söndag 31 mars 2013

Lax och räkpaj på kavringsbotten.

Här kommer receptet på den goda lax och räkpaj som vi hade till påskbuffén. 
Det är en paj som serveras kall och den har en kavringsbotten.

Ingredienser:

Paj skal:
200 g kavring
50 g smör

Fyllning:
150 g kallrökt lax
200 g skalade räkor
2 ägg
2 avocado
1 rödlök
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk pressad citron
salt
peppar


Dekoration:
räkor
citronskivor
dill

Gör så här:
Smällt smöret. Finfördela kavringen i en matberedare och tillsätt smöret. 
Tryck ut i en pajform och ställ kallt. Hårdkoka äggen och skala räkorna.
Skär lax, räkor, ägg och avocado i bitar.  Skala och finhacka rödlöken. 
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och lägg i den i pajskalet.
Dekorera med räkor, citronskivor och dill. 
Låt gärna pajen stå en stund i kylen innan servering.


lördag 30 mars 2013

Påskbuffé

En god påskbuffé hör påsken till. Syrran och hennes familj kom ut till oss och vi hade knytis.
Receptet på sillen har jag redan lagt ut och de andra recepteten kommer att läggas ut under veckan.

Påskbuffé

Lax och räkpaj på kavringsbotten
Sparris och baconpaj
Senapsmarinerade kycklingfiléer
Matjesill med äpple och ingefära
Gravad lax med gravlaxsås
Ägghalvor med majonäs, räkor och dill
Ett gott knäckebröd
Färskpotatis
Sparris
Sallad


En tallrik med godsaker...


Lax och räkpaj på kavringsbotten


Sparris och baconpaj


Senapsmarinerade kycklingfiléer


Matjesill med äpple och ingefära


Gravad lax
Ägghalvor med majonäs, räkor och dill
Ett gott knäckebröd


Färskpotatis


Gravad lax med gravlaxsås och sparris


Sallad



fredag 29 mars 2013

Gyllengul påsktårta med choklad

När det är påsk, så tänker man ofta den som "gul". Så vad passar bättre än en chokladtårta med gyllengul glasyr på.
Till garnering på tårtan, smälte jag choklad som jag spritsade ut i långa rader och formade de till ett fågelbo, innan de hade stelnat helt. Sedan la jag chokladägg i det.

Ingredienser:
10-12 bitar
3 ½ dl socker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olja
2 ½ dl filmjölk
1 msk gul karamellfärg

Glasyr:
600 g philadelphiaost
4 dl florsocker
gul karamellfärg

Gör så här:
Smöra och bröa en rund form. 
Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. 
Tillsätt  vinäger, olja, filmjölk och karamellfärg och vispa till en slät smet. 
Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen på 175 grader i 4o minuter. 
Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Dela den avsvalande kakan i 3 delar. 
Fördela glasyren på varje lager.













Matjesill med äpple och ingefära


En god sill hör påsken till och till denna sill utgick jag från en färdig matjesill och smaksatte den med bla äpple och ingefära.

Ingredienser:
2 burkar hela matjesillfiléer
1 syrligt äpple
3 dl gräddfil
rivet skal av ½ citron
½ msk färsk riven ingefära
2 tsk fransk senap
½ dl hackad gräslök
salt 
peppar

Gör så här:
Skär matjesillen i bitar. Skala äpplet och skär det i små bitar. 
Blanda ingredienserna till såsen och vänd ner sillen.
Låt gärna sillen stå och mogna innan servering.


torsdag 28 mars 2013

Lammfilé med potatisgratäng

Lamm hör påsken till och den inleddes med att jag lagade lammytterfilé med potatisgratäng och en getost tsatsiki med mango. Recept på potatisgratäng hittar du här och getost tsatsikin här.


Önskar alla läsare en riktig Glad Påsk!

Ingredienser:
Till 4 personer.
700 g lammytterfilé
4 msk olja 
2 vitlöksklyftor
1 knippe rosmarin
rivet skal från ½ citron
salt 
peppar

Gör så här:
Putsa lammfilén. Finhacka rosmarin, vitlök och riv citronen. Salta och peppra filén. 
Blanda ihop olja, rosmarin, vitlök och citronskal i en bunke och lägg i köttet. 
Låt stå i någon timme.
Stek lammfilén i smör på hög temperatur i ett par minuter runtom. 
Lägg över filén i en ugnsform och sätt in i ugnen på 120 grader till temperaturen är ca 57 grader, då är köttet rött/rosa.
Använd gärna stektermometer. Låt köttet vila i aluminumfolier i 10 minuter innan servering. Skär upp i skivor och servera.







Getost tsatsiki med mango

Äntligen påskledigt och jag har en lång helg framför mig.  Idag ska vi äta lammytterfilé med potatisgratäng.
Jag funderade på vad som skulle vara gott till lamm och valet blev en getost tsatsiki med mango i.

Ingredienser:
150 g chevréost
2 dl grekisk yoghurt
½ dl majonäs
½ msk olivolja
2 dl finhackad mango
flingsalt
peppar

Gör så här:
Kantskär osten och mosa den. Blanda med yoghurten, oljan och majonäsen. Lägg i mangon och smaka av med salt och peppar.


Punschbollar

Jag bakade punschbollar och för att få lite påskkänsla på dem så droppade jag i lite gul karamellfärg i kokosen för att få en gul fin färg på dem.

Ingredienser:
Till 15 st behöver du.

75 g smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl havregryn
100 g kexchoklad
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe
1 ½ msk punsch
kokos
gul karmellfärg
Gör så här:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Krossa kexchokladen till smulor. Lägg i havregryn, kexchoklad, kakao, kaffe och punsch och rör ihop till en jämn smet. Forma till bollar. 
Blanda kokos och gul karamellfärg noga och rulla sedan bollarna i kokosen och ställ dem i kakformar.





onsdag 27 mars 2013

Sallad med rökt lax och räkor

Ikväll gjorde jag en fräsch sallad med bla rökt lax, räkor, sparris och avocado. 
Till salladen gjorde jag en pepparrotsdressing som du hittar receptet på här
Salladen passar också som förätt.

Ingredienser:
ägg
sparris
rökt lax 
räkor
bladsallad
avocado
rädisor
rödlök
cocktailtomater

Gör så här: 
Skär av den nedersta delen av sparrisen och förväll den hastigt i lättsaltat vatten. 
Koka äggen och skär i klyftor. Skala räkorna och skär laxen i bitar. 
Skölj och grovhacka salladen och lägg på tallrikar. Skär rädisor och avocado i bitar. Lägg upp allt över salladen och häll över dressingen.
Servera med ciabatta som du skär i långa skivor. Stek dem i olja och strö på flingsalt.








Pepparrotsdressing


Gillar du pepparrot? I så fall gillar du nog denna dressing.
Vill du inte göra så mycket dressing, halvera receptet.
Dressingen passar bra till sallader med lax och skaldjur.

Ingredienser:
2 dl cremefraiche
½ dl mjölk
3 msk färskriven pepparrot
2 msk limesaft
1 msk flytande honung
1 tsk fransk senap
½ dl majonäs
½ tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
Blanda creme fraiche, mjölk, senap, majonäs och honung. Riv pepparroten, pressa i limesaften och krydda med salt och peppar. Blanda ihop och servera.

tisdag 26 mars 2013

Bacon och broccolipaj

En bacon och broccolipaj stod på menyn i dag. 
Paj kan varieras i det oändliga och passar både till vardags och fest. 

Ingredienser:
Deg :
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten 
1 nypa salt

Fyllning:
1 pkt bacon (140 g)
180-200 g broccoli
150 g riven ost
3 ägg
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk basilika
lite salt


Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda ihop degen förhand. 
Låt gärna degen vila i kylen i ca 30 minuter. 
Tryck ut pajdegen i pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 grader.

