lördag 31 augusti 2013

En helg i Halmstad

Jag och min sambo åkte ner till Halmstad i helgen helt allena utan barn.
Bara för få mysa, gå på stan och shoppa, strosa på stranden, äta gott och få ta hand om varann.
Vi sa från början att vi skulle inte laga någon mat, utan äta varje mål ute.

På fredagskvällen gick vi på kinarestaurang och jag åt 3 små rätter.



Det blev en Baileys och en Whisky till kaffet.
Friterad banan med glass, går alltid ner.
På lördagsmorgonen åkte vi till  Hotell Mårtensson och åt frukost. Det var en väldigt god frukost, bra mat, trevlig personal och väldigt fräscht.
Scrambled eggs, köttbulllar, prinskorv och bacon.
God yoggi med färska hallon, torkade bananer och flingor.





torsdag 29 augusti 2013

Marängtårta

Vi firade Jacobs födelsedag och till efterrätt gjorde jag en marängtårta med choklad och jordgubbar. Jag gjorde en hel långpanna, men om du bara vill göra en halv plåt så räcker det om du gör en marängbotten som du delar. Halvera då receptet på chokladsåsen.


Ingredienser till marängen:


Till en hel plåt behöver du 2 satser enligt nedan. 
4 äggvitor
2 ½ dl socker
4 dl puffat ris

Gör så här:

Vispa först äggvitor till ett hårt skum. Vänd sedan ner socker och puffat ris.
Lägg ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 150 grader i 45 min.
Medans marängen gräddas i ugnen så gör du den andra marängen.
Låt maräng och chokladsås svalna. 

Chokladsås: 
2 dl mjölk
4 äggulor
4 msk smör
4 msk kakao

Koka varsamt upp äggulor, mjölk smör och kakao. 

100 g smör
2 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
Blanda sedan i smör, florsocker och vaniljsocker. Låt koka ihop.

Fyllning: 
5 dl vispad grädde

Lägg grädden över marängen. Ringla över chokladsåsen. Lägg över den andra marängbottnen. Strö över florsocker och garnera med jordgubbar.




onsdag 28 augusti 2013

Höstblommor

På vägen hem från jobbet idag passade jag på att köpa lite höstblommor.
De som stod i krukorna var redo att bytas ut.
Och så här blev det....

Prynadskål
Vit ljung, prynadskål och murgröna.
Vit ljung
Alunrot









tisdag 27 augusti 2013

Avocado Aioli

I stället för att göra en vanlig aioli när vi hade kalas, så gjorde jag en en avocado aioli.
Du kan förbereda aiolin i förväg men vänta med att lägga i avocadon till strax innan servering för att den ska hålla färgen.

Ingredienser:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 msk senap
saften av ½ citron
2 avocado
4 dl olja
1 tsk salt
1 krm grovmalen peppar

Gör så här:
Lägg äggulor, senap, vitlök och citronsaft i en matberedare. Mixa ihop.
Tillsätt oljan i en tunn stråle medans maskinen går och kör tills såsen har tjocknat.
Mosa avocadon och rör ner i aiolin. Smaka av med salt och peppar.
Blir såsen för tjock kan du späda den lite försiktigt med lite ljummet vatten.



måndag 26 augusti 2013

Födelsedagskalas!

Min sambos son fyllde år i fredags och vi firade honom igår.
Jacob ville bjuda på grillat, så vi grillade olika kycklingdelar och till dem hade vi klytfpotatis med morötter i. 
Jag gjorde 2 såser till. En avocado aioli och en djävulssås.
Djävulsåsen hittar du receptet på här och avocado aiolin kommer jag att lägga ut inom kort.

Vi hade även 2 sallader till, en vanlig grönsallad och en bönsallad med lite extra sting.

Till dessert gjorde jag en märängtårta med choklad och grädde i och som sedan toppades med färska jordgubbar.
Även recept på bönsalladen och marängtårtan kommer snart på bloggen.


En god grilltallrik.
Avocado aioli
Bönsallad med sting.
Marängtårta med choklad och jordgubbar.













söndag 25 augusti 2013

Äppelchutney

De tidiga sorterna av äpplena i trädgården har mognat och jag gjorde äppelchutney.
Chutneyn är god till kött av alla slag. Eller varför inte blanda med lite creme fraiche till en god grillsås.
En sats räcker till ca 3 burkar där varje rymmer 400 g.

Ingredienser:
1 kg äpplen
2 st gula lökar
1 st röd chili
2 krm kanel
2 tsk curry
2 tsk ingefära 
2 dl ättika
4 dl socker
1 dl torkade aprikoser

Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena och skär i grova bitar.
Skala och skär löken i bitar. Kärna ur och skär chilin i bitar. Skär aprikoserna i bitar.
Fräs löken med chilin och de torkade kryddorna på låg värme i olja tills löken mjuknat.
Tillsätt äpple, ättika, socker och aprikoser. 
Låt småkoka i ca 30 minuter.
Häll upp äpplechutneyn på varma, väl rengjorda burkar.









lördag 24 augusti 2013

Räkmackor på grovt bröd

Fotbollsmatcherna har duggat tätt i vår familj de senaste dagarna och efter matcherna idag gjorde jag räkmackor på grovt kavringsbröd. 

Ingredienser:
grovt bröd
majonäs
salladsblad
kokta ägg
gurka
citron 
persilja

Gör så här:
Bre på lite majonäs på brödet. Lägg på salladsblad. Klicka på lite majonäs till och lägg sedan på ägg och räkor. Garnera med gurka, citron och persilja.






onsdag 21 augusti 2013

Limebollar med kokos

Chokladbollar i all ära, men idag bytte jag ut choklad och kaffe mot lime.
Resultatet blev en kokosboll med en frisk smak av lime.

Ingredienser:
Till 10 st behöver du:
100 g smör
3 dl havregryn
1½ dl socker
rivet skal från ½ lime
saft från ½ lime
1 tsk vaniljsocker

ev några droppar grön karamellfärg.
kokos

Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Rör i vaniljsocker, limeskal och saft, grön karamellfärg och havregryn. Forma runda bollar och rulla dem i kokos. Förvara i frysen eller kylen.



måndag 19 augusti 2013

Vit kladdchokladtårta

Jag fick en förfrågan på receptet på den vita chokladtårtan som vi blev bjudna på hos våra vänner och här kommer receptet. Jag kan lovar att den var väldigt god.

Ingredienser:
Till 16 bitar
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 ½ dl socker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl

Glasyr:
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:
Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i chokladblandningen, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar botten (ca 24 cm i diameter).
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter på 175 grader.
Låt kakan kallna och ställ i kylen.

Glasyr:
Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren stelna lite i kylen i ca 5 minuter.
Bred glasyren över kakan och låt stelna i kylen.
Pudra över lite florsocker. Servera med färska bär och vispad grädde.




söndag 18 augusti 2013

Grillade kycklingspett med jordnötssås

Det kändes väldigt höstligt när jag var ute och gick idag.
Sista dagen innan skolan börjar för barnen och ett långt sommarlov är över.
Men först ska vi iväg på fotbollsmatcher. 

Det blev grillat på menyn igår, grillade kycklingspett.
Tillhör du dem som väljer jordnötssåsen när du går på kinarestaurang, i så fall kommer du att gilla den här såsen. Till kycklingspetten hade vi jordnötssås och wokade nudlar med lök och purjolök. Såsen är väldigt lätt att göra och vill du har den tunnare så häller du bara i mer vatten.

Ingredienser:
Till 4-6 personer behöver du
6 stora kycklingfiléer

Marinad till kycklingen:
1 dl olja
1 msk kinesisk soya
1 tsk sesamolja
2 msk mango chutney
1 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna på längden. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen.
Låt ligga i marinaden i minst en timme innan grillningen.
Trä kycklingen på grillspetten. Använder du träspett, så låt dem ligga i blöt en stund innan grillningen.

Jordnötssås:
1 burk jordnötssmör (350 g)
1 dl mango chutney
1 dl thai sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
3 ½-4 dl vatten
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och värm såsen försiktigt under omrörning. Servera till de grillade kycklingspetten och wokade nudlar.








lördag 17 augusti 2013

Kåldolmar med sås och potatis.

Jag var ledig igår och passade på att göra en plåt med kåldolmar.
Jag älskar kål av alla slag och kåldolmar tillhör favoriterna.
Detta recept ger en hel plåt med kåldolmar.
Frys in dem som inte går åt och häll lite av skyn i varje låda som du fryser in i.
Servera med sås och potatis och lingon så klart.

Ingredienser:
Till en ugnsplåt kåldolmar behöver du:
1st vitkålshuvud
1 kg blandfärs
2 dl grädde
3 msk flytande kalvbuljong
1 dl mjölk
1 gul lök
1 ägg
3 msk ströbröd
2 msk sirap
2 tsk mejram

1 tsk aromat
1 tsk salt

2 krm peppar
smör

Pensla kåldolmarna med:
soya
sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Skär ut stocken ur kålhuvudet och koka kålen i saltat vatten tills den börjar mjukna.
Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt fina blad.
Spara gärna lite av vattnet som kålen har kokat i till såsen.
Blanda grädde, mjölk, ströbröd i en bunke och låt stå och svälla lite.
Blanda i färsen, kalvfonden, sirap, ägg och kryddorna.
Skala och riv löken fint, tillsätt den. Jobba ihop färsen.

Formar små järpar och lägg på varje vitkålsblad och vik ihop till täta paket.
Lägg i en ugnsform och pensla kåldolmarna med lite kinesisk soya och ringla över lite sirap.
Lägg i några klicka smör och sätt in i ugnen i ca 1 timme.
Vänd på dem efter halva tiden och häll på lite av kålspadet så att det blir en god sky till såsen.
Ös med skyn över kåldolmarna då och då.


 Så här gör du såsen:
Smält lite smör i en gryta och pudra på lite vetemjöl  och rör runt, häll i skyn från kåldolmarna och grädde.
(Jag hade 3 dl). Låt koka upp. Ringla i lite sirap. Krydda med salt, peppar och aromat.
Vill du ha såsen mörkare, så ta i lite soya. 





onsdag 14 augusti 2013

Citronmeliss-Lilla kryddskolan

Nu är det dax att presentera ytterligare en kryddväxt. Turen har kommit till citronmeliss.

Citronmeliss eller hjärtansfröjd som den också kallas är en flerårig växt som doftar och smakar citron. Växten blir ca 70 cm hög. Den blommar med små vita blommor.
Citronmelissen är en lättodlad kryddväxt som trivs bäst i sol eller halvskugga.
Jag brukar använda färska blad, men du kan frysa eller torka citronmeliss.
Används med fördel till efterrätter, fisk eller till en fräsch sallad.


 Citronmeliss-Melissa officinalis



tisdag 13 augusti 2013

Räk och krabbrullar med japansk touch

Förra veckan va jag och åt på en japansk restaurang på lunchen och åt en tallrik med dumplings, färska vårrullar och sushi. Blev så sugen på dessa smaker och kollade vad jag hade hemma. Resultatet blev räk och krabbfyllda rullar med dippsås och inlagd ingefära.

Indredienser:
3 stora isbergssalladsblad eller 6 mindre
100 g krabbstick
125 g räkor
3 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 ½ msk limeolja
2 msk karamellsirap.(Kan uteslutas.) Se recept nedan.
salt
peppar

Gör så här:
Skär isbergsalladsbladen på längden om de är stora och lägg i dem i kokande vatten i 1 minut.
Ta upp och låt dem torka till. Hacka krabbstick  och räkor. Finhacka vitlök och chili.
Häll i oljan i en het panna. Fräs vitlök och chilin i ca 1 minut.
Lägg i krabbstick och räkor och fräs ytterligare 1 minut. Häll över karamellsirapen och fräs ytterligare 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
Fördela fyllningen på salladsbladen och vik ihop till små paket.
Servera med dippsåsen, inlagd ingefära och gurkstavar.

Dippsås:

1 msk rödvinsvinäger
1 msk pressad lime
2 msk oystersås
1 msk råsocker 
1 finhackad vitlöksklyfta
½ finhackad röd chili

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen.

Karamellsirap:
1½ dl vatten
1½ dl råsocker

Gör så här: 
Lägg vatten och socker i en tjockbottnad gryta och låt småkoka under omrörning i ca 5 minuter. Blir ca 1,75 dl.
Såsen håller sig i ca 10 dagar i kylskåp. Du kan halvera receptet om du vill.









måndag 12 augusti 2013

Halloumisallad

Av all ost jag har smakat så tycker jag bäst om halloumi.
Jag gillar den salta smaken och konsistensen. Man kan säga att halloumi gör mig lycklig ;). 
Jag gjorde en sallad med halloumiost som vi hade när vi grillade i helgen.


Ingredienser:
225 g halloumi ost
2 nävar ruccolasallad
250 g körsbärstomater
1 rödlök
40-50 g rostade pinjenötter.

Dressing:
3 msk balsamvinäger
1 dl olja
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Skär osten i skivor och stek i lite olja.
Dela sedan skivorna i mindre bitar.
Skär tomaterna i skivor och strimla löken.
Blanda med ruccolasalladen. Rosta pinjenötterna i en torr panna.
Häll dressingen över salladen och toppa till sist med rostade pinjenötter.






söndag 11 augusti 2013

Grillad torsk i foliepaket.

När man grilla fisk i folie på grillen, så bli fisken väldigt saftig och smakrik.
Doften som sprider sig när man öppnar paketen är gudomlig. 
Jag serverade dessa fiskpaket med färskpotatis, kokta späda morötter, sallad och en citronsås.

Recept på citronsåsen hittar du här.

Ingredienser:
2 torskbitar per person
salladslök
3 cocktailtomater i olika färger per person
½ skiva citron i varje paket
färska kryddor. Jag hade citrontimjan, dill, persilja.
salt
citronpeppar
persillade
En klick smör i varje paket.

Gör så här:
Salta fisken och låt ligga i en halvtimme.
Skär salladslöken i bitar och halvera tomaterna. Skär citronen i skivor.
Riv ut bitar av foliepapper och lägg en fiskbit på varje. Krydda med citronpeppar och persillade.
Lägg på salladslöken, tomaterna, en citronskiva och de färska kryddorna (några små "kvistar" av varje sort).
Lägg på en liten klick smör och vik ihop paketen noga, så de blir täta.
Lägg paketen på grillen i ca 15-20 minuter beroende på tjockleken på fisken.
Servera med kokt potatis, späda kokta morötter och citronsås.




Snart redo för grilllen.




Citronsås

I dag grillade vi torsk i foliepaket och till fisken gjorde jag en citronsås.
Såsen är oxå god till kyckling, men byt i så fall ut fiskbuljongtärningen mot kycklingbuljong.
Det blir ganska mycket sås av receptet, men du kan lätt halvera det.
Jag lagade mat till 8 personer.

Ingredienser:

50 g smör
2 schalottenlökar
4 dl creme fraiche
6 dl vatten
½ dl vetemjöl
1 fiskbuljongtärning 
rivet skal från en citron
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk aromat
1 krm vitpeppar
1 krm gurkmeja
1 msk socker

Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken. Riv det yttersta skalet från citronen.
Smält smöret och fräs lök och citronskal utan att de tar färg.
Pudra över vetemjöl och häll i vatten och creme fraiche.
Lägg i fiskbuljongtärning, citronsaft och kryddor. Låt sjuda ihop till en krämig sås.



lördag 10 augusti 2013

Nutellamousse med färska hallon

Detta är en mousse som är lätt att göra och innehåller endast endast 3 ingredienser.
Hemligheten är färdig nutella. Du kan lätt halvera eller dubbla receptet om du vill.


Ingredienser:
Till 8 portionsformar behöver du.
2 dl nutella 
5 dl grädde 
hallon att garnera med

Gör så här:

Värm 1 dl grädde i en kastrull. Lägg i nutella i den varma grädden och rör till en slät smet.
Vispa resterande grädden och vänd ner i nutellamixen.

Lägg upp i portionsformar.
Ställ moussen i kylen ca 1 timme innan servering.

Garnera med färska hallon.


torsdag 8 augusti 2013

Majs och baconsoppa

Det har ju varit så fint väder den senaste tiden, så man har inte varit sugen på soppa, men igår så lagade jag en majs och baconsoppa och hade vitlöksbröd till den. 

Ingredienser:
Räcker till 4-6 personer.
2 paket bacon
25 g smör
2 morötter
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 små burkar majs (a 150 g, även vätskan i burkarna)
1 liter vatten
3 msk kycklingfond
2 ½ dl grädde
2 krm gurkmeja
salt
peppar

Gör så här:
Skär baconet i bitar och stek det knaperstekt. Lägg åt sidan.
Skala och riv morötterna. Skala och hacka lök och vitlök. Smällt smöret och lägg i morötter, lök och vitlök. Fräs i någon minut, utan att det tar färg. Lägg i gurkmejan.
Häll i vatten och lägg i majsen med vätskan och kycklingfonden. Låt sjuda i 10 minuter.
Tag av soppan från spisen och mixa den slät. Sätt tillbaka på spisen.
Tillsätt grädden och låt koka upp smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i skålar och toppa med baconet. 



onsdag 7 augusti 2013

Kassler med ananas och ris

Detta är troligtvis en rätt som många har ätit i olika varianter av under många år bakåt i tiden. 
Kassler med ananas i sås som serveras med ris till är en riktig 70-tals klassiker, men den håller än.

