lördag 30 november 2013

Currysill

I morgon är det 1:a advent och vi ska äta lite julmat som försmak på julen.
Vi brukar alltid ha ett litet mini julbord den 1.a advent.
Till maten gjorde jag en currysill med rödlök och äpple i.


Ingredienser:
1 förp 5-minuterssill (420g)
1 dl crème fraiche
1 dl majonäs
2 msk dill
1 st syrligt äpple
1 st rödlök
2 tsk curry
salt
peppar

Gör så här:
Skär sillen i lagom stora bitar.
Blanda ihop majonnäs, creme fraiche och curry .
Krydda med salt och peppar. Skala och hacka löken och äpplet. Finhacka dillen.

Blanda försiktigt ihop allt.
Låt gärna sillen stå 1 dygn innan du äter den.








torsdag 28 november 2013

Julkrans

Detta året fick en krans med stomme av mossa som sedan kläddes med enris pryda ytterdörren. En extra detalj som gör kransen fin är bären i enbärsriset.




onsdag 27 november 2013

Schackrutor

Schackrutor har varit en av min sons favoritkakor ända sen han var liten.
Han ville alltid ha dem när han fyllde år. 
De innehåller bara ett fåtal ingredienser och är väldigt goda.


Ingredienser
Till ca 50 stycken behöver du:
4½- 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör

Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Blanda ihop mjöl, socker och smör och dela degen i 2 delar.
Blanda den ena delen med vaniljsocker och den andra delen med kakao.
Rulla ut degen till 4 jämna längder.
Lägg en ljus längd jämte en mörk i två lager och tryck till försiktigt.
Lägg gärna längden kallt en stund innan du skär dem i 3-4 mm tjocka skivor.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter.




tisdag 26 november 2013

Kalas med pizza och marängsviss

Vi firade Melvins födelsedag i söndags med pizza och marängsviss. Och paket förstås.
Det är Skylanders för hela slanten som önskas i paketen.
Vi hade 3 olika fyllningar på pizzorna.

Fyllning 1:
Tomatsås, ost, skinka, champinjoner.
Fyllning 2:
Tomatsås, ost, parmaskinka, chevréost och lök.
Fyllning 3:
Tomatsås, ost, köttfärssås, lök och bearnaisesås.

Recept på egen tomatsås och pizzadeg hittar du här och egen pizzasallad hittar du här.


Marängsviss är en riktig klassiker med maränger, vispad grädde, chokladsås, banan och glass som varvas i en stor skål.





måndag 25 november 2013

Rocky road fudge

Rocky road fudge är en krämigare variant av den klassiska rocky roaden.
Istället för jordnötter använde jag cashewnötter pga av att min son är allergisk mot jordnötter.
Dumlekolorna bytte jag ut mot polly. Jag använde marshmallows i regnbågens färger.


Ingredienser:
400 g ljus blockchoklad
1 burk karamelliserad mjölk (397 g)
25 ljusa polly
2 dl minimarshmallows
1 dl cashewnötter.

Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten).                               
Blanda samtliga ingredienser.
Fyll smeten i en bakplåtspappersklädd form och låt stelna i kylskåp.                                
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.




söndag 24 november 2013

Inför advent

Jag brukar alltid göra lite olika dekorationer inför advent och jag gillar material från naturen.
Mossa och lava tillsammans med blommor som jag förknippar med julen, tycker jag gör det fint och hemtrevligt.
De blommor som jag använde var hyacinter och taklökar.







lördag 23 november 2013

Gräddstuvad brysselkål

Storhandling och städning är väl det som har präglat min dag idag.
I vanliga fall tycker jag att det är väldigt tråkigt att putsa fönsterna, men jag fick låna en elektrisk fönsterskrapa som sög upp vattnet. Det gick fort och resultatet blev lysande.
I går var vi bortbjudna till kompisar på god mat och trevligt sällskap, men ikväll blir det en lugn kväll och Så mycket bättre på tv`n. 

