Jag lagade två köttfärslimpor och den ena fyllde jag med katrinplommon och persilja.
Receptet räcker till 8 personer men vill du bara göra en köttfärslimpa, så halverar du bara receptet.
Ingredienser:
1 kg blandfärs
1½ dl ströbröd
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 riven gul lök
2 tsk salt
1 tsk aromat
1 tsk peppar
1 msk mejram
Fyllning:
10 hackade katrinplommon
½ dl finklippt persilja
Gör så här:
Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter.
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. Dela färsen i två delar och blanda i katrinplommon och persilja i den ena. Forma till avlånga limpor och lägg dem i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i 45-60minuter.
Häll på lite vatten efter en halvtimme, så att det bli lite sky till såsen.
Såsen:
Skyn från köttfärslimporna
50 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk salt
1 tsk aromat
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Smällt smöret och vispa i mjölet. Tillsätt grädde, mjölk, kalvfond, soya, svartvinbärsgelé och kryddor.
Vispa till sist i skyn och låt såsen koka ihop.
Servera med kokt potatis, lingon och haricoverts.
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 riven gul lök
2 tsk salt
1 tsk aromat
1 tsk peppar
1 msk mejram
Fyllning:
10 hackade katrinplommon
½ dl finklippt persilja
Gör så här:
Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter.
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. Dela färsen i två delar och blanda i katrinplommon och persilja i den ena. Forma till avlånga limpor och lägg dem i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i 45-60minuter.
Häll på lite vatten efter en halvtimme, så att det bli lite sky till såsen.
Såsen:
Skyn från köttfärslimporna
50 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk salt
1 tsk aromat
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Smällt smöret och vispa i mjölet. Tillsätt grädde, mjölk, kalvfond, soya, svartvinbärsgelé och kryddor.
Vispa till sist i skyn och låt såsen koka ihop.
Servera med kokt potatis, lingon och haricoverts.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar