måndag 30 november 2015

Blåbärsmousse

Idag har min dotter tagit sitt körkort och jag är så stolt och glad för hennes skull.
Jättestort grattis!!<3

I lördags firade vi min sambos son och jag gjorde en blåbärsmousse till dessert.
Den toppades med krossade oreokex, vitchoklad och blåbär.
Receptet går bra att halvera eller dubbla om du hellre vill göra det.

Ingredienser:
Till 12 st:
800 g blåbär
2 dl florsocker
5 dl  vispgrädde
200 g färskost typ philadelphia
1 lime rivet skal och saft
3 äggvitor

Dekoration:
Riven vit choklad
blåbär
krossade oreokex

Gör så här:
Mixa blåbären. Blanda i florsockret.
Vispa grädden och blanda den med philadelphiaost, limeskal, limesaft och blåbär.
Vispa äggvitan till hårt skum i en skål och vänd ner i moussen.
Fördelen moussen i glasen. Ställ i kylen till serveringen.
Dekorera med krossade oreokex, riven vit choklad och blåbär.


söndag 29 november 2015

Ugnsbakad julskinka

1:a advent och då har vi som tradition att äta ett "mini" julbord och så blev det även i år.
Så klart hade vi julskinka.
När jag tillagar en julskinka, så gör jag det alltid i ugnen. Jag väljer ofta en rimmad skinka, tycker att det blir godare. 

Ingredienser:
1 skinka

Gör så här:
Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
Lägg skinkan på aluminiumfolie. Stick in en digital stektermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste del. Svep om foliet runt skinkan.
Lägg skinkan i en ugnssäker form och sätt in den på 125 grader.
Skinkan är färdig när termometern visar 72-75 grader.

Griljering:
3 msk söt/stark senap             
1 ägg
ströbröd


Gör så här:
Blanda senap och ägg.
Ta ut skinkan, öppna folien. Ta bort nät och svål när skinkan har svalnat.
Pensla blandningen på skinkan. Strö över ströbröd.
Ställ in den i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg.

.

fredag 27 november 2015

Kycklingfilé i pepparsås

Fredagskväll igen och på söndag är det 1 advent.
Jag har redan tänt mina stjärnor och ljusstakarna i fönsterna, har du?
Ikväll lagade jag kycklingfilé i pepparsås. En bjudrätt som kan förberedas för att sedan sättas in i ugnen lagom till middagen ska serveras. Till kycklingen hade vi klyftpotatis, sallad och aioli.

Ingredienser:
Till 8 personer.
1 ½ kg kycklingfilé
salt
peppar
grillkrydda


Sås:
1 msk mortlad peppar (svart, rosé och grönpeppar).
50 g smör
5 dl vispgrädde
4 msk kycklingfond
4 msk sweet chilisås
soya
2 tsk socker
salt


Gör så här:
Kycklingen:


Skär kycklingfiléerna i skivor på längden. Bryn dem i en stekpanna och krydda med salt, peppar och grillkrydda. Lägg över kycklingen i en ugnsform.

Sås:
Stöt pepparn i en mortel.
Fräs pepparn i smöret. Tillsätt grädde, fond, och chilisås.
Lägg i lite soya för färgens skull. Krydda med socker och ev mer salt.
Låt såsen sjuda ihop tills den tjocknat lite. Häll såsen över kycklingen och sätt in i ugnen på 200 grader tills kycklingen är klar.



torsdag 26 november 2015

Vårt nya vita kök

Köket börjar blir klart och det är i princip bara diskbänk och blandare kvar att byta. Luckorna var i ljus ek innan de skickades iväg för lackering.
Vi köpte nya beslag till dem, och valde ett vit rektangulärt kakel med fasade kanter. Marmorbänkskivorna behöll vi, bättre bänkskivor än marmor kan man inte hitta.
På ena väggen hade vi sedan tidigare vit liggande panel.
Resten av väggarna målades i en gråblå färg. Köket blev mycket ljusare och det känns större.
Nedan är några bilder på resultatet.


tisdag 24 november 2015

Fudge med kolasmak

Passade på att koka fudge när jag hade en stund över. Som bas använde jag en burk kondenserad mjölk. Resultatet blev en fudge med kolasmak som smälter i munnen.

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 ½ dl grädde
½ dl ljus sirap
6 dl socker
50 g smör
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Koka alla ingredienser i en gryta tills temperaturen blir 115 grader.
Rör då och då så det inte kokar fast i botten.
Tag bort grytan från plattan och låt fudgen svalna lite. Vispa sedan fudgen för hand i några minuter innan du häller upp den i en form klädd med bakplåtspapper. Ca 25x15 cm.
När fudgen är kall så skär du den i lagom stora bitar.






Skriv ut