Min dotter och jag gjorde sushi. Vi gjorde tre olika sorter. Vi använde salmalax som inte behöver frysas innan man gör sushi.
Ingredienser till riset:
Riset räcker till ca 50 st sushi.
500 g sushiris
4 msk socker
4 msk risvinäger
Gör så här:
Skölj riset. Lägg sedan riset i vatten i 20 minuter. Låt det rinna av och lägg det i en gryta med 8 dl vatten. Låt koka upp.
När det kokar stänger du av vattnet och låter riset stå tills vattnet är borta. Låt svalna till rumstemperatur.
Blanda i risvinägern som du har rört ihop med sockret.
Nigiri:
sushiris
laxfilé
Forma en liten dolme av ris.
Skär laxen i sneda bitar mot fibrerna i tunna skivor. Lägg på en skiva lax på varje dolme ris.
Maki:
noriark
sushiris
lax
chilimajonnäs, receptet hittar du här
avokado
Gör så här:
Lägg ett noriark på en sushimatta om du har en sådan eller så gör du som jag och lägger arket på ett bakplåtspapper. Lägg på ett lager ris ca 1 cm tjockt, men lämna en kant på ca 3 cm. Pressa riset mot noriarket.
Skär laxen i sneda bitar mot fibrerna i tunna skivor. Skär avokadon i tunna skivor. Lägg på lax, chilimajonäs och avokado längst ner på arket. Rulla ihop till en kompakt rulle. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka bitar med en vass kniv.
California rolls utan noriark:
Sesamfrö
sushiris
chilimajonnäs
lax
avokado
rostad lök
Gör så här:
Strö över sesamfrö över ett bakplåtspapper. Lägg på ett lager ris, ca 1 cm. Pressa riset mot bakplåtspappret. Lägg på lax, chilimajonäs och avokado längst ner på arket. Rulla ihop till en kompakt rulle. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka bitar med en vass kniv. Ställ sushin på höjden och ringla över lite chilimajonnäs och strö över rostad lök.
Tillbehör:
wasabi
inlagd ingefära
soja
chilimajonnäs