För några dagar sedan så åt vi gräddstuvad brysselkål med korv. Som jag har skrivit tidigare så tycker jag mycket om kål i alla former och brysselkål är inget undantag.

Ingredienser:
550 g brysselkål
25 g smör
2 ½ dl grädde
2 dl mjölk
1 msk senap
1½ msk vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk buljongpulver
½ krm vitpeppar 
1 tsk socker

Gör så här:
Koka brysselkålen i lite salt tills den är mjuk. Häll av vattnet. Smällt smöret i en kastrull.
Rör i mjölet och häll i grädde och mjölk. Tillsätt senap och kryddor.
Låt sjuda i några minuter. Lägg i brysselkålen och låt dem blir varma. Servera med en god grillkorv.




torsdag 21 november 2013

Malteser tårta

När vi firade min dotter så bakade jag en malteser tårta.
Den var fin att titta på, väldigt god, men lite svår att skära i snygga bitar.

Ingredienser:
10-12 bitar
3 ½ dl socker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

½ tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olja
2 ½ dl filmjölk

Glasyr:
600 g philadelphiaost
4 dl florsocker
röd karamellfärg

Garnering:
3 ½ påsar malteser

Gör så här:
Smöra och bröa en rund form.
Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Tillsätt vinäger, olja och filmjölk och vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen på 175 grader i 45-50 minuter.
Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Dela den avsvalande kakan i 3 delar.
Fördela glasyren på varje lager. Tryck dit Malteser runt om tårtan.





onsdag 20 november 2013

Lök och äpplemarmelad

När vi hade kalas i helgen och det bjöds på fläskfilé i porterssås och hasselbackspotatis, så gjorde jag en lök och äpplemarmelad som serverades som tillbehör. Den är god både varm och kall. 

Ingredienser:
1 st rödlök
1 st gul lök
3 st äpplen
25 g smör
½ dl rödvinsvinäger
½ dl farinsocker
1 krm chilipeppar 
½ tsk salt

Gör så här:
Skala rödlöken och skiva dem tunt. 
Låt löken fräsa på låg värme i smör i  10 minuter. 
Tillsätt rödvinsvinäger, farinsocker, salt och chilipeppar. 
Låt sjuda i 15 minuter. Lägg i äpplena och låt sjuda 5 minuter till.  





tisdag 19 november 2013

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis skärs i skivor, penslas med smör och ugnsbakas.
Vill du så lägger du även på lite ströbröd på potatisen, men det hade inte jag den här gången. 
Beräkna med någon extra potatis per person, för de har en strykande åtgång. 

Ingredienser:
potatis
smör
vitlök
örtkryddor
salt


Gör så här:
Skala potatisen. Skär den i skivor, men inte helt igenom. Jag bruka lägga en liten skärbräda på en större. Därefter lägger jag potatisen på den stora brädan och skär den i skivor.

På så sätt tar den lilla skärbrädan emot och du riskera att inte skära potatisen helt igenom.
Ställ potatisarna med den skurna sidan upp i en ugnssäker form eller plåt.

Smält smör i en liten kastrull. Pressa i vitlök och lägg i örtkryddor och salt.
Pensla potatisen med smöret och ställ in dem i ugnen på 200 grader till de har blivit mjuka.
Det tar ca 45-50 minuter. Pensla då och då med smöret under bakningen på potatisen.




.

måndag 18 november 2013

Kringlor

Receptet på de här underbart goda sockerkringlorna har jag fått av Gunbritt eller Gunke som mina barn alltid har kallat henne. Hon är en sådan person som det är omöjligt att inte tycka om. Hon har ofta bakat dom här kringlorna när hon kommer till oss, och det är alltid lika uppskattat. 

