tisdag 1 oktober 2013

Plankstek med oxfilé

Vi skulle haft kompisar på besök i helgen, men tyvärr så blev det inställt pga av sjukdom. Planksteken som vi skulle bjuda på lagade vi en ändå. Denna gången hade vi oxfilé på den.

Så här gör du:

Potatismos:
Skala potatisen till moset och koka dem tills de är mjuka. Mosa potatisen med en stöt och lägg i en klick smör och späd med mjölk till lagom konsistens. Använd gärna en elvisp till detta.
Krydda med salt, vitpeppar, aromat, lite muskot och gurkmeja så det blir ett gulare mos för ögats skull. Rör till sist i en äggula så blir moset fastare och lättare att spritsa.

Tillbehör:
Tomat som delas på mitten, grön sparris som jag har lindat parmaskinka runt.
Gul paprika, champinjoner och lök som hackas och får brynas med köttet ett tag.

Köttet:

Ansa och bryn oxfilén tills den har fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
Lägg i champinjoner, gul paprika och lök och låt de bryna med. Ta upp grönsakerna.
Häll på lite vatten och låt puttra tills köttet nästan är klart. Ta upp köttet och skär i skivor.
Spara skyn till såsen.

Spritsa moset runt plankan och lägg sedan på köttet, sparrisen, grönsakerna och tomaten.

Jag lägger på två såser, en chipotlesås och en brunsås. Receptet på chipotlesåsen hittar du här.

Brunsåsen gör jag så här: 
Vispa ihop lite mjölk och vetemjöl till en redning och häll detta i skyn från köttet.
Häll i 2½ dl grädde och späd med mjölk till en bra konsistens. Häll i lite soya och krydda med salt, peppar och aromat. Låt koka ihop i ca 4-5 min under omrörning.

Lägg på lite av de båda såserna och ställ in plankorna i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller till moset har fått fin färg. Häll på lite mer sås innan servering.





måndag 30 september 2013

Chipotlesås

Chipotlesås är en sås med lite sting i. God till en saftig köttbit, kyckling eller till en plankstek som jag hade den till denna gången.

Ingredienser:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk dragon
1 msk chipotlepaste
150 g smör
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 dl creme fraiche
1 tsk salt

Gör så här:  
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, tomatpuré, dragon och chipotlepaste tillsammans med 50 g smör i en kastrull. Häll över vatten och fond och sjud såsen utan lock i ca 10 min.
Skär 100 g smör i små tärningar och mixa ner dem i såsen med en mixerstav.
Vispa till sist i creme fraichen och krydda med salt.



söndag 29 september 2013

Räksmörgås på hembakad kavring

Igår bakade jag kavring och idag blev det en räkmacka av brödet till frukost.
Jag la ihop två skivor så det blev en stor mumsig macka. Förutom räkor hade jag ägg, sallad, majonäs, gurka, några vindruvor och en limeskiva.





lördag 28 september 2013

Lättbakad Kavring

Kavring är ett mörkt bröd med bla rågmjöl och sirap. Detta recept innehåller bikarbonat och behöver inte jäsas. Du bara rör ihop alla ingredienser och häller upp smeten i formar.

Ingredienser:
Till 2 st bröd behöver du:

8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ msk bikarbonat
1 msk bakpulver
4 dl mörk sirap
6 dl filmjölk

Gör så här:
Blanda rågsikt, vetemjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en stor bunke.
Rör i sirap och filmjölk och blanda ihop till en lös deg. Häll upp smeten i två smorda formar som rymmer 1 ½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 1 timme. Lägg ev över folie efter halva tiden.






torsdag 26 september 2013

Finaste ljusstaken

Jag tycker att det är så mysigt med tända ljus. 
Jag hade spanat in denna fina ljusstake ett tag och idag slog jag till och köpte den.
Köpte även små rosa fina ljuslyktor när jag va på Ikea i tisdags. 










Skriv ut