När vi hade kalas för Jacob, så bjöd vi på pajer. Jag gjorde en bacon och broccolipaj, en kycklingpaj och en köttfärspaj.
Receptet på bacon och broccolipajen hittar du här och kycklingpajen här.
Köttfärspajen hittar du receptet på nedan.
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 nypa salt
Ingredienser:
Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
150 g färska champinjoner
2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda ihop degen förhand.
Låt gärna degen vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 grader.
Skala och skär löken och svampen i bitar. Bryn färsen i en panna tillsammans med löken och svampen. Strö över mjölet och krydda med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche och osten. Lägg färsen i pajskalet och grädda pajen på 200 grader i ca 15 minuter.
tisdag 30 augusti 2016
måndag 29 augusti 2016
Vegetarisk Bolognese
Idag lagade jag en vegetarisk mustig Bolognese till middag. Jag använde svarta linser som bas och lät den stå och puttra i minst en timme. Det sprider sig en underbar doft i köket.
Ingredienser:
4 dl svarta linser
2 gula lökar
2 morötter
150 g rotselleri
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
Ingredienser:
4 dl svarta linser
2 gula lökar
2 morötter
150 g rotselleri
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 dl ketchup
2 lagerblad
1 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk socker
1 ½ tsk salt
soja för färgens skull
1 dl ketchup
2 lagerblad
1 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk socker
1 ½ tsk salt
soja för färgens skull
Garnering:
hackad persilja
Gör så här:
Skala och hacka löken, morötterna och rotsellerin. Fräs grönsakerna i smör eller olja tillsammans med linserna. Tillsätt de krossade tomaterna, vattnet, ketchupen, grönsaksfonden och sojan. Lägg i alla kryddorna. Låt puttra på svag värme tills allt har kokat ihop, ca 1 timme. Rör om då och då. Späd ev med mer vatten. Mixa såsen till önskad konsistens. Servera spagetti till.
Etiketter:
Grönsaksrätter
,
Pasta
,
Vegetariskt
söndag 28 augusti 2016
Matig sallad med 5 gryner
Vi firade Jacobs födelsedag och jag gjorde 3 olika sorters pajer och till dem gjorde jag en matig sallad med 5 olika sorters gryner. Om du vill kan du använda bulgur eller matvete istället.
Ingredienser:
250 g 5 gryner (En blandning av emmervete, korn, kamut, råris och fullkornshavre).
4 tomater
½ gurka
1 näve ruccola
2 påsar mozzarella
10 rädisor1 gul lök
1 kruka hackad persilja
Dressing:
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk persillade
saft från en ½ citron
saft från 1 lime
1 dl olja
Ingredienser:
250 g 5 gryner (En blandning av emmervete, korn, kamut, råris och fullkornshavre).
4 tomater
½ gurka
1 näve ruccola
2 påsar mozzarella
10 rädisor1 gul lök
1 kruka hackad persilja
Dressing:
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk persillade
saft från en ½ citron
saft från 1 lime
1 dl olja
Gör så här:
Koka grynen enligt förpackningen och låt svalna. Skär tomater, gurkan och löken i små tärningar. Skär mozzarellan i bitar och rädisorna i skivor. Hacka persiljan och grovhacka ruccolan. Pressa citronen och limen, blanda med oljan och krydda med salt, peppar och persillade. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå svalt fram till serveringen.
Gör gärna salladen dagen innan den ska ätas.
Koka grynen enligt förpackningen och låt svalna. Skär tomater, gurkan och löken i små tärningar. Skär mozzarellan i bitar och rädisorna i skivor. Hacka persiljan och grovhacka ruccolan. Pressa citronen och limen, blanda med oljan och krydda med salt, peppar och persillade. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå svalt fram till serveringen.
Gör gärna salladen dagen innan den ska ätas.
Etiketter:
Sallader
lördag 27 augusti 2016
Köttbullemacka vid en slottsruin
Det underbara vädret höll i sig idag också. Det blev en utflykt till Ryttmästargården, där vi tog en fika.
Det ligger precis jämte Kronobergs slottsruin. Lite blåsigt va det, men härligt att kunna sitta ute och äta en köttbullemacka i solen vid sjön.
Kanske va det sista gången för i år som man sitter ute och fikar?
Det ligger precis jämte Kronobergs slottsruin. Lite blåsigt va det, men härligt att kunna sitta ute och äta en köttbullemacka i solen vid sjön.
Kanske va det sista gången för i år som man sitter ute och fikar?
Etiketter:
Övrigt
torsdag 25 augusti 2016
Krämig pastasallad med kassler
Vilket väder vi har där jag bor! Solen skiner och det är varmt och skönt.
Ikväll åt jag en god plankstek på en uteservering och imorgon har jag semester.