Skär baconen i bitar och stek dem. Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten i några minuter. Fördela bacon och broccoli i pajskalet. Lägg över den rivna osten. 
Blanda ägg och grädde. Tillsätt salt, peppar och basilika. Häll över pajen och grädda på 200 grader i ca 30 minuter.










måndag 25 mars 2013

Rödlöksmarmelad

Rödlökmarmelad är ett jättegott tillbehör till tex en skinkstek med sås och potatis. 
Du kan äta den varm eller kall. Jag tycker att den är godast varm.


Ingredienser:
5 st rödlökar
2-3 msk smör
½ dl rödvinsvinäger
½ dl farinsocker
1 krm cayennepeppar 
½ tsk salt

Gör så här:
Skala rödlöken och skiva dem tunt. 
Låt löken fräsa på låg värme i smör i  10 minuter. 
Tillsätt rödvinsvinäger, farinsocker, salt och cayennepeppar. 
Låt sjuda i cirka 20 minuter tills vätskan nästan kokat in. 


Ledig dag och frukost på stan

Jag har tagit ledigt från jobbet idag, solen skiner och började dagen med att äta frukost ut på ett mysigt café. 

Frukosten som jag beställde kallade dom för halleluja frukost och bestod av en god macka, vanilj yoghurt med färska hallon, en muffins,  juice och varm choklad med marshmallows och vispgrädde. Mums!







Efter frukosten strosade jag lite på stan och hittade denna underbara kakburk. 
Jag lyfte upp den och den va väldigt hal och slant ur mitt grepp och ner på en vacker glasskål och klirr, så var den sönder:(
Tjejen i butiken tittade på mig och sa att det gjorde inget. Det händer i princip varje dag. 
Jag måste erkänna att jag kände mig lite dum. Men jag är dock nöjd med mitt inköp.

söndag 24 mars 2013

Skinkstek med sås och potatis

Idag lagade jag en riktig klassisk söndagsmiddag, skinkstek, sås och potatis. 
Till steken gjorde jag även en rödlöksmarmelad.
Denna rätt är en av barnens absoluta favoriter. 
Visst tar det lite tid att laga, men köttet sköter sig i princip själv. Receptet på rödlöksmarmeladen kommer jag att lägga ut i morgon.

Ingredienser:

Till 6 personer.

1.5 kg skinkstek
1 st gul lök
3 st morötter
10 katrinplommon
3 dl grädde
2 dl mjölk
aromat
salt
vitpeppar


Gör så här:

Krydda köttet ordentligt. Bryn köttet runtom i en stekgryta. 
Grovhacka lök, skär katrinplommonen i bitar och morötterna i stavar och lägg ner dem i grytan och bryn lite till.
Häll på vatten så det täcker köttet. Låt koka upp.
Sänk värmen och låt småputtra under lock på svag värme i 1-1 ½ timme. 
Tag upp steken och morötterna och lägg folie över så att de håller sig varma.  
Låt skyn med lök och katrinplommon vara kvar och mixa sönder dem med en stavmixer. 
Häll  i grädde, mjölk och lite soya. 
Krydda med salt, peppar och aromat. Låt koka ihop och red av såsen med maizena.                         
Skär upp steken i tunna skivor.
Servera köttet med sås, potatis, svartvinbärsgelé och rödlöksmarmelad.




Våfflor



Imorgon är det våffeldagen och efter en lång dag med innebandy igår och sovmorgon idag, så började vi helt enkelt dagen med att grädda våfflor. 
Jag använde Ekströms våffelmix, men vill du göra egna frasiga våfflor, så kommer ett recept här. Till våfflorna hade vi grädde och jordgubbssylt.

Ingredienser:
Räcker till 6 personer.