Ingredienser:
Räcker till 6-8 personer.
900 g kassler
2 burkar ananas a 227 g (spara spadet)

Sås:
1 schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
25 g smör
5 ½ dl mjölk
3 dl grädde
½ dl mjöl
1 dl ananasspad
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 tsk buljongpulver
½ tsk grovmalen svartpeppar

Garnering:
2 dl riven ost

Gör så här:
Skär kasslern i skivor och lägg dem i en ugnsform. Sätt in i ugnen i 10 minuter på 200 grader.
Ta ut och häll av vätskan. Skär ananasen i halvor och lägg dem över kasslern. 
Skala och finhacka lök och vitlök. Smält smöret och fräs löken glansig.
Lägg i vetemjöl och rör runt. Tillsätt ananasspadet, mjölk och grädden.
Lägg i kryddorna och låt koka ihop.
Häll såsen över kasslern och lägg över osten. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.



tisdag 6 augusti 2013

Ättiksgurkor

Det känns lite lyxigt att få ställa fram en burk hemmagjord inlagd gurka till maten.
I receptet har jag inte skrivit någon mängd senapsfrö, utan det är lite efter tycke och smak hur stark gurka man tycker om. Jag använde ca hälften av en halv påse med 26 g i.

Ingredienser:
2 kg västeråsgurkor
svarta senapsfrö
ca 15 små dillkronor
ca 10 cm pepparrot

Lag:
2 dl ättika (24%)
6 dl vatten
6 dl socker
1 dl salt

Gör så här:
Skrubba och skär gurkorna i skivor. Skala och skär pepparroten i bitar.
Koka upp alla ingredienser till lagen tills socker och salt har löst sig och du har en klar lag.
Varva gurkor, pepparrot, dillkronor och senapsfrö i väl rengjorda glasburkar.
Pressa ner gurkorna och fyll burken ända upp. Häll på lagen och sätt på locket.







måndag 5 augusti 2013

Krämig grillsås med soltorkade tomater och pesto

När vi grillade i fredags så gjorde jag en grillsås med soltorkade tomater och pesto.
Såsen är god till alla sorters kött.

Ingredienser:
2 dl cremefraiche
5 soltorkade tomater i olja
2 tsk olja från tomaterna
3 msk grön pesto
1 msk ketchup
½ tsk salt
1 krm chilipeppar

Gör så här:
Finhacka de soltorkade tomaterna. Rör ihop alla ingredienser till en sås. Servera.






söndag 4 augusti 2013

Beer can chicken

Igår grillade vi beer can chicken och jag måste säga att det var fantastisk gott. 

Jag gjorde en egen kryddblandning eller rub som jag gned in kycklingen med, men det finns färdiga kryddblandningar att köpa i affären om du inte vill göra en egen. 
Recept på min rub hittar du här
Jag köpte en färdig flaska med barbequsås och penslade kycklingen med.
Har sett i affären att det finns färdigkryddade beer can chicken från kronfågel.
Jag använde en vanlig folköl, men det går bra med vilken som. 
Jag serverade kyckling i naanbröd som jag hade penslat med ört och vitlöksolja och grillat till dem lite på grillen. Sedan fyllde jag bröden med den goda kycklingen, grönsaker och vitlökssås. 
Men denna kyckling kommer att vara god till det mesta.

Ingredienser:
1 st hel kyckling
1 burk öl  (50cl)

ev någon kvist färsk rosmarin och timjan.
rub att gnida in kycklingen med
barbequesås att pensla med

Gör så här:
Gnid in kycklingen väl med ruben. Ut och invändigt, gärna dagen innan. 
Häll ur halva ölburken, lägg eventuellt i några kvista färsk rosmarin och timjan och trä sedan kycklingen över ölburken.

Tänd grillen med briketter och låt det bli en bra glöd. Jag la briketterna i en ring med ett hålrum i mitten där kycklingen, påträdd på ölburken sedan placerades i en liten ugnsform på grillgallret. Grilla med locket på och ha spjället öppet.
Pensla kycklingen med barbequesåsen när ca 10 minuter återstår av grilltiden. 
Kycklingen är färdig efter ca 1 timma när köttsaften är klar utan rosa inslag. 
Ta bort ölburken och skär upp kycklingen i mindre bitar innan servering. 
Detta är en rätt som är jättegod och ångan från ölen gör kycklingen riktigt saftig och god.













Skriv ut