Känns helt ok. Förra veckan åt vi en krämig pastasallad med kassler. Receptet får du här.
750 g pasta
500 g kassler
2 små burkar majs
½ gurka
Dressing:
2 ½ dl majonäs
1 dl tropical salsa medium från Santa Maria
2 dl creme fraiche
1 liten burk krossad ananas
1 vitlöksklyfta
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt.
Gör så här:
Koka pastan och skölj i kallt vatten. Skär kasslern och gurkan i tärningar.
Rör ihop alla ingredienser till dressingen och blanda den tillsammans med pastan, kasslern, gurkan och majsen.
Ikväll åt jag en god plankstek på en uteservering och imorgon har jag semester.
Känns helt ok. Förra veckan åt vi en krämig pastasallad med kassler. Receptet får du här.
Ingredienser:
Till 6 personer:750 g pasta
500 g kassler
2 små burkar majs
½ gurka
Dressing:
2 ½ dl majonäs
1 dl tropical salsa medium från Santa Maria
2 dl creme fraiche
1 liten burk krossad ananas
1 vitlöksklyfta
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt.
Gör så här:
Koka pastan och skölj i kallt vatten. Skär kasslern och gurkan i tärningar.
Rör ihop alla ingredienser till dressingen och blanda den tillsammans med pastan, kasslern, gurkan och majsen.
Etiketter:
Kassler/Skinkrätter
,
Pasta
,
Sallader
tisdag 23 augusti 2016
Brietårta med rabarbermarmelad och rostade pumpafrön
När vi har kräftskiva så tycker jag det är gott att ha en varm brietårta som tillbehör.
Denna gången toppade jag den med rabarbermarmelad och rostade pumpafrön.
Recept på rabarbermarmelad hittar du här.
Denna gången toppade jag den med rabarbermarmelad och rostade pumpafrön.
Recept på rabarbermarmelad hittar du här.
Etiketter:
Buffé
,
Kräftskiva
,
Tillbehör
måndag 22 augusti 2016
Tomatsallad som passar till kräftskivan
En fräsch tomatsallad med dill och lime är ett gott tillbehör till kräftorna.
Ingredienser:
300 g cocktailtomater i olika färger
1 rödlök
½ dl finhackad dill
1 msk flytande honung
2 msk olja
1 lime skal och saft
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
peppar
Gör så här:
Skär tomaterna i skivor, finhacka rödlöken och dillen. Blanda ihop oljan, honungen och vitvinsvinägern.
Riv skalet från limen och pressa i limesaften i dressingen. Lägg i rödlöken, dillen och tomaterna. Rör runt och servera.
Ingredienser:
300 g cocktailtomater i olika färger
1 rödlök
½ dl finhackad dill
1 msk flytande honung
2 msk olja
1 lime skal och saft
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
peppar
Gör så här:
Skär tomaterna i skivor, finhacka rödlöken och dillen. Blanda ihop oljan, honungen och vitvinsvinägern.
Riv skalet från limen och pressa i limesaften i dressingen. Lägg i rödlöken, dillen och tomaterna. Rör runt och servera.
Etiketter:
Buffé
,
Kräftskiva
,
Sallader
lördag 20 augusti 2016
Ostsnibbar
Ikväll ska vi ha kräftskiva och jag bakade ostsnibbar som vi ska ha till.
Andra tillbehör som kommer att serveras är bla kräftor, räkor, västerbottenpaj, potatisgratäng, marinerad fläskfilé, färska korvar, tomatsallad, grönsallad, aioli, brietårta m.m
Ingredienser:
Andra tillbehör som kommer att serveras är bla kräftor, räkor, västerbottenpaj, potatisgratäng, marinerad fläskfilé, färska korvar, tomatsallad, grönsallad, aioli, brietårta m.m
Ingredienser:
50
g jäst
50
g smör (rumsvarmt)
5
dl mjölk
1
½ tsk salt
ca
14 dl vetemjöl
Fyllning:
100
g smör (rumsvarmt)
3
–4 dl riven västerbottenost
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke eller matberedare.
Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar och salt .
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och skär den i två delar.
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke eller matberedare.
Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar och salt .
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och skär den i två delar.
Kavla
varje del 20 –50 cm
Bred på smör och fördela osten över. Vik
varje platta 3 gånger på längden. Skär
i trekanter.
Jäs bröden i 30 minuter. Pensla med ägg och strö på vallmofrö.
Jäs bröden i 30 minuter. Pensla med ägg och strö på vallmofrö.
Etiketter:
Bröd
,
Buffé
,
Kräftskiva
onsdag 17 augusti 2016
Rödbetssallad med chevéost och rostade solrosfrön
Nu när det är skördetider har jag fått fina rödbetor så därför passade jag på att göra en sallad med varma rödbetor och chevréost. Jag torrostade solrosfrön i en torr panna och strödde dem över salladen.
ruccolasallad
5 rödbetor
100 g kantfri chevéost
1 dl rostade solrosfrön
flingsalt
flytande honung
Gör så här:
Skölj och lägg ruccolasallad på ett fat. Rosta solrosfröna i en torr panna.
Koka rödbetorna och skär dem sedan i bitar. Lägg dem över salladen och salta med flingsalt. Smula chevréosten över de varma rödbetorna och lägg på solrosfröna.
Ringla till sist över lite flytande honung.
Etiketter:
Sallader
måndag 15 augusti 2016
Soppa med tortellini och asiatiska smaker
Måndag igen och ikväll serverades en vegetarisk soppa med tortellini och asiatiska smaker. Soppan räcker till 6 personer.
Ingredienser:
500 g tortellini med ricotta och spenat
1 röd paprika
1 purjolök
1 schalottenlök
7 st färska champinjoner
1 burk kokosmjölk
6 dl vatten
2 dl grädde
1 msk färsk ingefära
1 röd chili
2 msk grönsaksfond
skal och saft från 1 lime
1 tsk röd curry paste
salt
Gör så här:
Koka tortellinin enligt förpackningen.
Hacka schalottenlök, purjolök, paprika och chili i bitar och skär champinjonerna i skivor.
Riv ingefäran och skalet från limen.
Bryn schalottenlök och chili i smör. Häll i kokosmjölk, vatten och lägg sedan i ingefära, currypasta och grönsaksfond.
Tillsätt champinjoner, paprika, purjolök och grädde. Låt soppan sjuda tills grönsakerna är klara. Lägg i tortellinin.
Smaka av soppan med salt. Servera.
Ingredienser:
500 g tortellini med ricotta och spenat
1 röd paprika
1 purjolök
1 schalottenlök
7 st färska champinjoner
1 burk kokosmjölk
6 dl vatten
2 dl grädde
1 msk färsk ingefära
1 röd chili
2 msk grönsaksfond
skal och saft från 1 lime
1 tsk röd curry paste
salt
Gör så här:
Koka tortellinin enligt förpackningen.
Hacka schalottenlök, purjolök, paprika och chili i bitar och skär champinjonerna i skivor.
Riv ingefäran och skalet från limen.
Bryn schalottenlök och chili i smör. Häll i kokosmjölk, vatten och lägg sedan i ingefära, currypasta och grönsaksfond.
Tillsätt champinjoner, paprika, purjolök och grädde. Låt soppan sjuda tills grönsakerna är klara. Lägg i tortellinin.
Smaka av soppan med salt. Servera.
Etiketter:
Grönsaksrätter
,
Pasta
,
Soppa
,
Vegetariskt
söndag 14 augusti 2016
Vispat smör
Ett vispat smör med smak av det som man får på restaurang är jättelätt att göra och det blir väldigt gott. Lägg upp det i en fin skål eller spritsa ut det.
Passar lika bra till ett gott knäckebröd som till ett nybakat bröd.
Ingredienser:
400 g smör
flingsalt
Gör så här:
Smält 100 g av smöret och häll över det i en bunke. Lägg i resterade smöret i små bitar och vispa smöret fluffigt och krämigt. Tillsätt lite flingsalt och servera.
Passar lika bra till ett gott knäckebröd som till ett nybakat bröd.
Ingredienser:
400 g smör
flingsalt
Gör så här:
Smält 100 g av smöret och häll över det i en bunke. Lägg i resterade smöret i små bitar och vispa smöret fluffigt och krämigt. Tillsätt lite flingsalt och servera.
Etiketter:
Buffé
,
Kräftskiva
,
Tillbehör
lördag 6 augusti 2016
Fläskfilégryta med champinjoner och röd paprika
Man kan göra så mycket gott av fläskfilé.
Jag lagade en fläskfilégryta och till den serverades tagliatelle.
Ingredienser:
Till 4 personer:
1 fläskfilé ca 600 g
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 stora champinjoner
3 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
6 dl grädde
salt
peppar
Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i strimlor. Skala och finhacka lök och vitlöken.
Skär paprikan och champinjonerna i bitar. Bryn fläskfilén i en gryta och krydda med salt och peppar.
Lägg i löken, paprikan, champinjonerna och fräs lite till. Tillsätt, kalvfonden, senapen och grädden och låt koka ihop.
Jag lagade en fläskfilégryta och till den serverades tagliatelle.
Ingredienser:
Till 4 personer:
1 fläskfilé ca 600 g
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 stora champinjoner
3 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
6 dl grädde
salt
peppar
Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i strimlor. Skala och finhacka lök och vitlöken.