50 smör
2 dl mineralvatten
4 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman vatten, grädde, mjöl och bakpulver till en jämn smet. Rör i smöret. Låt gärna smeten stå och svälla i rumstemperatur innan gräddning.

fredag 22 mars 2013

Pasta med ost och skinksås

Kvällens mat blev en snabblagad pastasås med ost och skinka. 
Jag provade att smaksätta med en philadelphiaost med sweetchili smak. 
Resultatet blev klart godkänt av familjen.

Delar av familjen är på innebandy och vi andra som är kvar hemma ska snart sätta på en bra film och plocka fram godiskålen. 
Men här kommer receptet på ost och skinksåsen.

Ingredienser:
350 g strimlad skinka
1 gul lök
200 g philadelphiaost med sweet chili smak
5 dl mjölk
1 krm muskotnöt
1 krm chilipeppar
½ dl finklippt persilja

Gör så här:
Skala och hacka löken. Bryn skinkan och löken. Lägg i philadelphiaosten och rör runt. 
Häll i mjölken och krydda med muskotnöt och chili. Låt koka ihop. 
Klipp persiljan och lägg i precis innan servering.
Servera med pasta och en grönsallad.



Fredagsfika med kitkat tårta

Äntligen fredag och jag bara måste visa denna underbara tårta som min jobbarkompis bjöd på idag:)

Det var en underbart god chokladtårta som var toppad med nonstop och runt om hela tårtan hade hon satt kitkat choklad. Kanske inte den bästa tårtan för figuren, men själen blev desto gladare.

onsdag 20 mars 2013

Kycklingsoppa med kokosmjölk

Fast det är vårdagsjämning, yr snön ute och det finns inte ett spår av att våren är i antågande. Då passar det bra att laga en värmande soppa. 
Dagens soppa blev en thai inspirerad soppa med bla kyckling, kokosmjölk, chili och ingefära.

Ingredienser:
3 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 purjolök
1 schalottenlök
100 g färska champinjoner
1 burk kokosmjölk
5 dl vatten
1 dl grädde
1 msk färsk ingefära
1 röd chili
1 hönsbuljongstärning
skal och saft från 1 lime
3 limeblad
salt

Gör så här:
Skär kyckling och champinjoner i skivor. Krydda kycklingen med salt och peppar. 

Hacka schalottenlök, purjolök, paprika och chili i bitar. Riv ingefäran och skalet från limen. 

Bryn schalottenlök och chili i smör. Häll i kokosmjölk och vatten och lägg sedan i ingefära, buljongtärning, limeblad, saft och skal från limen. 

Lägg därefter i kycklingen och låt sjuda i någon minut. Tillsätt champinjoner, paprika, purjolök och grädde och låt sjuda tills kycklingen är klar. 
Smaka av soppan med salt. Ta bort limebladen innan servering. Servera med vitlöksbröd.

måndag 18 mars 2013

Biffar med fetaost och soltorkade tomater

Det går göra så mycket gott av köttfärs. Jag gjorde biffar och fyllde dem med bla fetaost och soltorkade tomater. 
Till biffarna serverades potatismos och mini sparris.

Ingredienser:
700 g blandfärs
1 dl mjölk
1 dl grädde
5 msk ströbröd
½ riven lök
1 ägg
150 g fetaost

4 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk oregano
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter. 
Hacka fetaost, vitlök och soltorkade tomater.
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg, fetaost, soltorkade tomater, vitlök och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. Forma färsen till biffar och stek dem i smör.




söndag 17 mars 2013

Chokladrutor

Har efter mycket letande äntligen hittat en långpanna med löstagbar botten. 
Naturligtvis ville jag provbaka i den och det bakades en chokladkaka med glasyr som jag sedan toppade med ett strössel som gick i påskens färger. 
Det är inte så långt kvar till påsk nu och det ska blir så skönt med lite längre ledighet. 
Hoppas bara att våren kommer också. Jag är lite trött på vintern nu.

Ingredienser:
1 dl kakao
2 dl mjölk
250 g smör
3 dl socker
5 ägg
4 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g ljuschoklad

Choklad glasyr:
2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad.

Gör så här:
Koka upp mjölk och kakao och låt svalna.
Rör socker och smör poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i chokladmjölken. Smält chokladen över vattenbad och vänd ner i smeten. Häll i en långpanna ca 25x40 cm. 
Grädda på 200 grader i ca 25 minuter. Den ska vara lite kladdig när den är klar.

Glasyr:
Koka upp grädden och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält. 
Låt svalna något och bre över kakan.
Strö över strösslet. Skär kakan i rutor när den har svalnat.




lördag 16 mars 2013

Thaimat och fotboll


Igår åt vi ute innan det bar av till fotbollscupen.  Vi åt bla tre små rätter som bestod av friterade räkor, kycklingspett med jordnötsås och biff med bambuskott. 
Min sambo beställde en kryddstarkare variant, kycklingfilé med panang curry och kokosmjölk. Mums!

Fotbollen spelades i en klassisk gammal bollhall med dammande grus på planen och ett fåtal plusgrader. 
Min dotters lag vann alla grundspelsmatcherna, men åkte sedan ut i semifinalen med minsta marginal
Bra kämpat tjejer! 
Ikväll är vi bortbjudna till en kompis till mig och det ska bli jättetrevligt att träffas, men först ska jag baka en smarrig chokladkaka.
Här kommer lite inspirerande bilder på den goda maten igår. Ha en fortsatt bra helg!



fredag 15 mars 2013

Potatisbakelser

Äntligen fredag och jag ska snart i väg på fotbollscup. Det är min dotter som spelar cup och kvällens mat blir thaimat på vägen. Här kommer dock receptet på de goda potatisbakelserna som min syster bjöd oss på förra helgen.

Ingredienser:

1 rulle smördeg
potatismos gjord på ca 5-6 potatisar
150 g västerbottenost
parmesanost

Gör så här:
Bästa resultat blir det om du gör grunden dagen innan de ska gräddas.
Dag1:
Gör potatismoset och låt kallna. Rulla ut smördegen och lägg på potatismoset och strö över riven västerbottenost.
Rulla ihop och lägg i kylskåpet.
Dag 2:
Tag ut ur kylen och skär i ca 3 cm tjocka bitar. 
Pensla med ägg och lägg på riven parmesanost. 
Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg.



torsdag 14 mars 2013

Laxburgare

Kvällens middag blev laxburgare med bröd och till det en 
mango och ingefärsdressing. 
Till burgaren gjorde jag en sallad med grönsallad, cocktailtomater och kokta ägg. 
Jag stekte även färsk lök och mini sparris till.
Recept på mango och ingefärsdressing hittar du här.

Ingredienser:
Till 4 burgare behöver du.
500 g laxfilé
½ finhackad röd chili
2 st finhackade salladslökar
saft från 1 lime
½ dl grädde
1 tsk salt
½ tsk citronpeppar


Gör så här:
Finhacka laxen, chilipepparn och salladslöken. Pressa i limesaften, häll i grädden och kryddor. Forma till 4 burgare och stek dem i smör i ca 2 minuter på varje sida.










Mango och ingefärsdressing

Denna dressing gjorde jag till smarriga laxburgare med bröd. Det är lite sting i den från chilin och sötma från mangon, vilket ger en perfekt kombination.

Ingredienser:
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
2 msk thai sweet chilisås
½ finhackad röd chili
1 msk färsk riven ingefära
1 mango
½ tsk salt
Gör så här:
Riv ingefära och finhacka chilin. Skala och kärna ur mangon och skär den i bitar.
Blanda i hop creme fraiche, majonäs och chilisås. Blanda i övriga ingredienser och rör ihop dressingen.





Skriv ut