onsdag 30 november 2016

Laxröra på knäckebröd

Jag gjorde en laxröra på varmrökt lax och fördelade den på knäckebröd.
Det serverades även pepparkakor med ädelost och en god glögg.
Denna gången föll valet på Per Morbergs glögg

Ingredienser:
200 g varmrökt lax
1 ½ dl creme fraiche
1 msk riven pepparrot
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Tillbehör:
knäckebröd
persilja

Gör så här:
Finfördela laxen och riv pepparroten. Tillsätt creme fraichen och krydda med salt och peppar.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela laxröran på knäckebrödet. Garnera med persilja.



söndag 27 november 2016

Jullandgång

Det har varit en blåsig 1:a advent och vi firade Melvins födelsedag. Vi bjöd på jullandgång med en massa gott på. Glögg, pepparkakor med ädelost, knäckebröd med laxröra och brieost och fikonmarmelad bjöds det oxå på.

Ingredienser:
langgångsbröd
smör
sallad
köttbullar och rödbetssallad
julskinka med stark senap
rökt korv
ägg, räkor och majonäs
brieost och fikonmarmelad
apelsin, tomat, gurka, lime, persilja och physalis



lördag 26 november 2016

Pestosill

Imorgon är det 1:a advent och jag passade på att göra en pestosill.
Jag använde färdig löksill och pesto till sillen och tar den bara 5 minuter att göra.

Ingredienser:
1 stor burk löksill ( 550 g)
2 dl creme fraiche
½ dl grön pesto
1 liten rödlök
1 krm salt

Gör så här:

Sila sillen, ta bort kryddpepparkornen men behåll löken.
Blanda creme fraiche, pesto och salt. Skala och hacka löken.
Blanda försiktigt ihop allt.


onsdag 23 november 2016

Inför advent

Mina adventsljus ser ungefär likadan ut i år som förra året. Tyckte att den passade bra på vardagsrumsbordet. Istället för mossa runt blommorna, la jag grovsalt för att det ska se ut som snö. Amaryllis är också ett måste för mig.







tisdag 22 november 2016

Kycklingbaconlindande dadlar

Jag gjorde baconlindande dadlar av kycklingbacon.
Små goda tilltugg som passar bra till buffén eller som tapas till tex glöggmyset.


Ingredienser:
Till 16-18 st behöver du:
16-18 färska dadlar
1 paket kycklingbacon

Gör så här:

Skär ett snitt i dadlarna, ta bort kärnorna.
Dela baconskivorna i 2 delar. Linda bacon runt varje dadel.
Lägg dadlarna i en ugnssäker form. Sätt formen mitt i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.





måndag 21 november 2016

Rödkålssallad med japanska smaker

 Jag gjorde en rödkålssallad med japanska smaker. En fräsch sallad som passar till julbordet. 

Ingredienser:
400 g strimlad rödkål
Dressing:
0,75 dl risvinäger
½ dl japansk soja
½ dl sesamolja
½ finhackad röd chili
saften från en lime
½ dl socker
½ dl vita sesamfrön
2 krm salt

Gör så här:

Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel). Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en gryta. Låt koka upp. Häll den varma dressingen över kålen. Lägg en tallrik över salladen och pressa ner den, så det blir en tyngd på salladen. Låt stå en stund innan servering så kålen blir mjuk.



söndag 20 november 2016

Julköttbullar av nötfärs

Jag älskar doften som sprids i köket när man steker julköttbullar.
Det ger en mysig och hemtrevlig känsla. Vanligtvis så brukar jag ha blandfärs till mina julköttbullar, men denna gången hade jag nötfärs.

Ingredienser:
500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg 3 ½ msk ströbröd
1 dl grädde
1 tsk mald kryddpeppar
2 krm vitpeppar
1 ½ tsk salt
1 msk sötstark senap

Gör så här:
Skala och riv löken. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna. 
Låt gärna köttbullesmeten stå en liten stund, så att ströbrödet kan svälla.
Forma små köttbullar med händerna.
Koka upp vatten i en gryta, vrid ner värmen och lägg i köttbullarna och låt sjuda tills de flyter upp till ytan. Tag upp dem en hålslev och stek dem sedan klara i en stekpanna.
Jag sjuder köttbullarna innan för då blir de lättare att steka.



fredag 18 november 2016

Vättar av chokladminimuffins, grädde och jordgubbar

Vill du ha ett recept på lättbakade små söta vättar att bjuda på inför julen, så kommer det här. Vill du du göra det ännu lättare för dig, så köper du färdiga minimuffins i affären. Spritsa på grädde och sätt dit jordgubbar och sen är dom klara.

Ingredienser:
24 st minimuffins:
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ msk kakao
1½ dl gräddfil
75 g smält smör

Garnering:
vispad grädde
24 jordgubbar

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, bakpulver och kakao.
Rör ner blandningen i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.
Tillsätt till sist det smälta fettet.
Häll smeten i små muffinsformar.
Grädda i 175 grader i ca 15-17 minuter.
När muffinsen har svalnat spritsar du grädde runt om muffinsen och trycker sedan fast en jordgubbe på varje muffins. Spritsa till sist en "tofs" längst upp på jordgubbarna.



måndag 14 november 2016

Smörgåstårtebakelse

Vi firade min dotters födelsedag och vi bjöd på smörgåstårtebakelse med tonfiskfyllning och skink och äggfyllning. 

Ingredienser:
Till 15 st behöver du:

45 skivor formfranska

1.a lagret tonfiskfyllning:2 burkar tonfisk
1 burk creme fraiche
1 dl majonäs
½ finhackad rödlök
1 msk finhackad dill
1 krm salt
½ krm peppar

2:lagret skink och äggfyllning:
400 g skinka
6 ägg
2 dl grädde
2 dl majonäs
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt

Runt om:

4 dl creme fraiche
2 dl majonäs
lite salt

Garnering:

15 salladsblad
30 skivor skinka
1 kg skalade räkor
ca 1 ½ gurka
2 apelsiner
16 gurkskivor
8 små tomater
persilja
15 skivor ost

Gör så här:

1:a lagret:
Finhacka rödlök och dill. Blanda ihop alla ingredienser till fyllning nummer 1.

2:a lagret:

Skiva och hacka skinkan. Koka och hacka äggen.
Vispa grädden och blanda med majonäsen, lägg i skinkan och äggen. Krydda med salt och peppar.


Skär bort kanterna på brödet. Fördela tonfiskröran på bröden, lägg på nästa brödskiva.
Lägg sedan på skink och äggfyllningen. På med sista skivan bröd.
Blanda ihop creme fraiche och majonäs och lite salt.
Bre på runt om varje bakelse med hjälp av en slickepott. Täck över dem och låt stå till dagen efter.
Garnera med salladsblad, gurkskivor runt om, skinka, räkor, apelsin, ost och persilja.
Klart att servera.





fredag 11 november 2016

Quorngryta med pasta

Jag har alltid tillhört dem som inte har förstått varför man ska efterlikna köttråvaror om man inte vill äta kött. Men när jag stod där vid frysdisken och fick syn på quorn i strimlor så tänkte jag varför inte. 
Jag använde kycklingfond i grytan, men vill du göra den helt vegetarisk så tar du grönsaksfond istället. Jag måste säga att jag tyckte att det var väldigt gott och alla barnen gillade också det. Så det blev tummen upp för quorngrytan. Till grytan serverades pasta.

Ingredienser:
600 g quornstrimlor
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 dl grädde
4 dl mjölk
3 msk kycklingfond eller grönsaksfond
3 msk senap
2 msk ketchup
2 msk sweet chilisås
½ tsk timjan
salt
peppar


Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Fräs quorn, lök, vitlök och paprikan i smör. Krydda med salt och peppar. Häll i grädde, mjölk och tillsätt fond, senap, ketchup, sweet chilisås och timjan. Låt koka ihop och smaka ev av med mer salt och peppar.
Servera pasta till grytan.











tisdag 8 november 2016

Mjuk pepparkaka i långpanna

Det börjar närma sig advent och jag bakade en mjuk pepparkaka i långpanna med en krämig topping. En farligt god kaka som räcker till många.
Kakan går alldeles utmärkt att frysa in för sedan tas upp lagom till tex glöggmyset.

Ingredienser:
3 ägg
4 ½ dl socker
5 dl mjöl
1 ½ msk pepparkakskryddor
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
200 g smör

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta i smeten.
Smält smöret och häll i vattnet. Häll i smör/vattenblandningen i smeten och rör ihop.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 g i ca 20 minuter.
Låt svalna. Blanda ihop glasyren och bre över kakan.

Glasyr: 
200 g margarin (rumstempererat)
200 g philadelphiaost
3 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker


Gör så här:
Blanda glasyren till en jämn smet och bre den över den avsvalnade kakan.
Gör fina mönster med en gaffel. Skär kakan i bitar. Toppa med några lingon.

Garnering:
några lingon





söndag 6 november 2016

Torskrygg med rostade rotsaker och en kall lime och vitlökssås.

Vill du äta nyttigt och gott, samt låta maten laga sig själv i ugnen? I så fall kan du testa att laga torskrygg med rostade rotsaker. Till rätten serveras en kall lime och vitlökssås. 
Använd den creme fraichen som du vill ha till såsen. Jag använde lätt creme fraiche. 

Ingredienser:
Till 4 personer:
1 kålrot
1 gul lök
1 blomkålshuvud
400 g sötpotatis
400-600 g torskrygg
salt
örtkryddor
peppar
några limeklyftor
olja

Sås:
2 dl creme fraiche
1 finhackad vitlöksklyfta
saften från ½ lime
salt
chiliblandning eller chilipeppar

Gör så här:
Skala och skär löken, sötpotatisen och kålroten i bitar. Bryt blomkålen i bitar.
Krydda med salt och de örtkryddor som du gillar bäst. Ringla över lite olja och blanda ihop. Skär en ½ lime i klyftor och lägg allt i en ugnsform. Ställ in i ugnen på 200 grader.
Rör ihop alla ingredienserna till såsen. Skär torskryggen i bitar och krydda den med salt och lite peppar. När rotfrukterna nästan är klara lägger du på fisken över dem och ugnssteker ytterligare tills fisken är klar. Servera en grönsallad till.


lördag 5 november 2016

Glögg, pepparkakor och ölkorv

Det börjar närma sig advent och jag köpte årets Blossa glögg med smak av kråkbär.
Köpte även en matchande burk med pepparkakor. Jag har inte smakat glöggen ännu, men jag testade Ridderheims nya ölkorvar med riktigt öl i. Ölkorven med porter i tyckte jag var riktigt god. Håller även på att fundera på lite mer tilltugg som passar bra till glöggen.
Så håll utkik på bloggen, så du inte missar några recept.




onsdag 2 november 2016

Pastasallad med tortellini och kyckling med smak av chili och ingefära.

Idag har de första snöflingorna fallit där jag bor och det är kallt och ruggigt ute.
Det känns lite konstigt att det redan är november.
Förra veckan åt vi en pastasallad med smak av ingefära och chili. 
Pastasalladen passar även till en buffé. Receptet kommer här.

Ingredienser:
Till 6-8 personer:
750 g färsk tortellini med soltorkad tomat
600 g kycklingfilé
½ röd chili
1 msk färsk riven ingefära
salt
2 små burkar majs
½ gurka
1 liten rödlök
1 gul paprika
1 orange paprika

Dressing:
4 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 ½ dl sweet chilisås
½ dl mjölk
1 msk färsk riven ingefära
½ tsk salt

Gör så här:
Koka pastan enligt beskrivning. Skär kycklingen i bitar och stek dem i en panna.
Krydda med salt och lägg i chilin och den rivna ingefäran.
Skär paprikan, gurkan och löken i bitar.
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda ihop allt till en krämig pastasallad.



Skriv ut