Jag lagade en risotto med kastanjechampinjoner och sparris. Till risotton serverades torskrygg.
Ingredienser:
För 4 personer:
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9-10 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning )
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
250 g färsk sparris
250 g kastanjechampinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesanost
Salt
peppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen och håll den varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med buljongen under omrörning. Börja med ca 4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 20 minuter.
Skär svampen i skivor och skär sparrisen i bitar. Stek sparrisen i smöret och fräs i någon minut. Lägg i svampen och krydda med salt och peppar och fräs lite till. Rör ner svampen och sparrisen i riset. Tillsätt parmesansosten. Späd ev med mer buljong och smaksätt med salt och peppar.
Risotton ska vara krämig i konsistensen när den är klar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar