Det är alltid lite pyssel när man ska laga mat till många. Just av den anledningen att man ska få plats med all mat i ugnen och på spisen. Vi är ju redan 7 från början, innan gästerna har kommit. Denna gången bjöd vi på fläskfilé i portersås och hasselbackspotatis.
Jag lagade mat till 14 stycken och av 5 fläskfiléer blev det bara några små bitar över.
I vår familj är det mycket sås som gäller och portersåsen passade väldigt bra till köttet.
Ingredienser:
5 fläskfiléer
2 schalottenlökar
1 flaska porter (50 cl)
3 dl mjölk
1 liter grädde
10 krossade enbär
1 dl svartvinbärsgelé
3 msk kinesisk soya
4 msk kalvfond
maizena mjöl
50 g smör
1 tsk timjan
1½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Putsa fläskfiléerna och skär dem i skivor. Bryn dem i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
Lägg över dem i en ugnsform. Skala och finhacka schalottenlöken. Krossa enbären i en mortel.
Stek löken glansig i smör och lägg i enbären.
Häll i porter, grädde, mjölk, soya och fond. Lägg i gelé och kryddor. Låt såsen koka ihop.
Lägg till sist i smöret och red av med maizena mjöl som rörs ut i lite vatten.
Sila såsen och häll 2/3 delar över köttet. Resten av såsen serveras vid sidan av.
Sätt in i ugnen på 200 grader tills köttet är genomstekt. Servera med hasselbackspotatis, lök och äpplemarmelad, haricoverts och vinbärsgelé.
söndag 17 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Jättegod! Plus var lök- och äppelmarmeladen. Jag tog färsk chili istället för chilipepparn. Ett måste som tillbehör till denna rätt tycker jag.. :-)
SvaraRaderaKul att höra att den uppskattades./ Mvh Linda
Radera