar, curryn, ingefäran, socker och vitlöken. Tillsätt grönsakerna och fräs i några minuter till.
Häll i kokosmjölk och grädde och sjud i ca 5 minuter.
Smaka av med salt.



Julsenap


En hemlagad julsenap och en fröjd till julbordet och en väldigt uppskattad gåva.
Låt senapen stå och mogna någon dag innan du äter den.

Ingredienser:

 
ca 3 dl
2 dl senapspulver
1 dl socker

1 msk flytande honung
2 dl vispgrädde


Gör så här:
Vispa samman senapspulver, socker och grädde i en kastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning.
Häll upp på  burkar.





söndag 16 december 2012

Pepparkakscheesecake

 3:e advent och vi hade födelsedagsfika för Isac och jag bakade pepparkakscheesecake och bjöd gästerna på.
Jag garnerade med några lingon och pudrade över lite florsocker. 
Nu är det snart dax för Jul med Ernst och det vill inte jag missa.
Till en form behöver du.

Ingredienser:
200 g pepparkakor
150 g philadelphiaost
2 2
dl socker
1.51 ½
 tsk vaniljsocker
3 3
st äggulor
3 3 dl vispgrädde


Gör så här:
Vispa grädden tjock. Vispa philadelphiaost, socker och vaniljsocker tills det är klumpfritt.
Tillsätt äggulorna, en i taget. Blanda i grädden i ostsmeten.

Krossa pepparkakorna och lägg i  2/3 i en form med löstagbar kant och fördela jämnt. 
Häll i smeten och smula resten av pepparkakorna ovanpå.  Ställ in i frysen i minst 4 timmar.




Skriv ut