söndag 18 december 2016

Saffranssockerbullar med vaniljfyllning

Idag har vi firat min sons födelsedag och jag bakade saffranssockerbullar med vaniljfyllning. Lite lyxigare än vanliga saffransbullar.

Ingredienser:
Till 56 st behöver du:
Bulldeg:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 paket saffran
250 g kesella
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller matberedare. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i 40 minuter.

Fyllning:

4 äggulor
4 msk socker
4 msk potatismjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker

Vid servering:
smält smör 
strösocker

Gör så här:
Blanda äggulor, socker, potatismjöl, mjölk och grädde i en kastrull. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Obs! Den ska  inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt med vaniljsocker.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till stora plattor och skär varje platta i 28 rutor. Lägg en klick vaniljkräm i mitten på varje ruta, vik in hörnen och tryck till. Lägg bullarna i formar med den släta sidan upp och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.

Grädda i 8-10 minuter på 225 grader beroende på ugn. Pensla med smält smör och doppa dem i socker vid servering.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut