torsdag 2 januari 2014

Herrgårdstoppspotatis med stekt oxfilé och balsamsås

Denna potatisrätt fick sitt namn för att de påminner om gräddbullar i formen.
Potatisen serverades till stekt oxfilé, balsamsås och sparris och detta var vår huvudrätt på nyårsafton.


Ingredienser:
Till 4-6 personer behöver du:
Grunden:
12 skivor av bakpotatis. 
(Ca 3 st)         
olja
flingsalt
persillade                                               

Topping:
7 stora potatisar
½ finhackad röd chili
2 msk finhackad gräslök
50 g smör
ca 1 dl mjölk
1 dl kvibille cheddarost
1 äggula
salt
peppar

Gör så här:
Skär bakpotatisen i skivor. Ca 1 cm tjocka. Pensla dem med olja och krydda med persillade och flingsalt. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.

Vänd dem efter halva tiden och pensla på olja och krydda även andra sidan.
Moset:
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter. Häll av vattnet, stöt potatisen och lägg i smör, äggula, mjölk, ost, chili och gräslök . Vispa med elvisp till ett fluffigt mos.
Smaka av med salt och peppar. Spritsa moset i form av toppar på bakpotatisskivorna och gratinera potatisen på 200 grader till de har fått fin färg.

Stekt oxfilé:
Räkna med ca 200 g oxfilé per person.
Ta ut oxfilén ur kylen så den är rumstempererad när du ska steka den. 
Skär i ganska tjocka skivor. 
Lägg i oxfilén i stekpannan när smöret har fått en nötbrun färg. 
Krydda med salt och peppar. 
Vänd på köttet när köttsaften tränger upp på den råa sidan. 
Oxfilén är blodig/röd när köttsaften precis tränger upp på den stekta sidan. 
När köttsaften tränger upp ordentligt är är köttet rött/rosa och när köttsaften har fått en lätt rosa färg så är den lätt genomstekt. 
Låt oxfilén vila lite innan servering, så att köttsaften hinner fördelas i köttet.

Receptet på balsamsåsen hittar du här.





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut