onsdag 4 december 2013

Lutfisk med skånsk senapssås

När jag var yngre så var lutfisken en självklarhet på julafton.
Vi åt lutfisk, senapssås och potatis på dagen och julbord på kvällen.
På senare år så har vi väl kommit på att det blev för mycket mat på en och samma dag. 

För mig är det ett måste att ha senapssås till fisken.

Ingredienser:
1 kg lutfisk
salt
peppar

Gör så här:

Lägg fisken i kallt vatten i några timmar innan tillagning. Krydda fisken med salt och lite vitpeppar.
Lägg fisken i en ugnssäker form och lägg över aluminiumfolie. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 40-50 minuter beroende på fiskens tjocklek. Det är viktigt att inte tillaga fisken för länge, då blir den för lös i konsistensen. Häll bort det vattnet som bildas.

Senapsås:

Ingredienser:
Räcker till 4 personer:
½ påse bruna senapsfrö (ca 13 g) som spädes med lite vatten. Blir ca 3 msk senap.
4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
50 g smör
3 msk vetemjöl
2 tsk socker
1 krm vitpeppar

1 tsk salt
½ tsk aromat


Gör så här:
Lägg senapsfröna i en mortel och mortla sönder dem helt. Späd med lite vatten, så det blir en krämig senap. Smält smöret och lägg i vetemjölet, så att mjölet löser sig i smöret.
Häll i mjölk och grädde. Krydda med salt, peppar, aromat och socker. Lägg till sist i senapen.
Låt koka ihop under omrörning. 
Servera med kokt potatis och gröna ärtor.








Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut