Idag har min dotter tagit sitt körkort och jag är så stolt och glad för hennes skull.
Jättestort grattis!!<3
I lördags firade vi min sambos son och jag gjorde en blåbärsmousse till dessert.
Den toppades med krossade oreokex, vitchoklad och blåbär.
Receptet går bra att halvera eller dubbla om du hellre vill göra det.
Ingredienser:
Till 12 st:
800 g blåbär
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde
200 g färskost typ philadelphia
1 lime rivet skal och saft
3 äggvitor
Dekoration:
Riven vit choklad
blåbär
krossade oreokex
Gör så här:
Mixa blåbären. Blanda i florsockret.
Vispa grädden och blanda den med philadelphiaost, limeskal, limesaft och blåbär.
Vispa äggvitan till hårt skum i en skål och vänd ner i moussen.
Fördelen moussen i glasen. Ställ i kylen till serveringen.
Dekorera med krossade oreokex, riven vit choklad och blåbär.
1:a advent och då har vi som tradition att äta ett "mini" julbord och så blev det även i år.
Så klart hade vi julskinka.
När jag tillagar en julskinka, så gör jag det alltid i ugnen. Jag väljer ofta en rimmad skinka, tycker att det blir godare.
Ingredienser:
1 skinka
Gör så här:
Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
Lägg skinkan på aluminiumfolie. Stick in en digital stektermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste del. Svep om foliet runt skinkan.
Lägg skinkan i en ugnssäker form och sätt in den på 125 grader.
Skinkan är färdig när termometern visar 72-75 grader.
Griljering:
3 msk söt/stark senap
1 ägg
ströbröd
Gör så här:
Blanda senap och ägg.
Ta ut skinkan, öppna folien. Ta bort nät och svål när skinkan har svalnat.
Pensla blandningen på skinkan. Strö över ströbröd.
Ställ in den i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg.
.
Fredagskväll igen och på söndag är det 1 advent.
Jag har redan tänt mina stjärnor och ljusstakarna i fönsterna, har du?
Ikväll lagade jag kycklingfilé i pepparsås. En bjudrätt som kan förberedas för att sedan sättas in i ugnen lagom till middagen ska serveras. Till kycklingen hade vi klyftpotatis, sallad och aioli.
Ingredienser:
Till 8 personer.
1 ½ kg kycklingfilé
salt
peppar
grillkrydda
Sås:
1 msk mortlad peppar (svart, rosé och grönpeppar).
50 g smör
5 dl vispgrädde
4 msk kycklingfond
4 msk sweet chilisås
soya
2 tsk socker
salt
Gör så här:
Kycklingen:
Skär kycklingfiléerna i skivor på längden. Bryn dem i en stekpanna och krydda med salt, peppar och grillkrydda. Lägg över kycklingen i en ugnsform.
Sås:
Stöt pepparn i en mortel.
Fräs pepparn i smöret. Tillsätt grädde, fond, och chilisås.
Lägg i lite soya för färgens skull. Krydda med socker och ev mer salt.
Låt såsen sjuda ihop tills den tjocknat lite. Häll såsen över kycklingen och sätt in i ugnen på 200 grader tills kycklingen är klar.
Köket börjar blir klart och det är i princip bara diskbänk och blandare kvar att byta. Luckorna var i ljus ek innan de skickades iväg för lackering.
Vi köpte nya beslag till dem, och valde ett vit rektangulärt kakel med fasade kanter. Marmorbänkskivorna behöll vi, bättre bänkskivor än marmor kan man inte hitta.
På ena väggen hade vi sedan tidigare vit liggande panel.
Resten av väggarna målades i en gråblå färg. Köket blev mycket ljusare och det känns större.
Nedan är några bilder på resultatet.
Passade på att koka fudge när jag hade en stund över. Som bas använde jag en burk kondenserad mjölk. Resultatet blev en fudge med kolasmak som smälter i munnen.
Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 ½ dl grädde
½ dl ljus sirap
6 dl socker
50 g smör
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Koka alla ingredienser i en gryta tills temperaturen blir 115 grader.
Rör då och då så det inte kokar fast i botten.
Tag bort grytan från plattan och låt fudgen svalna lite. Vispa sedan fudgen för hand i några minuter innan du häller upp den i en form klädd med bakplåtspapper. Ca 25x15 cm.
När fudgen är kall så skär du den i lagom stora bitar.
Redan på söndag är det 1:a advent och så smått har jag börjat att förbereda lite.
Jag ställde 4 ljus på en stor bricka och la i små vita dekorations stenar.
La sedan på kottar och pinnar av olika slag. Siffrorna 1-4 knöt jag runt ljuset.
Ställde även fram mina rosa ljusstakar som jag köpte sist jag shoppade.
Amaryllis är för mig ett måste till advent, så även en sådan fick pryda det lilla bordet i hallen.
Igår när min sambos systers familj var på besök så bjöd vi på en hallondessert med oreokex och vit choklad.
Desserten gör du på ett kick medans kaffet bryggs.
Ingredienser:
4 port:
8 oreokex
250 g vaniljkvarg
3 dl frysta hallon
50 g vit riven choklad
färska hallon garnering
Gör så här:
Krossa kexen och fördela smulorna i 4 glas.
Mixa de frusna hallonen med vaniljkvargen och lägg över kexen.
Toppa med några hallon och lägg över den rivna chokladen.
Idag vaknade jag med frost och minusgrader och senare på kvällen har de lovat snö.
Den första snön är alltid lite mysig tycker jag.
Ikväll kommer min sambos systers familj ut till oss och vi kommer att bjuda på plankstek med både oxfilé och fläskfilé. Till efterrätt kommer det att serveras en dessert med bla hallon och oreokex. Receptet på den kommer jag att lägga ut i morgon.
Igår så åkte vi till Ikea direkt efter jobbet och passade då på att äta deras prisvärda julbord. Här är lite av vad som landade på min tallrik.
Idag har vi fått kaklat i vårt kök och det är bara att fogningen kvar.
Köksluckorna börjar komma på plats. Sakta men säkert så börjar köket blir klart:)
Även julen väntar runt hörnet och jag la in en blåbärssill.
Blåbär och sill är kanske inte den mest självklara kombinationen, men gott är det.
Ingredienser:
1 pkt 5 minuters sill (420 g)
½ finhackad rödlök
½ dl blåbärssylt
1 dl creme fraiche
salt
peppar
Garnering:
hela blåbär
Gör så här:
Skär sillen i lagom stora bitar.
Blanda ihop creme fraiche och blåbärssylt. Smaka av med salt och peppar .
Skala och finhacka löken. Blanda försiktigt ihop allt. Garnera med några blåbär.
Låt gärna sillen stå 1 dygn innan du äter den.
Idag har det varit riktigt ruggigt väder och det så mörkt ute.
Då är det mysigt att tända några ljus och krypa upp i soffan.
Pasta är något som alltid uppskattas hemma hos oss.
Baconpastasås en rätt som både är billig och går snabbt att laga.
Dessutom åt barnen med god aptit.
Ingredienser:
Till 6 personer behöver du:
2-3 pkt bacon
1 hackad gul lök
1 röd paprika
3 pressade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
4 dl grädde
lite soya
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk oregano
ev lite salt
Gör så här:
Strimla baconet och stek det i en rymlig stekpanna. Lägg i lök, paprika och vitlöken.
Stek i några min utan att de får färg. Tilsätt krossade tomater, grädde, soya, oregano och peppar. Koka upp och låt puttra ca 5 min. Smaka ev av med mer salt. Servera kokt pasta till.
Köksluckorna som vi lämnade in för lackering blev försenade och nu ska vi få dom på tisdag istället. Och han som skulle kakla i köket lyser med sin frånvaro.
Men jag hoppas att köket kommer att bli klart innan advent.
På tal om advent så bakade jag en julig saffranskaka i en långpanna som toppades med en god glasyr och skar den sedan i bitar.
Ingredienser:
3 ägg
4 ½ dl socker
5 dl mjöl
1 g saffran
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
200 g smör
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta i smeten.
Smält smöret och häll i vattnet. Häll i smör/vattenblandningen i smeten och rör ihop.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 g i ca 20 minuter.
Låt svalna. Blanda ihop glasyren och bre över kakan.
Glasyr:
200 g margarin (rumstempererat)
200 g philadelphiaost
3 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda glasyren till en jämn smet och bre den över den avsvalnade kakan. Gör fina mönster med en gaffel. Skär kakan i bitar.
Min dotter Ida fyllde 18 år igår och det ska vi fira med kalas idag.
Till efterrätt kommer det att serveras en pepparkakspannacotta med dulce de leche.
Till huvudrätt blir det fläskytterfilé i portersås och hasselbackspotatis.
Ingredienser:
Till 10 st behöver du:
4 gelatinblad
6 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk strösocker
2 msk pepparkakskrydda
Botten:
1 burk caramelized milk (dulce de leche ca 400 g)
Garnering:
Kesella med dulce de leche smak
Några lingon
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, låt stå minst 5 minuter.
Lägg grädde, mjölk, socker och pepparkakskrydda i en kastrull. Värm upp och ta av från värmen precis innan det koka upp.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur lite lätt. Rör ner gelatinet i den varma gräddblandningen och rör lite lätt tills allt gelatin löses upp. Låt den svalna medans du bottna glasen med dulce de leche.
Häll försiktigt på den avsvalnade pannacottasmeten. Ställ formarna i kylen så att pannacottan stelna i ca 4 timmar eller över natten innan servering.
Toppa med en klick kesella med smak av dulce de leche eller vispad grädde och några lingon.
Det kanske är mer vanligt att man gör en pyttipanna på rester från middagen som blev över, än från grunden.
Idag gjorde jag en kycklingpyttipanna med råstekt potatis, blomkål, lök och kyckling.
Jag har inte skrivit några mängder i receptet.
Du gör helt enkelt till så många som ni är till middagen.
Ingredienser:
kycklingfilé
potatis
blomkål
gul lök
salt
peppar
persillade
grillkrydda
Tillbehör:
stekt ägg
rödbetor
Gör så här:
Skala och skär potatisen i tärningar och finhacka löken.
Skär blomkålen och kycklingen i bitar.
Bryn potatisen, löken och blomkålen i en panna tills de får lite fin färg.
Krydda med salt och persillade. Lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen på 200 grader.
Stek kycklingen i en panna och krydda med salt, peppar och grillkrydda.
Blanda i kycklingen i de övriga ingredienserna. Servera med rödbetor och stekt ägg.
Det är lyxigt att ha ett kryddsmör i frysen och plocka fram till det grillade köttet, eller den där goda köttbitet som du stekt i en panna. Vi åt oxfilé och jag gjorde ett vitlök och persiljesmör som fick smälta in i köttet.
Ingredienser:
100 g smör
2 msk finhackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Rör smöret mjukt. Pressa i vitlöken. Finhacka persiljan och blanda ihop allt.
Lägg ut en bit plastfolier och lägg på smöret. Rulla ihop till en rulle och lägg in i frysen.
Skär den sedan i skivor innan servering.
För ett tag sedan så köpte jag en klämgrill och ikväll invigde vi den.
Vi gjorde tortillamackor som vi fyllde med skinka, ost, lök och banan.
Passar perfekt till kvällsmat eller varför inte som ett matigare mellanmål.
Ingredienser:
tortilla bröd
riven ost
strimlad skinka
hackad lök
skivad banan
Gör så här:
Lägg ingredienserna på ena halvan av tortillabröden och vik i hop dem på mitten.
Grilla dem i klämgrillen tills de har fått fin färg.
Vill börja med att säga grattis till alla pappor, så här på farsdag. Hoppas att ni har haft en riktigt bra dag.
Igår trotsade vi novemberrusket och grillade Beer can chicken. Har du inte testat det, så tycker jag absolut att du ska göra det. Till kycklingen gjorde jag en kall sås med smak av chipotle och honung. Grillsåsen är Citygross egna märke.
Ingredienser:
2 dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
1 msk chipotle paste
1 msk honungsgrillsås
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till en sås.
Recept på Beer can chicken hittar du här.
Idag är det kladdkakans dag och jag har bakat en kladdkaka med en topping av mjölkchoklad och kinapuffar.
Kinapuffar och mjölkchoklad är 2 favoriter när det gäller choklad, så vad kan gå fel?
Inget enligt mig, den är syndigt god.
Ingredienser:
100 g smör
3 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smör och låt svalna. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i en smord form (22 cm diameter).
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Låt svalna medans du gör toppingen.
Topping:
200 g mjölkchoklad
4 msk vispgrädde
4 dl kinapuffar
Gör så här:
Smält samman choklad och vispgrädde över ett vattenbad. Bred chokladen över kladdkakan. Tryck försiktigt ut kinapuffar över hela kladdkakan. Låt stelna i kylen.
Servera vispad grädde till.
Idag har jag tagit ut en semesterdag. Började dagen med att åka och storhandla och sedan har jag börjat att städa huset och satt på en tvätt. Inte det roligaste, men nödvändigt.
Till lunch så gjorde jag en pizza på pizza tortilla bröd. Bredde på lite ketchup, la på köttfärssås som blev över från igår. La över riven ost och lök och kryddade med oregano. Gräddade sedan pizzan på 250 grader tills osten hade smällt. Ringlade över Santa Maria pizza topping med smak av garlic och onion. Mums!
Som jag har skrivit innan så är det renovering på gång i vårt kök och maten får inte lika stort utrymme som vanligt. Kvällens middag blev en snabblagad köttfärssås med färsk pasta till. Det som är lite annorlunda med denna köttfärssåsen är att jag har grön paprika i den. Snabbt, gott och lättlagat.
Ingredienser:
600 g blandfärs
1 gul lök
1 grön paprika
3 dl grädde
2 msk ketchup
1 köttbuljongtärning
soyasalt
peppar
Gör så här:
Bryn färsen, paprikan och löken. Tillsätt grädde, ketchup, soya och köttbuljongtärningen. Krydda med salt och peppar Låt koka ihop. Servera med färsk spagetti.
Då var köksluckorna ivägskickade för lackering och vi har börjat att måla krön, socklar mm i köket. Äntligen en bit på väg. Det blir lite stökigt att laga mat i ett kök som är delvis nerplockat och saker står lite överallt.
Stekte kycklingfilé och gjorde goda matiga mackor till kvällsmat.
De går snabbt att göra och är väldigt goda.
Ingredienser:
4 surdegsfrallor
2 små kycklingfiléer
1 avokado
4 tomatskivor
1 gul lök
4 salladsblad
Dressing:
1 dl cremefraiche
½ dl majonäs
1½ msk ketchup
1 msk sweet thai chili
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 krm salt
Gör så här:
Blanda ingredienserna till såsen. Skär kycklingfiléerna i skivor.
Stek dem i smör i en stekpanna krydda med salt, grillkrydda och oregano.
Skala och skär löken i skivor. Stek den glansig, utan att den tar färg.
Skär tomaten och avokadon i skivor. Skölj salladen. Skär frallorna i 2 delar och bre på dressing på båda halvorna. Lägg på salladen, kycklingen, tomaten, avokadon och löken.
Lägg till sist på "locket".