söndag 28 december 2014

Gravad lax

Tänker du bjuda på gravad lax till nyår? Testa att grava egen lax.
Laxen ska ha varit fryst i minst 2 dygn innan den gravas.
Gravad lax lätt att göra själv. Förberedelserna tar inte lång tid , men sen ska laxen ligga i kylen i minst 2 dygn innan den är klar.
Recept på en egen gravlaxsås kommer jag att lägga ut i morgon.

Ingredienser:
1 kg benfri lax
4 msk socker
3 msk salt
1 tsk vitpepparkorn
80 g grovt skuren dill (även stjälkarna)

Gör så här:
Krossa vitpepparkornen i en mortel. Blanda ihop pepparn med socker och salt.
Strö hälften av blandningen på botten av en form. Lägg över hälften av dillen.
Placera laxen med skinnsidan neråt.
Strö på resten av kryddblandningen på laxen och gnid in resten av dillen på laxen
Sätt på plastfolie och ställ in i kylen och låt stå minst 2 dygn.
Vänd laxen några gånger under tiden.
Skär i tunna skivor. Servera.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut