onsdag 24 februari 2016

Asiatisk köttfärsgryta med vitkål

Lagade en asiatisk köttfärsgryta med vitkål. En rätt som går fort att laga när du kommer hem efter en dag på jobbet. Jag tycker verkligen om kombinationen köttfärs och vitkål.

Ingredienser:
4-6 portioner
800 g färs
450 g vitkål ( i stor klyfta)
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk färsk riven ingefära
1 lime, skal och saft
2 msk sesamolja
1 msk flytande honung
3 msk soya
4 dl vatten
salt
olja att steka i
maizenamjöl

Gör så här:
Ta bort kärnorna och finhacka den röda chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär löken, vitkålen och paprikan i bitar. Riv skalet från limen och riv ingefäran. Bryn färsen i olja blandat med sesamoljan tillsammans med löken, paprikan, vitkålen, vitlöken, chilin, ingefäran och limen.
Häll på vattnet och lägg i honungen. Låt småputtra tills kålen är mjuk.
Smaka av med salt och red av med maizenamjöl som du blandar med lite vatten.




söndag 21 februari 2016

Citronsaft

Min mamma brukade alltid göra citronsaft när jag var liten. Blev sugen på det och köpte hem citroner och satte igång och göra en sats. Iskall citronsaft är så gott.

Ingredienser:
Till ca 2 liter saft:
1 liter vatten
1 kg socker
3 msk citronsyra
8 citroner

Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i socker och citronsyra. Rör tills socker och citronsyra har smält. Tvätta och skiva citronerna och lägg dem i det varma vattnet och rör om. Låt stå ett dygn. Sila saften och häll upp på rena flaskor. 


torsdag 18 februari 2016

Tortellini i tomat och champinjonsås


Färsk pasta går fort och laga och du kan välja att äta denna rätt som vegetarisk eller som jag med köttbullar till. Det finns tortellini med många smaker, jag valde med ricotta och spenat.

Ingredienser:

Till 3-4 personer:
tortellini med ricotta och spenat 500 g
1 burk krossade tomater (400 g)
1 gul lök
100 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
1 tsk torkad basilika
1 msk socker
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar

½ dl finklippt persilja

Gör så här:
Skala och skär lök och vitlök i bitar. Fräs löken och champinjonerna i smör.
Häll i tomater och vatten. Tillsätt kryddorna.
Låt såsen koka upp och lägg i pastan och låt den koka tills den är klar i såsen.
Servera köttbullar till.




onsdag 17 februari 2016

Pasta med oxfilé i krämig sås

Pasta med oxfilé i en krämig sås är en perfekt bjudrätt som går fort att laga och som du kan förbereda genom att göra såsen innan och sedan steka till köttet när pastan kokas precis innan servering.

Ingredienser:
Till 8 personer behöver du:
1,2 kg oxfilé
200 g champinjoner
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
150 g gorgonzola
2 ½ dl rödvin
4 msk kalvfond  
1 liter grädde
1 dl finklippt persilja
1 tsk grovmalen svartpeppar
salt
ev maizenamjöl till redning

Garnering:
riven parmesanost

Gör så här:
Ansa och skär oxfilén i 1 cm skivor. Krydda dem med salt och peppar.
Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skär champinjonerna i skivor.
Fräs löken och vitlöken i smör i en gryta utan att den tar färg. Häll på rödvinet och kalvfonden och låt småputtra i 5 minuter. Häll på grädden och smula ner gorgonzolaosten. Låt såsen koka ihop och krydda med peppar och salt. Fräs champinjonerna i en panna och lägg i dem i såsen.
Stek köttet hastigt i en stekpanna och låt det vila i 5 minuter medans du koka pastan.
Lägg i persiljan och vänd till sist ner köttet och låt puttra i några minuter.
Servera med pastan och riven parmesanost.







måndag 15 februari 2016

Citronfromage

Igår gjorde jag en citronfromage och garnerade den med jordgubbar som jag hade skurit ut som hjärtan. En dessert helt i min smak med en fräsch smak av citron och sötman från jordgubbarna.

Ingredienser: 
Till 8 st:
6 gelatinblad
3 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ citron, skal och saft
4 ½ dl vispgrädde

Garnering:
jordgubbar


Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och socker poröst.
Rör ner citronskalet. Krama ur gelatinet och smält det i en kastrull tillsammans med hälften av citronsaften.
När de har smält tag bort kastrullen från värmen och lägg i resten av citronsaften och rör om. Vispa äggvitan till ett fast skum och vispa grädden i en annan bunke. Gör ner gelatinet i ägg och sockerblandningen. Rör sedan ner grädden och till sist äggvitorna. 
Fördela moussen i fina glas och låt stå kallt i ca 2 timmar eller över natten. Garnera med färska jordgubbar. 


söndag 14 februari 2016

Toast med skinkröra

Alla hjärtans dag och jag lagade en 3 rätters till 8 personer. Till förrätt åt vi toast med skinkröra. Till huvudrätt pasta med oxfilé och till dessert citronfromage med jordgubbar.
Här kommer receptet på toasten med skinkröran.

Ingredienser:
Skinkröran:
200 g rökt skinka
200 g philadelphia
½ dl majonäs
½ dl finklippt bladpersilja
1 msk pepparrot på tub
salt
peppar

Tillbehör:
8 toastbröd
8 salladsblad
bladpersilja

Gör så här:
Skär skinkan i små bitar. Klipp persiljan och rör ihop alla ingredienser till skinkröran.
Stansa ut hjärtan av toastbröden med hjälp av en pepparkaksform.
Stek bröden i smör i en panna och lägg dem sedan på ett salladsblad.
Lägg på skinkröran på bröden och garnera med bladpersilja.


lördag 13 februari 2016

Fiskplanka med koljafilé, sherrysås, knaperstekt bacon och räkor

Denna vecka har jag haft fullt upp och har inte haft så mycket tid för bloggen.
Kan väl erkänna att allt inte har gått precis som jag önskat i veckan, men det är så livet är ibland.
I fiskdisken hittade jag fina koljafiléer och ikväll lagade vi fiskplanka.
Tanken var att jag skulle ha en god smörsås till, men den hamnade i slasken och det blev en sherrysås till istället. 

Ingredienser:
Till plankan:
ca 150 g koljafilé per planka
bacon
räkor
minimorötter
broccoli
sparris
tomat
citron

Sherrysås:
Räcker till 4 plankor
1 dl sherry
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
½ dl fryst dill eller 1 dl färsk

Gör så här:
Häll i sherryn och lägg i buljongtärningarna i en kastrull.
Koka tills ca hälften återstår. Lägg i creme fraiche och dill.
Koka ihop. Smaka av med peppar.


Potatismos:
Skala potatisen till moset och koka dem tills de är mjuka. Mosa potatisen med en stöt och lägg i en klick smör och späd med mjölk till lagom konsistens. Använd gärna en elvisp till detta. Krydda med salt, vitpeppar, aromat och lite gurkmeja för färgens skull. Rör till sist i en äggula så blir moset fastare och lättare att spritsa.

Plankan:
Olja in plankan med matolja.
Spritsa moset runt plankan och lägg sedan på en halv tomat.
Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller till moset har fått en fin färg.
Koka morötter, broccoli och sparris nästan klara. Stek därefter dem i lite smör och salt. Krydda fisken med salt och citronpeppar och stek den så den är klar samtidigt som moset. Tag ut moset och lägg på fisken och häll på såsen. Lägg på sparris, minimorötter, broccoli, bacon, räkor och garnera med en citronklyfta.




måndag 8 februari 2016

Att välja en matkasse

Att vara matbloggare innebär inte alltid att idéerna om vad man ska laga för mat bara spruta ut. Tiden räcker inte alltid heller till och då kan det vara en bra idé att beställa en matkasse.

Att beställa matkassar blir allt vanligare och utbudet ökar hela tiden med nya varianter av matkassar. Du bestämmer själv om du vill hämta kassarna i affären eller har det hemkört till dörren. Du sparar tid på planering av inköp av mat. Du sparar även pengar då noggrant planerade matkassar innebär att mindre mat slängs, impulsköpen minskar vilket innebär att även onyttigheterna som slinker ner i vagnen blir färre.

Jag hör ofta på jobbet att det pratas om att beställda matkasse, men att de tycker att det är svårt att välja vem de ska beställa ifrån. I detta fallet kan jag rekommendera matkasse.se.
Det är en jämförelsesida där konsumenter enkelt kan jämföra och sortera i det stora utbudet av matkassar som finns att köpa. På matkasse.se ser du olika matleverantörer och deras utbud och priser och beställer lätt hem din matkasse direkt från deras hemsida.
Du kan tex välja mellan snabba middagar för barnfamiljer, matkassar som är anpassade för laktosfri eller glutenfri mat. Det finns även lite mer utmanande matkassar för hemmakocken.




De flesta matkassar är komponerade för familjer om fyra personer men det finns även de som är anpassade från en till sex personer. De innehåller ofta flera ekologiska och noga utvalda produkter och råvaror, vilket jag tycket är viktigt. Att beställa hem en färdig matkasse innebär inte att maten blir dyrare, istället får du bra mat till ett bra pris och du spar tid eftersom du inte behöver åka till matbutiken.






söndag 7 februari 2016

Texmexgryta

Detta är en rätt som är perfekt att laga när du har fått ris över och vill laga något snabblagat. Till grytan hade jag tortillabröd med vitlökssmör och riven ost som jag gratinerade i ugnen.

Ingredienser:
700 g färs
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 stor burk majs (300 g)
6 dl kokt ris
3 dl vatten
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 påsar tacokrydda
peppar
salt

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skär paprikan i bitar. Bryn färsen och lägg i löken, vitlöken och paprikan och fräs lite till. Tillsätt majs, vatten, grädden och tacokryddan och låt koka ihop. Lägg till sist i riset och smaka av med salt och peppar.



fredag 5 februari 2016

Nutellabollar

Idag är det nutelladagen och det firar jag med att baka nutellabollar eller chokladbollar med nutella i kan man också säga. På senare år har det blivit väldigt populärt att baka med nutella och jag kan förstår varför. Det är ju så väldigt gott:)
Har du ätit något med Nutella idag?

Ingredienser:
200 g smör
6 dl havregryn
2 dl socker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl nutella
½ dl grädde

Garnering:
kokos/pärlsocker/strössel

Gör så här:
Vispa smör och socker med en elvisp. Lägg i resterande ingredienserna och vispa ihop till en smet.
Forma bollar och ställ dem kallt i ca 30 minuter innan du rullar dem i valfri garnering.
Jag hade kokos.



måndag 1 februari 2016

Lasagne med spenat och fetaost

Idag är det den 1 februari och det är den vegetariska dagen.
Jag lagade en lasagne med spenat och fetaost. Lättlagat och väldigt gott.

Ingredienser:
Till 6 personer:
500 g färska lasagneplattor
400 g färsk spenat
300 g spenat
1 ½ gul lök
200 g riven ost
3 vitlöksklyftor
6 dl grädde
1 tsk persillade
salt
peppar

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skär fetaosten i tärningar.
Fräs löken i smör och lägg i spenaten och fräs lite till så spenaten mjuknar.
Häll på grädden och lägg i hälften av den rivna osten och fetaost. Låt koka ihop.
Krydda med persillade och smaka av med salt och peppar.
Smöra en ugnsform och lägg i lasagneplattor i botten och lägg sedan på fyllning, plattor osv.
Strö över resterande av osten och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.



Skriv ut