Skär paprikan och champinjonerna i bitar. Bryn fläskfilén i en gryta och krydda med salt och peppar.
Lägg i löken, paprikan, champinjonerna och fräs lite till. Tillsätt, kalvfonden, senapen och grädden och låt koka ihop.
torsdag 4 augusti 2016
Bruschetta med kantareller och bacon
Min sambo och hans son va ute och gick, kom hem med stora fina kantareller:)
Jag gjorde bruschetta på surdegsbröd med kantareller och bacon. Så gott och lyxigt!
Ingredienser:
1 surdegsbaguette (14 skivor)
smör
200 g kantareller
1 pkt bacon
1 schalottenlök
½ dl riven prästost
½ dl grädde
1 msk vetemjöl
2 msk finhackad persilja
salt
peppar
Gör så här:
Skär baguetten i skivor och bre smör på dem. Lägg dem på ett bakplåtspappersklädd plåt. Rensa kantarellerna och skär dom i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
Skär baconen i bitar och stek dem knapert. Lägg i löken och kantarellerna och fräs lite till.
Pudra över vetemjölet och rör runt. Lägg i osten och grädden. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner persiljan. Fördela fyllningen på 14 skivor och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Jag gjorde bruschetta på surdegsbröd med kantareller och bacon. Så gott och lyxigt!
Ingredienser:
1 surdegsbaguette (14 skivor)
smör
200 g kantareller
1 pkt bacon
1 schalottenlök
½ dl riven prästost
½ dl grädde
1 msk vetemjöl
2 msk finhackad persilja
salt
peppar
Gör så här:
Skär baguetten i skivor och bre smör på dem. Lägg dem på ett bakplåtspappersklädd plåt. Rensa kantarellerna och skär dom i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
Skär baconen i bitar och stek dem knapert. Lägg i löken och kantarellerna och fräs lite till.
Pudra över vetemjölet och rör runt. Lägg i osten och grädden. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner persiljan. Fördela fyllningen på 14 skivor och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
onsdag 3 augusti 2016
Vinbärsrutor
Är du sugen på att bjuda på något gott till kaffet? Gör som jag, baka en hel plåt med goda vinbärsrutor.
Ingredienser:
Min långpanna hade måttet 37x24 cm.
4 ½ dl socker
4 st ägg
7 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
250 g smör (rumstempererat)
3 dl mjölk
3 dl röda vinbär
Gör så här:
Klä en långpanna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna.
Arbeta ihop dem med smöret. Tag undan 3 dl av blandningen.
Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en jämn smet. Häll smeten i långpannan.
Strö över vinbären och det sparade smulet. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
Ingredienser:
Min långpanna hade måttet 37x24 cm.
4 ½ dl socker
4 st ägg
7 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
250 g smör (rumstempererat)
3 dl mjölk
3 dl röda vinbär
Gör så här:
Klä en långpanna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna.
Arbeta ihop dem med smöret. Tag undan 3 dl av blandningen.
Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en jämn smet. Häll smeten i långpannan.
Strö över vinbären och det sparade smulet. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
Etiketter:
Bakat
måndag 1 augusti 2016
Picklade grönsaker
Picklade grönsaker är gott och av detta receptet blir det två stora burkar.
Jag använde blomkål, rödlök och morötter.
Ingredienser:
Till 2 stora burkar behöver du:
1 stort blomkålshuvud
2 rödlökar
4 morötter
Lag:
2 dl ättika 24%
6 dl socker
7 dl vatten
4 msk salt
4 tsk gula senapsfrö
4 lagerblad
12 st vitpepparkorn
8 st kryddpepparkorn
Gör så här:
Koka upp ättika, socker, vatten, kryddor och salt. Låt koka i några minuter.
Skala och skär morötterna och rödlöken i skivor. Skär blomkålen i små buketter.
Varva grönsakerna i två stora väl rengjorda burkar. Häll på den varma lagen. Låt svalna.
De picklade grönsakerna håller flera veckor i kylen.
Jag använde blomkål, rödlök och morötter.
Ingredienser:
Till 2 stora burkar behöver du:
1 stort blomkålshuvud
2 rödlökar
4 morötter
Lag:
2 dl ättika 24%
6 dl socker
7 dl vatten
4 msk salt
4 tsk gula senapsfrö
4 lagerblad
12 st vitpepparkorn
8 st kryddpepparkorn
Gör så här:
Koka upp ättika, socker, vatten, kryddor och salt. Låt koka i några minuter.
Skala och skär morötterna och rödlöken i skivor. Skär blomkålen i små buketter.
Varva grönsakerna i två stora väl rengjorda burkar. Häll på den varma lagen. Låt svalna.
De picklade grönsakerna håller flera veckor i kylen.
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)