Blev positivt överraskad när jag såg i affären att jag kunde köpa en färdig surdeg och tänkte att det måste jag testa.
Först ut blev surdegsfrallor med råg.
Ingredienser:
Till 25-30 st frallor behöver du:
1 påse 150 g kronjäst surdeg råg
½ pkt jäst (25 g)
5 dl kallt vatten
10 dl vetemjöl special
2 dl rågsikt
2 msk olja
1 ½ tsk salt
Pensling:
Vatten
linfrö
sesamfrö
blå vallmofrö
Gör så här:
Lös jästen i det kalla vattnet. Blanda alla ingredienser.
Knåda i bakmaskin i ca 5 minuter eller 10 minuter för hand.
Lägg över degen i en oljad bunke och täck över den med plastfolie. Låt jäsa i 40 minuter.
Gör så här:
Lös jästen i det kalla vattnet. Blanda alla ingredienser.
Knåda i bakmaskin i ca 5 minuter eller 10 minuter för hand.
Lägg över degen i en oljad bunke och täck över den med plastfolie. Låt jäsa i 40 minuter.
Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den jäsa i 40 minuter till.
Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i ca 25-30 bitar.
Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
Sätt på ugnen på 275 grader och ställ samtidigt in en plåt i nedre delen av ugnen.
Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i ca 25-30 bitar.
Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
Sätt på ugnen på 275 grader och ställ samtidigt in en plåt i nedre delen av ugnen.
Pensla bröden med vatten och strö på linfrö, blåa vallmofrö och sesamfrö. Sänk värmen till 225 g och sätt in dem i ugnen. Häll ½ dl vatten på plåten. Det ger bröden en lite frasigare yta under bakningen.
Grädda i cirka 10 minuter.
Grädda i cirka 10 minuter.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar