Då var det dax igen att tävla som årets grillmästare tillsammans med ica.
Detta året är mitt bidrag grillade kamben med fläderblomsglaze, saltbakade potatisar, grillade majskolvar och en varm barbequesås.
1,2 kg kamben
2 gula lökar
2 lagerblad
2 msk salt
2 vitlöksklyftor
10 vitpepparkorn
Fläderblomsglaze:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1 dl fläderblomssaft
1 lime, saft och skal
½ dl flytande honung
2 tsk kinesisk soya
1 tsk salt
Gör så här:
Kamben:
Lägg kambenen i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker köttet. Skala och grovhacka löken och vitlöken. Lägg ner löken, vitlöken, lagerbladen, vitpepparkornen och saltet. Koka upp och skumma av vid behov, sänk värmen. Låt kambenen puttra i ca 1 timme och ställ dem sedan kallt, gärna över natten.
Glaze:
Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Riv limen och pressa ur saften. Fräs löken i lite olja tills den blir mjuk. Ca 5 minuter. Tillsätt fläderblomssaft, sambal oelek, saft och skal från limen, honung, soya och salt. Koka samman i ca 15 minuter tills glazen tjocknar. Låt glazen svalna.
Pensla på glazen och grilla kambenen på kolgrill tills de har fått fin färg.
Tillbehör:
Saltbakade färskpotatisar:
färskpotatis
flingsalt
persillade eller annan örtkrydda
olja
Gör så här:
Skrubba potatisen. Häll lite olja på en plåt och lägg på potatisen och krydda med flingsalt och persillade. Blanda runt och sätt in i ugnen på 200 grader tills potatisen är mjuk.
Majs:
2 st förkokta majkolvar som penslas med fläderblomsglazen och grillas.
Sås:
Ingredienser:
½ dl tomatpuré
2 msk smör
Tillbehör:
Saltbakade färskpotatisar:
färskpotatis
flingsalt
persillade eller annan örtkrydda
olja
Gör så här:
Skrubba potatisen. Häll lite olja på en plåt och lägg på potatisen och krydda med flingsalt och persillade. Blanda runt och sätt in i ugnen på 200 grader tills potatisen är mjuk.
Majs:
2 st förkokta majkolvar som penslas med fläderblomsglazen och grillas.
Sås:
Ingredienser:
½ dl tomatpuré
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
5 dl grädde
5 dl grädde
1½ msk worcestersås
1 dl chilisås
½ msk rödvinsvinäger
1 tsk kinesisk soya
2 msk socker
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipeppar
1 tsk salt
1 krm curry
1 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Smält smöret i en gryta och lägg i tomatpuré och vitlök. Häll i grädde chilisås, worcestersås, vinäger och soya. Lägg i kryddor och socker och låt koka ihop.
1 dl chilisås
½ msk rödvinsvinäger
1 tsk kinesisk soya
2 msk socker
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipeppar
1 tsk salt
1 krm curry
1 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Smält smöret i en gryta och lägg i tomatpuré och vitlök. Häll i grädde chilisås, worcestersås, vinäger och soya. Lägg i kryddor och socker och låt koka ihop.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar