onsdag 30 april 2014

Valborg och födelsedag

Jag vill börja med att önska alla läsare en riktigt bra Valborg. Brukar du fira Valborg?
För mig är valborg = födelsedag, och när någon i vår familj fyller år så får man välja vilken frukost man vill ha och jag valde denna godbit. Ikväll blir det grillat:)





tisdag 29 april 2014

Grillad fläskfilé

Mycket grillat blir det när det är så fint väder.
När jag grillar fläskfilé så brukar jag skära ett snitt på längden på fläskfilén och vika ut den så att den inte bli lika tjock. På så sätt så förkortas grilltiden och den blir lättare att grilla.
Recept på olika marinader till köttet hittar du här.





måndag 28 april 2014

Blåbärssmoothie

Mixa ihop en smoothie till frukosten eller till mellanmål.
Går fort att göra och är full av vitaminer och har en underbar färg.
Denna gången hade jag bara blåbär, men du kan blanda i de sorters frukter och bär som du gillar bäst.

Ingredienser:
2 ½ dl frysta blåbär
2 dl vaniljyoghurt
3 dl mjölk
1 tsk flytande honung

Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienserna och servera.




söndag 27 april 2014

Äntligen vår,snart sommar!

Fast jag tillhör dem som är allergiska så här på våren, tycker jag att det är alldeles underbart när det blir grönt och blommorna slår ut. Här kommer några bilder från min trädgård.
Nu ska jag ta med mig en kopp kaffe ut och sätta mig i solen.


Dillpionen finns det redan knoppar på.
Aprikosträden blommar för fullt.



Rabarberna kan redan börja skördas.
Tror att jag ska baka rabarbermuffins i veckan.

lördag 26 april 2014

Honungsrostad potatis

Igår när vi grillade så hade vi honungsrostad potatis till. Lätt att göra och ett bra sätt att ta hand om potatis som har blivit över. Du kryddar efter tycke och smak och lägg gärna till ytterligare någon örtkrydda.

Ingredienser:
Små delikatesspotatisar eller färskpotatis
salt
persillade
ströbröd
flytande smör 
flytande honung

Gör så här:
Koka potatisen. Ringla flytande smör och honung över den kokta potatisen och krydda med salt och persillade. Strö över lite ströbröd och blanda runt allt. Stek potatisen till den har fått fin färg.



onsdag 23 april 2014

Kladdkaka med choklad och daimgrädde

När vi hade fullt hus i påsk, så bjöds det på kladdkaka till efterrätt.
Kladdkakor av olika slag uppskattas både av stora och små.
Denna gången toppade jag den med choklad och daimgrädde.

Ingredienser:
200 g ljus blockchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl

Chokladgrädde:
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk florsocker

1 ½ msk kakao
1 dubbeldaim

Gör så här:
Smörj en springform (ca 24 cm i diameter)
Smält blockchokladen och smöret. Vispa ägg och socker och blanda i mjöl och bakpulver.
Rör försiktigt ner den avsvalnade chokladen i äggröran.
Vänd ner mjölet och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 12-15 minuter.
Kakan ska vara lite gungig när du tar ut den. Kakan ska stå till dagen efter.

Chokladgrädde:
Vispa grädden och lägg i florsocker och kakao. Krossa daimen.
Lägg på grädden på kakan och smula över den krossade daimen.





måndag 21 april 2014

Romsås med wasabi tångcaviar

Jag hoppas att alla har haft en bra påsk och att ni har haft lika bra väder som vi har haft där jag bor. 
När vi hade fullt hus i helgen och grillade lax, så gjorde jag en romsås med wasabi tångcaviar.
Det är en vegetabilisk rom med smak av wasabi.
Jag gjorde mycket sås, men det är vara att halvera receptet om du vill.

Ingredienser:
6 dl creme fraiche
1 dl majonäs
75 g wasabi tångcaviar ( i burk)
1 gul lök
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk persillade.

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Rör ihop alla ingredienser.
Gör gärna såsen dagen innan eller låt den stå och dra i några timmar innan servering.


söndag 20 april 2014

Påsklunch med grillad lax

Mina systrar med familj samt mamma och pappa var ute hos oss och åt påsklunch. 
Det blev ingen påskbuffé i år utan vi grillade lax. Till den hade vi färskpotatis, sparris, en sallad och två såser. En senapssås och en romsås med wasabi tång caviar.
Det är en vegetabilisk rom med smak av wasabi. Såsen kommer jag att lägga ut sedan.
Receptet på senapssåsen hittar du här. Till efterrätt hade vi kladdkaka med choklad och daimgrädde. Även det receptet kommer jag att lägga ut sen. Tack för den fina blomman<3


fredag 18 april 2014

Fläskfilégryta med smak av basilika och soltorkade tomater

Jag vet inte hur många fotbollsmatcher som jag har kollat på och suttit och fryst och idag var inget undantag. Att jag aldrig lär mig att ta på mig tillräckligt med kläder.
Det var min dotter som spelade en träningsmatch och idag blev det förlust.
När jag var hemma igen så lagades det en fläskfilégryta med smak av basilika och soltorkade tomater.
Till grytan serverades det pasta.

Ingredienser:
Till 8 portioner behöver du:
2 fläskfileér
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
150 g färska champinjoner
100 g soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
4 dl grädde
4 dl mjölk
soya
maizenamjöl
1 dl färsk grovhackad basilika
salt
peppar

Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i strimlor. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken.
Skär champinjonerna i skivor och de soltorkade tomaterna i små bitar.
Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Lägg i löken och därefter champinjonerna och soltorkade tomaterna. 
Fräs i någon minut och lägg sedan i tomatpurén, grädden, mjölken och låt koka ihop.
Red av med maizenamjöl. Smaka av med mer salt och peppar och lägg till sist i basilikan.
Serveras med pasta och en sallad.





torsdag 17 april 2014

onsdag 16 april 2014

Lättbakad bröd utan jäsning

Imorgon är det skärtorsdag och jag har borstat av kvasten, så den är resklar tills i morgon;)
Det ska bli skönt med lite påskledighet. Behöver du ett recept på ett lättbakat bröd till påskbuffén så har du ett här.

Ingredienser:
1 l filmjölk
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl rågkross
2 dl vetekross
1,5 dl havregryn
1,5 dl rågsikt
5 dl grahamsmjöl
4,5 dl vetemjöl
5 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Gör så här:
Rör ihop allt och häll upp i 2 smorda formar (ca 1,5 l)
Grädda i 200 grader i ca 1 timme, täck ev över med folie i slutet av gräddningen.



tisdag 15 april 2014

Påskris med prickiga fjädrar

Jag satte in ett påskris med prickiga fjädrar.
Jag tillhör inte dem som påskpyntar så värst mycket, men ett ris med lite fjädrar brukar jag sätta in. Brukar du påskpynta?





måndag 14 april 2014

Citronpaj med lime

Till efterrätt i fredags bjöd jag på en citron och limepaj som garnerades med godisägg.
Receptet har jag fått av en jobbar kompis. Till pajen serverades grädde.
Resultatet blev en syrlig och frisk paj.

Pajskal:
125 g rumsvarmt smör
2 msk socker
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 citron
1 lime

Garnering:
florsocker
godisägg

Gör så här:
Rör ihop smör, socker och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, vaniljsocker och grädde.
Riv skalet på citronen och limen och pressa ur saften. Häll ner skal och saft i smeten och rör den jämn.
Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna lite.
Sikta över florsocker och garnera med skivad lime.
Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde.



söndag 13 april 2014

Födelsedagsfirande och Beer Can Chicken på grillen


Vi firande min sambos födelsedag i fredags och vi bjöd på beer can chicken, saltbakade potatisar, aioli, fläderblomssås och sallader. Kycklingen tar lite tid på grillen, men är helt klart värt det.
Recepten hittar du genom att klicka på ordet nedan.
Beer Can Chicken
Saltbakade potatisar
Aioli
Fläderblomssås

Fräscha sallader
Beer Can Chicken och saltbakade potatisar.

fredag 11 april 2014

Ugnsbakad torskrygg i ljuvlig sås

Igår fyllde min sambo år och då var vi ute och åt, men dagen innan lagade jag en ugnsbakad torskrygg.
Den serverades i en sås med potatis och grönsaker till.
Ikväll blir det kalas och invigning av den nya stora grillen och så klart håller vi tummarna för Lakers!!!

Ingredienser
Till 4 portioner behöver du:
4 bitar torskrygg à 150 g
4 dl grädde
2 ½ msk finriven pepparrot
rivet skal och saft av en 1⁄2 citron
1 tsk salt

½ tsk citronpeppar
½ dl hackad färsk persilja
1 msk ströbröd


Gör så här:
Blanda grädde, pepparrot, persilja och citronsaft. Krydda med 1 tsk salt och ½ tsk citronpeppar. Häll såsen i en ugnssäker form. Salta på fisken och lägg dem i såsen.