Ingredienser:
Till 20-25 st behöver du:
1 1/4 dl socker
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk hjortronsalt
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna väl tills degen blir seg och smidig. Dela degen i 20-25 bitar.
Rulla ut varje bit till en smal längd. Forma längderna till kringlor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Doppa kringlorna i socker och grädda med i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.


söndag 17 november 2013

Fläskfilé i Portersås

Det är alltid lite pyssel när man ska laga mat till många. Just av den anledningen att man ska få plats med all mat i ugnen och på spisen. Vi är ju redan 7 från början, innan gästerna har kommit. Denna gången bjöd vi på fläskfilé i portersås och hasselbackspotatis.
Jag lagade mat till 14 stycken och av 5 fläskfiléer blev det bara några små bitar över.
I vår familj är det mycket sås som gäller och portersåsen passade väldigt bra till köttet.

Ingredienser:
5 fläskfiléer
2 schalottenlökar
1 flaska porter (50 cl)
3 dl mjölk
1 liter grädde
10 krossade enbär
1 dl svartvinbärsgelé
3 msk kinesisk soya
4 msk kalvfond
maizena mjöl
50 g smör
1 tsk timjan
1½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Putsa fläskfiléerna och skär dem i skivor. Bryn dem i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
Lägg över dem i en ugnsform. Skala och finhacka schalottenlöken. Krossa enbären i en mortel.
Stek löken glansig i smör och lägg i enbären.
Häll i porter, grädde, mjölk, soya och fond. Lägg i gelé och kryddor. Låt såsen koka ihop.
Lägg till sist i smöret och red av med maizena mjöl som rörs ut i lite vatten.
Sila såsen och häll 2/3 delar över köttet. Resten av såsen serveras vid sidan av.
Sätt in i ugnen på 200 grader tills köttet är genomstekt. Servera med hasselbackspotatis, lök och äpplemarmelad, haricoverts och vinbärsgelé.







lördag 16 november 2013

Stjärnor för hela slanten!

När jag senast var i stan hittade denna fina lykta med stjärnor och matchande servetter till. 
Har nog tillräckligt med lyktor och saker med stjärnor på, men enligt mig kan man alltid få plats med några till. 
Även ett stort tack till Kristin som räddade mig i kassan, då jag hade glömt föra över pengar till mitt konto :)



fredag 15 november 2013

Kycklingpaj

Fredag kväll och jag håller på att förbereder för kalas imon.
Vi ska fira min dotter som har fyllt 16 år. 
Snart är det dax att bänka sig framför tv´n och Sverige- Portugal, men först ska jag lägga ut receptet på kycklingpajen som vi åt ikväll. Blir det fotboll för dig oxå ikväll?

Ingredienser:
Pajskal:
100 g smör
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ msk kallt vatten

Stuvning:
1 gul lök
100 g färska champinjoner
2 dl cremefraiche
2 msk tomatpuré
2 tsk senap
2 krm sambal oelek
½ tsk italiensk salladskrydda
1 tsk salt

Fyllning:
½ grillad kyckling
1 röd paprika
purjolök ca 10 cm

Gör så här:
Pajskal:
Rör ihop ingredienserna till degen och lägg degen i plast och låt ligga i kylen i 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten och förgrädda i ca 15 minuter på 200 grader.

Stuvningen:
Skala och hacka löken och skör champinjonerna i bitar. Bryn löken och champinjonerna i smör. Tillsätt cremefraiche, tomatpuré, senap, sambal oelek och kryddor.

Fyllning:
Bena ut den grillade kycklingen och skär den i bitar. Skär paprikan i bitar och strimla purjolöken.
Blanda i allt i stuvningen. Spara lite paprika och purjolök till garnering.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.





tisdag 12 november 2013

Wokad biff med lök och champinjoner

Jag kan i bland tycka att det är svårt att få nötkött riktigt mört när man woka det.
Denna gången valde jag att förkoka köttet innan jag wokade och det blev ett riktigt bra resultat.
På det här sättet så tog det lite längre tid att förbereda köttet, men köttet blev precis som jag ville ha det.

