tisdag 31 december 2013

Gott Nytt år!

Med en bild av denna underbara julros som jag fick av nära och kära önskar jag alla läsare ett riktigt 
Gott Nytt år!

              Min nyårsmeny ser ut enligt följande:

Förätt:
Gratinerad hummer med vitlöksbröd.

Huvudrätt:
Stekt oxfilé, herrgårdstoppspotatis, balsamsås och sparris.

Efterrätt:
Crème brulée med färska jordgubbar.



söndag 29 december 2013

Lime och Jalapeno sill

Lime och jalapenosill har blivit en ny sillfavorit för mig. 
Jag gjorde den på en 5 minuterssill. 
5 minuterssillen ligger redan i en lag, men jag kokade en ny.
Det går lika bra att använda den som sillen ligger i, men jag tycker att det blir lite lyxigare att koka upp en egen.

Ingredienser:
Till en burk behöver du:
1 pkt 5 minuterssill

Ättikslag:
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
Blanda ihop:
ättikslag
Saften från 2 lime
½ dl flytande honung
1 msk hackad jalapeno
½ gul lök
3 limeblad
Garnering:
skivad jalapeno
rivet limeskal
Gör så här:
Koka ihop lagen och låt kallna. Skär sillen i bitar. Skala och skär löken i bitar.
Blanda ihop alla ingredienser. Garnera med några skivade bitar av jalapeno och limeskal.





fredag 27 december 2013

Skinka och Broccolipaj

Många har nog liksom jag fått en del julskinka över och är samtidigt lite trött på julmat.
Jag strimlade ner skinka och gjorde en skinka och broccolipaj

Ingredienser:
Deg :
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 nypa salt

Fyllning:
200 g skinka
180-200 g broccoli
150 g riven ost
3 ägg
1 msk sötstark senap
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk basilika
lite salt


Gör så här:
Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda ihop degen förhand.
Låt gärna degen vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 grader.
Skär skinkan i strimlor. Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten i några minuter. Fördela bacon och broccoli i pajskalet. Lägg över den rivna osten.
Blanda ägg och grädde. Tillsätt salt och peppar. Häll över pajen och grädda på 200 grader i ca 30 minuter.



torsdag 26 december 2013

Lutfiskpudding

En av de rätter som serverades på julbordet i år var lutfiskpudding.
Jag hade aldrig ätit lutfiskpudding innan jag åt det hos min sambos föräldrar.
För dem är det ett måste på julbordet.

Ingredienser:
1 kg lutfisk
1 kg risgrynsgröt 
2 ägg
1 msk socker
1 krm vitpeppar
1 tsk salt

Gör så här:
Lutfisk:
Lägg fisken i kallt vatten i några timmar innan tillagning. Krydda fisken med salt och lite vitpeppar.
Lägg fisken i en ugnssäker form och lägg över aluminiumfolie. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 40-50 minuter beroende på fiskens tjocklek. Det är viktigt att inte tillaga fisken för länge, då blir den för lös i konsistensen. Häll bort vattnet som bildas. Finhacka fisken när den har svalnat.


Pudding:
Vispa äggen. Tillsätt lutfisk, gröt och kryddor. Häll upp i en smörad ugnsform och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 1 timme. Lägg ev på folie, om du tycker att puddingen får för mycket färg.
Servera med smält smör.



onsdag 25 december 2013

Vårat julbord i bilder

Jag hoppas att alla har haft en riktigt bra jul. 
Här kommer större delen av vårat julbord i bilder.
Imorgon är det dax för fotbollscup och klockan kommer att ringa alldeles för tidigt på morgonen;)


1. Varmrökt- & Gravad Lax   2. Rödbetssallad, 3.Julskinka & Rökt korv
4. Janssons Frestelse  5. Revben  6. Köttbullar, Prinskorv, Rödkål & Brunkål 

1. Currysill, Löksill, Den godaste sillen & Inlagd Strömming   2. Rödkålssallad
3. Grönkålssallad & Laxcheesecake  4. Lime- & Jalapenosill  5. Ganerade ägg
6. Vörtbröd, Kavring, Knäckebröd, Kex, Gravlaxsås, Romsås & Örtagårdssås.
I bakgrunden finns även Brieost, Ädelost & Kvibille Cheddarost.
1. After Eight, Romerska bågar, Skumtomtar, Chokladtomtar, Fazermint & Snöbollar
2. Chokladkolor, Fudge & Polkabräck  3. Clementiner

Cheesecake med lax

Ingredienser:
Botten:
350 g kavring
100 g smält smör

Fyllning:
400 g varmrökt lax
½ finhackad rödlök
200 g philadelphiaost
3 dl creme fraiche
4 gelatinblad
skal och saft av en citron
1 dl hackad dill
salt
peppar
Garnering:
färskrökt lax
räkor
dill
Gör så här:
Smula kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda ner i brödet.
Lägg i en rund form med löstagbar botten ca 24 i diameter. Packa med baksidan av en sked.
Ta bort skinn och ben och skär laxen i små bitar. Skala och finhacka rödlöken.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Rör ihop philadelphiaosten, creme fraiche, citronskal och saft och dill. 
Smaka av med salt och peppar. 
Smällt gelatinbladen på svag värme och rör ner i röran. Vänd ner laxen och häll smeten i formen. Släta till och ställ i i kylen i minst 4 timmar. Garnera med med rökt lax, räkor och dill.





måndag 23 december 2013

Pannacotta med Gubbröra

Dagen före julafton och min syster med familj är på väg. 
Till förrätt ikväll tänkte jag bjuda på en pannacotta med gubbröra. 

Den är lika god som förrätt, tapas eller till buffén. 
Lägg upp den i fina snapsglas och garnera med några räkor och dill.

Ingredienser:
I sats blir till ca 10-11 snapsglas

2 gelatinblad

1 burk matjessill (200 g) 
1 dl majonnäs 
1 dl creme fraiche
2 msk finhackad dill 
½ rödlök, finhackad
2 st hårdkokta ägg 
salt
peppar 

Garnering: 
räkor 
dill
Gör så här:
Hacka matjesill och ägg. Finhacka lök och dill.
Rör ihop majonäs och cremefraiche och lägg i resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Lägg gelatinet i kallt vatten tills det mjuknat ca 5 minuter. Krama ur och smält i en kastrull. Låt svalna av lite. Häll försiktigt i gelatinet i gubbröran. Lägg upp i portionsglas.

Låt stelna i kylen minst 2-3 timmar. Garnera med räkor och dill.






Inlagd Strömming

Inlagd strömming en klassiker för många på julbordet.
Tillhör du dem som rynkar på näsan åt strömmingen pga benen?
När man lägger in strömmingen så blir benen så mjuka att du inte ens märker dem.  

Ingredienser:
15 strömmingsfiléer
2 ägg
2 dl grädde
grovt rågmjöl
2 rödlökar
3-4 lagerblad
10 kryddpepparkorn

salt
peppar

Ättikslag:
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten

Gör så här:
Koka upp lagen och låt svalna
Blanda ägg och grädde i en skål och doppa filéerna. Lägg dem därefter i rågmjöl och stek dem sedan i smör och olja med köttsidan ner först. Salta och peppra på fisken.

Skär filéerna i 2 bitar. Skala och skär rödlöken i skivor. Varva strömming, rödlök och kryddor och häll till sist över lagen. Låt stå ett dygn innan servering.



söndag 22 december 2013

Julinspirerad Pulled pork

I går var det en julinspirerad pulled pork som stod på menyn.
Jag kallar den julinspirerad för att jag bytte ut barbequesåsen mot en glaze som jag brukar ha på mina julrevben.
Vi åt den i naanbröd med sallad, lök, tomat och dressing.
Vi hade även en fräsch rödkålssallad till som du hittar receptet på här.

Ingredienser:
1 kg kotlett i bit
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 sats glaze enligt nedan
salt
peppar
ca ½ dl vatten


Glaze:

½ dl ketchup
1 msk soya
2 msk socker
1 msk riven färsk ingefära
2 msk flytande honung
1 msk sesamolja
Rör ihop alla ingredienser till glazen.

Gör så här:
Krydda köttet med salt och peppar 
Lägg köttet i botten av en gryta med lock som tål att vara i ugnen eller en ugnsfast form med lock. 
Skala och skiva lök och vitlöksklyftor. 
Häll på glazen över köttet, lägg i löken och häll över vattnet. 
Sätt in i ugnen på 120 grader i 4-6 timmar.
Titta till köttet då och då och häll ev på lite mer vatten om det behövs, så att det inte bränner fast i botten. 
Köttet är klart när det faller isär när du drar en gaffel i köttet.





lördag 21 december 2013

Rödkålssallad

Rödkålssallad är en god sallad som passar bra till julbordet.
Men idag gjorde jag den som tillbehör till en julinspirerad Pulled pork.
Salladen håller sig fräsch i flera dagar.

Ingredienser:
1 kg rödkål
2 rödlökar
2 dl finhackade torkade aprikoser
2 dl olja
2 msk flytande honung
1 ½ dl vit balsamvinäger
1 ½ tsk salt
peppar

Gör så här:
Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel). Skala och skär löken i bitar. Finhacka aprikoserna. Häll i olja, vinäger och honung. Krydda med salt och peppar. Lägg en tallrik över salladen och pressa ner den, så det blir en tyngd på salladen. Låt stå en stund innan servering.


fredag 20 december 2013

Snöbollar


Det var en jobbarkompis som tipsade mig om dessa godingar.
Där jag bor är det ingen snö i sikte till jul, så jag tänkte att då gör jag väl egna snöbollar.
Jag använde vit choklad med citron smak i.

Ingredienser:
ca 30-40 styck
200 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
5½ dl havregryn
1½ dl marsanpulver, kallrörd
2 msk kallt vatten
200 g vit choklad
kokosflingor

Gör så här:


Rör samman smör och florsocker. Tillsätt havregryn, marsanpulver och vatten.
Rulla bollar och ställ dem i frysen. Smält chokladen över vattenbad.
Doppa bollarna i den smälta chokladen och därefter i kokosflingor. Förvaras kallt.


torsdag 19 december 2013

Brytbröd med morot och solrosfrön

Det börjar närma sig jul och där jag bor är det ingen snö i sikte.
När det är regnigt och mörkt ute är det gott med en god soppa och en gott bröd till den.
Här kommer receptet på ett härligt brytbröd med smak av morot.
Passar lika bra till en värmande soppa som till buffén.

Ingredienser:
25 g jäst
2 dl morotsjuice
1 dl vatten
1 tsk salt
1 riven morot
1 dl solrosfrön 
7 ½ dl vetemjöl
På brödet:
1 ägg till pensling
flingsalt
solrosfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och morotsjuice till 37 grader och häll vätskan över jästen, så den löses upp. Tillsätt den rivna moroten, solrosfröna, salt och mjölet.
Knåda ihop till en smidig deg, för hand eller i matberedare. Låt degen jäsa under handduk i 60 minuter.
Dela degen i 16 bitar och rulla ihop till bullar. Lägg dem ganska tätt på en bakplåtspapperklädd plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter under en handduk. Pensla med ägg och strö över lite flingsalt och solrosfrön. Baka i ugnen på 180 grader i ca 30-35 grader.


tisdag 17 december 2013

Fläskfilé gryta med broccoli

 Rätter med fläskfilé faller många i smaken. Här serveras den i en gryta med tagliatelle till. 
Jag hade broccoli och gorgonzola i, men ingredienserna i en gryta kan varieras till det oändliga.

Ingredienser:
Till 6 personer
2 stora fläskfileér
200 g broccoli (förkokt)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g gorgonzola
2 msk vetemjöl
2 dl cremefraiche
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 tsk torkad basilika
salt
peppar

Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i strimlor. Skala och hacka löken.
Bryn köttet i en panna och krydda med salt och peppar. Lägg i löken och pressa i vitlöksklyftan. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt grädde, mjölk, cremefraiche, ost, fond och basilika. Lägg i broccolin. Smaka ev av med mer salt och peppar.




måndag 16 december 2013

Snabblagad kycklinggryta med ris

Det är inte helt lätt att komma på vad man ska laga till vardags.
Ofta så har man inte så mycket tid över till matlagning.
Här kommer receptet på en snabb och lättlagad kycklingrätt, där jag använder färdiggrillad kyckling.

Ingredienser:
Till 8 personer behöver du:
2 färdiggrillade kycklingar
1 röd paprika
1 gul lök
1 liten burk majs
1 vitlöksklyfta
1 burk philadelphiaost med smak av grillad paprika ( 175 g)
2 msk vetemjöl
4 dl grädde
4 dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk köttbuljongpulver

Gör så här:
Ansa och bena ut de grillande kycklingarna. Skär löken och paprikan i bitar och fräs i smör. Pressa i vitlöken och lägg i majsen och fräs lite till. Pudra över vetemjölet och rör om.
Häll i grädden, mjölken och philiadelphiaosten. Låt koka ihop och tillsätt kryddorna.
Lägg till sist i kycklingen. Rör försiktigt så inte kycklingen faller sönder. Servera med ris.



söndag 15 december 2013

Polkabräck med lime

Polkabräck tillhör en av mina favoriter när det gäller julgodis.
Jag brukar göra dem med eller utan lime i.
Denna gången hällde jag den i hjärtansformar som jag hittade när jag var i Halmstad i somras.

Ingredienser:
300 g vitchoklad
140 g krossade polkagrisar
skal från en ½ lime

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad. Krossa polkagrisarna.
Ett tips är att lägga polkagrisarna i en påse och krossa dem med hjälp av botten av en kastrull. Blanda ihop choklad, polkagriskrosset och limeskalet.

Häll i bräcken i små formar eller bred ut på smörpapper och låt svalna i kyl.
Om du väljer att bre ut den på smörpapper, så skär du den i bitar när den har svalnat.


lördag 14 december 2013

Mjuk pepparkaka med frosting

Mjuk pepparkaka är en riktig klassiker och doftar jul.
Den är god som den är, men vill du lyxa till den lite så lägg på en härlig frosting och garnera med några lingon.

Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ msk pepparkakskryddor
1½ dl gräddfil
75 g smält smör

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, bakpulver och pepparkakskryddorna.

Rör ner blandningen i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.
Tillsätt till sist det smälta fettet.
Häll smeten i en smord och bröad form (1,5 l).
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

Frosting:
200 g philadelphiaost
½ dl gräddfil
1 ½ dl florsocker

1 tsk vaniljsocker
Garnering:
lingon + socker

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till frostingen och bre på den avsvalnade kakan.
Garnera med lingon och strö lite socker på dem.


fredag 13 december 2013

Saffransaioli

Äntligen fredag och man har en välbehövd helg framför sig.
Jag gjorde en saffrans aioli för någon dag sen när vi åt ugnsstekt lax.
En saffransaioli passar väldigt bra till alla sorters fisk och den får en härligt gul färg.

Ingredienser:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
2 ½ dl matolja ( kron el. majs)
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk senap
1 vitlöksklyfta
½ paket saffran

Lägg ner ägget i kokande vatten och låt koka i 3 min. 
Knäck ägget och skrapa ut det lösa innehållet i matberedarens behållare monterad med vingen,
eller ner i en bunke.
Kör eller vispa sönder ägget.
Droppa sedan omväxlande i vinäger och olja i ägget under tiden matberedaren går.
Eller vispa med  elvisp eller för hand.
Tag det försiktigt med oljan.
Då all vinäger och olja är tillsatt, smaksätt med salt, peppar, senap, krossad vitlök och saffran.





torsdag 12 december 2013

Fisk Clubsandwich

Tänkte att vi skulle ha fisk av något slag till middag, men jag var mer sugen på en clubsandwich. Resultatet blev en blandning av båda sorter. En fisk clubsandwich med bacon, tomat, sallad, lök, god dressing och ett gott bröd.

Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
600 g torskfilé
140 g bacon 

1 ägg
mjöl
ströbröd
citronpeppar
salt
Dressing:
1 ½ dl gräddfil 

½ dl majonäs
1 msk stark senap
1 tsk socker

Tillbehör:
tomat
sallad
gul lök
8 skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta
salt

Gör så här:
Stek baconskivorna i het panna och låt rinna av på papper.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Skär torsken i fyra lika stora bitar. Salta och peppra fisken.

Vispa upp ägget och blanda ihop lite vetemjöl och ströbröd.
Panera fisken genom att först doppa den i ägget och sedan i mjölblandningen.
Skär brödet i skivor och stek dem i smör i en panna.
Riv med vitlöksklyftan på bröden och salta. Lägg in bröden i ugnen medans du steker fisken.

Stek fisken i en het panna i hälften smör och hälften olja till fisken är klar.
Stektiden varierar beroende på tjockleken på fisken.
Skär tomaterna i skivor och strimla salladen. Skala och skär löken i skivor.
Börja med att fördela sallad, tomat, lök och dressing på brödskivorna.

Lägg därefter på torsk, bacon och ev lite mer dressing. Avsluta med en brödskiva.
Stick i en tandpetare för att hålla allt på plats.



onsdag 11 december 2013

Choklad och kokoskladdisar

Här kommer ett recept på en chokladkaka med ett krispigt kokostäcke.
Det är en kaka som går hem i alla åldrar och har en strykande åtgång.

Ingredienser:
Choklad botten:
Till en form ca 37x24 cm får du 24 bitar.
175 g mjukt smör
3 dl strösocker
lite salt  
1 dl kakao
½ dl ljus sirap
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl



Gör så här:
Vispa det mjuka smöret och socker krämigt.
Rör ner kakao, sirap och salt.
Rör i ett ägg i taget och vänd till sist ner mjölet i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter på 175 grader.
Kakan ska vara lite kladdig när den tas ut ur ugnen.
Låt kakan svalna lite innan du lägger på kokossmeten.

Ingredienser:
Kokosmet:
75 g smör
1 ½ dl ljus sirap
¾ dl grädde
3 dl socker
200 g kokosflingor 

Gör så här:
Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och socker i en kastrull och koka samman i 5 minuter. Lägg i kokosflingor och låt koka upp.
Häll kokossmeten över kakan och grädda ytterligare 10 minuter.

Skär kakan i rutor när den har svalnat.




tisdag 10 december 2013

Bakad potatis med baconröra

Det var min dotter som va sugen på bakad potatis med baconröra.
Det gäller att lägga in dem i ugnen i tid, för de tar en stund att baka.

Till 6 personer behöver du:
6 st bakpotatisar

Baconröra:
2 pkt bacon (a 140 g)
1 rödlök
1 liten burk majs (150 g)
2 dl gräddfil
1 dl majonäs
½ dl sweet chilisås
1 msk ketchup
1 krm chilipeppar
1 krm grvovmalen svartpeppar
1 tsk grillkrydda

Gör så här:
Potatisen:
Stick potatisen med en gaffel eller en potatissticka. Lägg dem på en plåt och baka dem i ugnen på 200 grader tills de är mjuka. Pröva med en sticka om de är klara. De ska vara riktigt mjuka.
När de är klara gör du ett kryss på potatisens ovansida med en kniv och tryck ihop från sidorna, så att krysset öppnar sig. Servera en en fräsch sallad och baconröra.
Baconröra
Skär baconet i bitar och stek det knaprigt. Skala och finhacka rödlöken.
Blanda ihop alla ingredienser. 



måndag 9 december 2013

Choklad och lakritskola


Jag kokade choklad och lakritskola. Resultatet blev en kola med lite "vuxen" smak.
En del av barnen rynkade på näsan när jag sa att det va lakrits i.
Själv tyckte jag att d0m blev väldigt goda, då jag gillar kombinationen av choklad och lakrits. 

Ingredienser:
3 msk kakao
2 msk lakritspulver
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde

Garnering:
lite flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
Koka massan på svag värme till 120 grader. Rör regelbundet, så massan inte bränner fast i botten.
Kontrollera konsistensen genom att släppa ner en droppe av kolasmeten i ett glas kallt vatten. 
Kolan ska stelna men ändå vara mjuk.
Häll upp kolasmeten på ett bakplåtspapper och låt svalna något. Strö över lite flingsalt
Klipp eller skär den i bitar. Linda in varje bit i cellofan och förvara svalt.



söndag 8 december 2013

Skaldjurspaj med smak av saffran

Gjorde en skaldjurspaj med räkor, kräftstjärtar, crabsticks och en smak av saffran.
Gillar du inte saffran, så kan du krydda med lite chili i stället.

Ingredienser:
Pajskal:
150 g smör
1 ½ dl kesella
4 ½ dl vetemjöl

Gör så här:
Kör ingredienserna i en matberedare eller blanda ihop degen förhand.
Tryck ut pajdegen i en hög pajform med löstagbar botten.
Förgrädda pajskalet i ugn på 200 grader i ca 10 minuter.

Ingredienser:
Fyllning:
170 g räkor
170 g kräftsjärtar
170 g crabsticks
½ dl finhackad dill

Äggstanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
½ dl majonäs
1 pkt saffran
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt

Gör så här:
Grovhacka skaldjuren och finhacka dillen. Lägg i dem i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, creme fraiche, majonäs, saffran, salt och peppar.
Häll äggstanningen över skaldjuren och grädda i ugnen på 200 g i 25-30 minuter.


lördag 7 december 2013

Julbord

I går var jag och åt julbord tillsammans med min sambo och hans jobb.
Jag måste säga att det va det bästa julbordet jag någonsin har ätit.
Det var kocken Melker Andersson som hade komponerat det.
Det var så många olika sorters rätter och underbara smaker.
En sill som jag gillande lite extra var en med smak av lime och jalapeno.
Ska försöka göra någon liknade till jul.





torsdag 5 december 2013

Kyckling Paneng

Vinden viner utanför och stormen Sven är i antågande.
Jag hoppas att det inte blir strömavbrott för ikväll är det både Jul med Ernst och Blacklist på tv´n och det vill jag inte missa.
Kyckling Paneng är en snabblagad kycklingrätt med thailändska smaker.
Det var min sambo som va sugen på denna rätt.
Jag serverade den med ris, men det är även gott med nudlar till.

Ingredienser:
För 3-4 portioner behöver du:
4 dl kokosmjölk
2 stora kycklingfiléer
1 gul lök
½ röd chili
7 limeblad
2 msk röd currypasta
1 msk socker
1 msk fisksås
maizena mjöl
salt

Gör så här:
Finhacka chilin. Skär kycklingen i strimlor. Skala och grovhacka löken. Blanda kokosmjölk, currypasta, limeblad, socker och fisksås. Låt koka upp och lägg i kycklingen.
När kycklingen nästan är klar lägg i löken. Smaka av med salt och red ev av med maizenamjöl blandat med lite vatten.




onsdag 4 december 2013

Lutfisk med skånsk senapssås

När jag var yngre så var lutfisken en självklarhet på julafton.
Vi åt lutfisk, senapssås och potatis på dagen och julbord på kvällen.
På senare år så har vi väl kommit på att det blev för mycket mat på en och samma dag. 

För mig är det ett måste att ha senapssås till fisken.

Ingredienser:
1 kg lutfisk
salt
peppar

Gör så här:

Lägg fisken i kallt vatten i några timmar innan tillagning. Krydda fisken med salt och lite vitpeppar.
Lägg fisken i en ugnssäker form och lägg över aluminiumfolie. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 40-50 minuter beroende på fiskens tjocklek. Det är viktigt att inte tillaga fisken för länge, då blir den för lös i konsistensen. Häll bort det vattnet som bildas.

Senapsås:

Ingredienser:
Räcker till 4 personer:
½ påse bruna senapsfrö (ca 13 g) som spädes med lite vatten. Blir ca 3 msk senap.
4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
50 g smör
3 msk vetemjöl
2 tsk socker
1 krm vitpeppar

1 tsk salt
½ tsk aromat


Gör så här:
Lägg senapsfröna i en mortel och mortla sönder dem helt. Späd med lite vatten, så det blir en krämig senap. Smält smöret och lägg i vetemjölet, så att mjölet löser sig i smöret.
Häll i mjölk och grädde. Krydda med salt, peppar, aromat och socker. Lägg till sist i senapen.
Låt koka ihop under omrörning. 
Servera med kokt potatis och gröna ärtor.








tisdag 3 december 2013

Julmys med amaryllis

Jag har varit ledig idag och har varit på stan och köpt en hel del julklappar, ätit en mysig lunch och bara haft det bra. 
För några dagar sen köpte jag 2 vita amaryllis som jag satte i en rund glasvas.
Den fylldes med olika mossor och lavar och några skivor torkade äpplen.
Jag satte i några vita trästjärnor och la i en lite belysningsslinga.
Till sist sattes några röda kvistar i som klipptes från våra björnbärsbuskar.
Så här blev resultatet.


söndag 1 december 2013

Lussebullar

Doften av lussebullar sprider sig i köket. Det luktar jul. 
Kesellan gör att de blir extra saftiga och mer hållbara. 
En nybakt lussebulle och ett glas kall mjölk, det är inte fel.

Ingredienser :
ca 30-35 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella 250g
1-2 påsar saffran (0,5-1g)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
russin
1 ägg

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll degspadet över jästen. Tillsätt kesella, saffran, socker,salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Dela den i 30-35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin.
Jäs ytterligare ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader 5-8 min. Låt svalna under bakduk.



Skriv ut