Blanda citronskal och ströbröd och strö det över fisken. Stek i mitten av ugnen ca 25 min på 200 grader.
Servera med kokt potatis, sparris och en sallad.



onsdag 9 april 2014

Bulgursallad

Bulgursallad är en frisk sallad med doft av citron.
Den är väldigt enkel att göra och passar bra till buffén, som tillbehör till tex pulled pork eller till grillat. Jag tycker att salladen blir godast om man gör den dagen innan den ska ätas.

Ingredienser:
2 dl bulgur (okokt)
4 tomater
½ gurka
1 rödlök
1 kruka hackad bladpersilja
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
2 msk citronsaft

2 msk lime
1 dl olja


Gör så här:
Koka bulguren enligt förpackningen och låt svalna. Skär tomater, gurkan och rödlöken i små tärningar. Hacka persiljan. Pressa citronen och limen, blanda med oljan och krydda med salt och peppar. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå svalt fram till serveringen.
Gör gärna salladen dagen innan den ska ätas.



tisdag 8 april 2014

Recepttavlor från Mellow Design



Tänkte att jag skulle visa upp dessa mysiga tavlor.
Tjejen bakom dem heter Jessica och hennes företag heter Mellow Design.
Texten på recepttavlorna är tryckta på trä.
Tavlorna är en fin inredningsdetalj, men du kan även ha receptet framme när du bakar, eftersom de är lätta att torka av.
Det är inte bara texter med recept på, utan det finns även en massa andra fina tavlor.
Gå gärna in på hemsidan www.mellowdesign.se och kolla du oxå.
Mellow Design hittar du även på facebook eller instagram #mellowdesignse








söndag 6 april 2014

Sweet chili kyckling


Jag lagade en kycklingrätt med smak av chili.
Det är en bra bjudrätt och du kan lätt dubbla eller halvera receptet.
Jag lagade till 8 personer.
Till kycklingen serverades klyftpotatis och en sallad.

Ingredienser:
Till 8 personer behöver du:
1,3 kg kycklingfilé
150 g champinjoner
1 röd paprika
1 gul lök
200 g philadelphia med smak av sweet chili
5 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk kycklingfond
1 dl thai sweet chilisås
1 tsk salt
1 msk torkad timjan
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna på längden, och champinjoner, paprika och löken i skivor.
Bryn kycklingen tills den får lite färg runt om och krydda med salt, peppar och grillkrydda.
Lägg över den i en ugnsform. Fräs även champinjoner, paprika och löken och lägg dem sedan över kycklingen.
Vispa ihop philadelphiaosten, grädde, mjölk, chilisås och kryddor.
Häll över kycklingen och sätt in i ugnen på 200 grader tills kycklingen är klar.




fredag 4 april 2014

Smörgåstårta på polarbröd med tonfiskfyllning

När jag vill göra en smörgåstårta som går fort att göra, så använder jag polarbröd och fyller den med samma fyllning på alla lager. Denna gången hade jag tonfiskfyllning.
Bröden penslar jag med lite vatten innan jag lägger på fyllningen. Tårtan blir saftigare då.

Ingredienser:
Fyllning:
1 pkt polarbröd ( 3 runda bröd)
2 burkar tonfisk i vatten
1 burk creme fraiche
1 ½ dl majonäs
½ finhackad gul lök
salt
peppar

Garnering:
ägg
ost 
skinka 
räkor
gurka
citron
persilja

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Smaka av med lite salt och peppar.
Lägg ett bröd på ett runt fat och pensla det med lite vatten.
Lägg på ett lager av fyllningen och lägg på nästa bröd och pensla med lite vatten och på med fyllning igen osv.
Låt gärna smörgåstårtan stå och dra till sig, gärna till dagen efter.
Garnera med ägg, ost, skinka, räkor, gurka, citron och persilja.




torsdag 3 april 2014

Inlagd rödlök med smak av lime

Jag tycker det är gott med inlagd lök och här kommer en variant med smak av lime.
Löken blir vackert rosa. Gott till grillat eller som tillbehör till pulled pork.

Ingredienser:
1 rödlök
1 msk flytande honung
1 msk limejuice (1 lime)
1 msk ättiksprit 12%
3 msk vatten

Gör så här:
Skala och skär löken i tunna skivor. Pressa limen.
Lägg löken i lagen och låt den ligga ett par timmar eller över natten.



Skriv ut