Ingredienser:
400 g lövbiff
1 msk maizena
2 msk ljus soya
1 msk sherry
1 tsk socker
1 gul lök
10 cm purjolök
100 g färska champinjoner
1 dl hönsbuljong (buljongtärning+vatten)
1 ½ msk oystersås

Gör så här:
Strimla lövbiffen och lägg den i en gryta. Häll på vatten och salta. Koka köttet tills det är mört.
Blanda i hop soya, sherry, maizena och socker och lägg i köttet och marinera minst i 30 minuter.
Skär lök, purjolök och champinjoner i skivor. Hetta upp en panna och fräs lök och champinjoner hastigt i olja på stark värme.Tillsätt köttet och marinaden och rör runt.
Häll över buljong och oystersås.
Servera genast med ris eller nudlar.





måndag 11 november 2013

Kolakakor a la Sandra

     Kolakakor är lätta att baka och så goda. Det är en underbar doft som sprider sig i köket. 
Detta recept på kolakakor har jag fått av en kompis. Av en sats blir det ca 35 stycken.

 Ingredienser: 
100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära

Gör så här:
Blanda allt i matberedare. Dela i tre delar och rulla till ca 40 cm långa längder (eller så lång plåten är). Platta till något innan du gräddar dem i ca 10-12 min i 175 grader.

Skär upp dem medan de fortfarande är varma.






söndag 10 november 2013

Kycklingfile´med citron och vitlök

Man kan göra så mycket gott av kyckling och den kan varieras på många olika sätt.
Citron, vitlök och persilja ger en härlig smak till denna rätt.
Till den serverades skivad ugnspotatis och en kall sås.
Recept på såsen som vi hade till hittar du här.

Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
4 kycklingfiléer
1 citron (rivet skal och saft)
3 vitlöksklyftor
1 dl finklippt persilja
4 msk olja
1 tsk salt

Gör så här:

Skär filéerna på längden. Lägg dem i en påse och banka ut dem med botten av en liten kastrull.
Riv det yttersta skalet på citronen och pressa ut saften. Blanda ihop citron, pressade vitlöksklyftor, persilja, olja och salt. Lägg i kycklingen och låt den ligga i marinaden minst 30 minuter. Stek kycklingen i ett grillpanna eller en vanlig stekpanna.

Potatisen:
Skrubba potatisen och skär i 5 mm tjocka skivor. Pensla båda sidor med olja och krydda potatisen med salt och persillade.
Sätt in i ugnen på 200 grader tills den är mjuk och har fått en fin färg.



lördag 9 november 2013

En kall sås med smak av citron och vitlök

Vi åt kycklingfileér med smak av citron och vitlök.
Till kycklingen hade vi skivad ugnspotatis och en kall sås med samma smaker i som till kycklingen. Recept på kycklingen hittar du på bloggen i morgon. 

Ingredienser:

2 dl matlagningsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Rivet skal från ½ citron
1 msk finklippt persilja
½ dl finhackad gul lök
1 msk flytande honung

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå minst 30 minuter innan servering.



torsdag 7 november 2013

Hemma hos mig

När vi hade Halloweenmiddag i lördags så fick jag en jättefin kruka i emalj med en hyacint i av min syster. Den passar perfekt på hyllan som vi har satt upp på vår nypanelade vägg i köket.
Det fina glasfatet som jag har ljuslyktor på köpte jag för ett tag sen när jag va i Halmstad.



tisdag 5 november 2013

Kycklinggryta med ris

Sitter med datorn framför tv´n och skriver samtidigt som PSG spelar med Zlatan på topp. Klockan är inte ens nio och jag gäspar redan. 
Här kommer receptet på en snabblagad kycklinggryta med paprika, lök och champinjoner i som vi hade för någon dag sen.
Lite extra smak i grytan blev det med sambal oelek.

Ingredienser:
Till 6-8 personer behöver du.

