torsdag 28 november 2019

Laxbollar

Jag gjorde laxbollar och till dem serverades knäckebröd. Gott till adventsminglet eller buffén.

Ingredienser:

300 g varmrökt lax

175 g philadelphiaost

2 msk finhackad persilja

1 msk finhackad gräslök

1 ½ msk finriven pepparrot

2 krm grovmalen svartpeppar

salt

Rulla dem i:

finhackad persilja

finhackad gräslök

Gör så här:

Finfördela laxen. Blanda ihop resterande ingredienserna och rör till sist ner laxen. Forma till små bollar och rulla dem i finhackad persilja eller finhackad gräslök.

Låt stå i kylen innan servering.




söndag 17 november 2019

Fläskfilé med champinjoner, haricots verts och ädelost

Ingredienser:
Till 6 personer behöver du:

2 fläskfiléer

250 g champinjoner

150 g haricots verts

100 g ädelost

2 msk kalvfond

1 msk kinesisk soja 

5 dl grädde

2 dl creme fraiche

grovmalen svartpeppar

salt

Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i 1 cm skivor. Skär champinjonerna i skivor.

Stek köttet i smör i en panna, krydda med salt och peppar. Lägg champinjonerna och haricotsvertsen och fräs lite till. 

Häll på grädden, creme fraichen, kalvfonden och sojan. Smula ner ädelosten. Låt såsen koka ihop och krydda med peppar och salt. Servera pasta och en sallad till.



 

måndag 4 november 2019

Västerbottensill

 Jag gillar sill och tycker att det är kul att testa olika smaker. Jag gjorde en sill med smak och västerbottenost och dill. Sillen går väldigt snabbt att göra eftersom jag använde löksill som bas.

Ingredienser:

1 stor burk löksill

1 ½ dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 ½ dl riven Västerbottensost

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad rödlök

salt

peppar

Gör så här:

Häll bort lagen från löksillen och ta bort kryddpepparkornen.

Blanda samman majonnäs, creme fraiche, dill, rödlök och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Rör försiktigt i sillen. 



söndag 20 oktober 2019

Dadelfingrar till Halloween

Gillar du Halloween och baconlindande dadlar? I så fall kan du göra dessa knotiga fingrarna till Halloween.

Ingredienser:

 färska dadlar

bacon

röd paprika

Gör så här:

Skär ett snitt i dadlarna, ta bort kärnorna. Lägg 3 dadlar på rad och linda en baconskiva hårt runt om så dadlarna håller ihop. Lägg dadlarna i en ugnssäker form. Sätt formen mitt i ugnen i ca 15-25 minuter på 225 grader. Skala av lite skal från en röd paprika. Skär ut ”naglar” och lägg på dem när de nästan är klara. Lägg försiktigt upp dem på ett fat eller tallrik.


söndag 13 oktober 2019

Pasta med squash i tomatsås

Jag gjorde en vegetarisk pasta med squash i tomatsås. Rätten går snabbt att göra och räcker till 6 personer.

Ingredienser:

Till 6 personer:

700 g pasta

1 squash ( jag hade gul squash)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 burk hela champinjoner eller små färska champinjoner

600 g passerade tomater

1 dl vatten

½ tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk salt

 1 tsk basilika

1 tsk persillade

1 msk socker

½ dl finhackad persilja

1 dl riven parmesanost

Garnering:

persilja

riven parmesan

Gör så här:

Skär squashen i bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka pastan under tiden som du gör såsen. Fräs squashen, löken, vitlöken i smör i några minuter. Lägg i champinjonerna och fräs lite till. Tillsätt de passerade tomaterna, vattnet och kryddorna och låt koka ihop. Lägg till sist i osten och persiljan. Blanda i den kokta pastan och rör runt. Garnera med parmesanost och persilja.



Skriv ut