måndag 17 december 2012

Julsenap


En hemlagad julsenap och en fröjd till julbordet och en väldigt uppskattad gåva.
Låt senapen stå och mogna någon dag innan du äter den.

Ingredienser:

 
ca 3 dl
2 dl senapspulver
1 dl socker

1 msk flytande honung
2 dl vispgrädde


Gör så här:
Vispa samman senapspulver, socker och grädde i en kastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning.
Häll upp på  burkar.





söndag 16 december 2012

Pepparkakscheesecake

 3:e advent och vi hade födelsedagsfika för Isac och jag bakade pepparkakscheesecake och bjöd gästerna på.
Jag garnerade med några lingon och pudrade över lite florsocker. 
Nu är det snart dax för Jul med Ernst och det vill inte jag missa.
Till en form behöver du.

Ingredienser:
200 g pepparkakor
150 g philadelphiaost
2 2
dl socker
1.51 ½
 tsk vaniljsocker
3 3
st äggulor
3 3 dl vispgrädde


Gör så här:
Vispa grädden tjock. Vispa philadelphiaost, socker och vaniljsocker tills det är klumpfritt.
Tillsätt äggulorna, en i taget. Blanda i grädden i ostsmeten.

Krossa pepparkakorna och lägg i  2/3 i en form med löstagbar kant och fördela jämnt. 
Häll i smeten och smula resten av pepparkakorna ovanpå.  Ställ in i frysen i minst 4 timmar.




Julens godaste revbensspjäll

Det är inte varje år som vi har revben på julbordet.
För att jag ska godkänna dem så måste de vara riktigt
"köttiga" och fina. Men visst är det gott med revben. 

Ingredienser:
1 kg tjocka revbensspjäll
2 små morötter
1 gul lök
salt
6 vitpepparkorn   

Gör så här:

Fyll en kastrull med vatten och lägg i lök i klyftor, skivade morötter, vitpepparkorn och salt. Salta ganska mycket för smakens skull. Koka revbenen långsamt i vatten tillsammans med grönsakerna tills köttet är riktigt mört.
Tag upp dem och låt dem rinna lite innan de penslas med glaze.
Glaze:
½ dl ketchup
1 msk soya
2 msk socker
1 msk riven färsk ingefära
2 msk flytande honung
1 msk sesamolja
Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla revbenen med den. Sätt in revbensspjällen på 200 grader i ca 35 minuter till de har fått färg. Pensla lite då och då under griljeringen.

 


Smoothie med mango och banan

Det händer titt som tätt att jag gör en smoothie till frukosten och idag blev det en med smak av mango och banan.
Jag använde fryst mango som man kan köpa i påse i affären.

Ingredienser:
5 dl vaniljyoghurt
2 dl hackad mango
1 banan
2 dl tropisk juice

Mixa allt och servera.





lördag 15 december 2012

Fläskfilé gremolata

Hoppas att ni har det bra efter allt lussefirande. Själv skulle jag få in 4 luciafiranden och två av dem på samma tid på olika platser. Du förstår själv att jag inte fick ihop det. 
Igår var det dax för julbord nummer 2 och det var fantastiskt god mat. Så det har inte hunnits med några inlägg på bloggen på två dagar.  Har du varit på något julbord?

Det är verkligen skönt att det är lördag efter en intensiv vecka. 

Menyn idag blev Fläskfilé gremolata med klyftpotatis och djävulssås.  Recept på klyftpotatis hittar du här.


Ingredienser:
fläskfiléer
salt
peppar

Gremolata:
2 dl färsk persilja
1 citron, saft och rivet skal
2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
½ tsk salt
Gremolatan räcker till 3 fläskfiléer.

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till gremolatan till en röra.

Ansa och skiva fläskfilén i tjocka skivor och banka ut dem. Stek köttet nästan klart i en panna och krydda med salt och peppar. Lägg i form och pensla över gremolatan och sätt in i ugnen på 200 grader till köttet är klar.







Skriv ut