1 kg kycklingfiléer
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g färska champinjoner
2 msk vetemjöl
5 dl grädde
3 dl mjölk
2 tsk sambal oelek
1 tsk timjan
1 msk kebabkrydda
salt
peppar

Gör så här:
Strimla kycklingen. Skär löken, paprikan och champinjonerna i bitar.
Finhacka vitlöksklyftorna. 
Bryn kycklingen i en panna. Krydda med salt och peppar. Lägg i löken, paprikan och champinjonerna och låt fräsa en stund. Pudra över vetemjölet, rör runt och häll i grädden och mjölken. Krydda med timjan, kebabkrydda och sambal oelek.
Låt grytan stå och småputtra på svag värme medans du kokar riset.
Smaka ev av med mer salt och peppar.


måndag 4 november 2013

Helstekt kalkon

I lördags var min syster med familj bjudna hem till oss på kalkonmiddag.
Helstekt kalkon har blivit lite av en tradition hemma hos oss under alla helgona helgen.
Jag hade köpt en kalkon på över 5 kg som jag fyllde och stekte i ugnen.

Fyllning:
lök
persilja
äpplen
katrinplommon
Santa Maria kycklingkrydda
Klipp persilja och skala och skär äpplen, löken i bitar och hacka katrinplommon.
Blanda allt i en bunke och lägg i kycklingkrydda

Gör så här:
Tina och skölj kalkonen. Krydda med salt och peppar i kalkonen. Spara inkråmet.
Lägg i fyllningen. Smält smör som du pensla kalkonen med, krydda utvändigt med salt, peppar och kycklingkrydda. Sätt in kalkonen i ugnen på 200 grader.
Den behöver ca 45 minuter per kg och är genomstekt när benen lossnar lätt och köttsaften är klar utan rosa inslag. Vänd på kalkonen efter ca halva tiden och pensla med smält smör och häll på lite vatten som du sedan öser lite då och då över kalkonen. 
Lägg inkråmet i en gryta, tillsammans med en grovhackad lök och en morot.
Häll på lite vatten och låt sjuda en stund. Sila och spara fonden till såsen.
Håll kalkonen varm medan du gör såsen.
Skär upp kalkonen. Böj loss låren och klipp av vingarna.
Skär kalkonen i halvor längst bröstbenet och ryggraden och dela den i mindre bitar.

Såsen:
Sila och häll skyn från kalkonen i en gryta och koka upp. Lägg i en klick smör och fonden från inkråmet.
Rör ihop vatten och mjöl till en slät redning och häll i den i skyn. Låt koka ihop.
Späd med grädde och krydda med salt, peppar och Santa Maria kycklingkrydda. 
Lägg i soya för färgens skull.
Servera med potatis, brysselkål, röd kål, inlagd gurka och gelé.



söndag 3 november 2013

Spindelvävstårta


Ida och jag bakade en spindelvävstårta som efterrätt till Halloweenmiddagen.
Vi gjorde en bas med chokladbotten och mellan lagerna la vi hallonmousse.
Tårtan garnerades med choklad och en spindelväv som vi gjorde av vit choklad.

Vit choklad fick även kanta runt om tårtan. 
De fina spindlarna gjorde Ida av svart och orange marsipan.


Ingredienser:
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
2 dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver

2 msk kakao

Gör så här:
Smörj och bröa en rund form. Ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten rör ihop. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader. Låt kakan vila lite innan du stjälper upp och skär den i 3 delar.

Fyllning:
1 ½ pkt Ekströms hallonmousse.
Gör moussen enligt paketets anvisningar och låt stelna lite innan du bre ut moussen mellan båda lagerna.

Chokladglasyr:
200 g ljus choklad
100 g smör

Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande. Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. Låt chokladen stelna helt innan du smälter chokladen till spindelnätet. 

Garnering:

100 g riven vit choklad
Strö den rivna chokladen runt om tårtan.

Spindelnät:
100 g vit choklad.
Smält den vita chokladen över vattenbad och spritsa den i en fin stråle som en spiral med början från mitten av tårtan. Dra utåt kanterna från mitten av spiralen med en tandpetare.
Nu har du ett fint spindelnät på tårtan.
Sätt försiktigt på spindlarna på tårtan.






Skriv ut