Det har varit en annorlunda jul på många sätt i år, men julmaten har i alla fall varit sig lik. Här kommer några bilder på en del av julmaten som vi åt i år.
onsdag 23 december 2020
Svartvinbärssill
Tycker att det är kul att lägga in olika sorters sill. Denna gången blev det en svartvinbärssill.
Till en burk behöver du:
1 pkt 5 minuterssill
1 dl svarta vinbär
2 msk outspädd svartvinbärssaft
Ättikslag:
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
Gör så här:
Koka ihop lagen och låt kallna. Skär sillen i bitar.
Varva sillen och svarta vinbär i en ren burk.
Blanda ner svartvinbärssaften i den kalla lagen och häll den över sillen.
Det är viktigt att lagen täcker sillen. Ställ kallt. Gör gärna sillen
någon dag innan den ska ätas.
söndag 13 december 2020
Saffranskakor med vit choklad
Idag är det den 3e Advent och Lucia. Jag hoppas att ni har/har haft en bra dag. Jag har inte bakat några lussebullar i år, istället bakade jag saffranskakor med vit choklad i.
Ingredienser:
ca 33-37 stycken kakor:
300 gram smör
1 pkt saffran (0,5 g)
2 ½ dl socker
2 ½ dl rörsocker strö
2 st ägg
2 tsk vaniljsocker
7 1/2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
200 g grovt hackad vitchoklad
Gör så här:
Smält smöret och rör ner saffranen. Vispa ägg, rörsocker, strösocker och vaniljsocker poröst.
Blanda sedan i det smälta smöret och vispa ihop. Tillsätt resten av ingredienserna.
Fortsätt att blanda tills smeten blir fast.
Blanda i chokladen i smeten.
Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut till platta kakor. Låt kakorna svalna på plåten innan du flyttar dem, då de är ganska porösa när du precis har tagit ut dem från ugnen.
söndag 6 december 2020
Delikatesspotatis med gubbröra
Den första advent åt vi ett litet julbord. En av rätterna var små delikatesspotatisar och jag kokade och skar i halvor. De garnerades med gubbröra och dill.
Recept på min gubbröra hittar du här.
lördag 28 november 2020
Adventsblommor
På söndag är det 1a advent och förutom ljusstakar och stjärnor som lyser upp i mörkret vill jag så klart sätta in fina blommor. Här är några av dem.
torsdag 26 november 2020
Krämig matjessill
Gillar du matjessill? I så fall tycker jag att du ska testa att göra denna krämiga matjessill med två olika sorters lök och med en mild smak av kaviar.
Ingredienser:
1 burk matjessill
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk kaviar, typ Kalles
½ liten finhackad rödlök
½ dl finhackad purjolök
1 msk finhackad dill
salt
peppar
Gör så här:
Skär matjessillen i bitar. Rör ihop resterande ingredienserna och smaka av med salt och lite peppar. Rör försiktigt ner sillen i såsen. Sillen blir godast om den får stå i kylen i några timmar innan servering.
onsdag 11 november 2020
Edamamebönor, sesam, citron och sojaglaserade med flingsalt
Edamamebönor är ett gott tillbehör. Du håller dem i ena änden och trycker ut bönorna med tänderna. Godast är de om du servera dem lite ljumna.
Ingredienser:
500 g frysta Edamamebönor i sin skida
1 msk sesamolja
½ msk saft från en citron
3 msk japansksoja
1 msk svarta sesamfrön
flingsalt
Gör så här:
Lägg de frysta bönorna i en kastrull. Koka bönorna i 3 min i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Häll den över bönorna och rör runt. Strö flingsalt över och servera bönorna ljumna.
torsdag 5 november 2020
Pasta med bacon och ädelostsås
Jag lagade en krämig pasta med bacon och ädelost. En rätt som är god och går fort att laga.
Ingredienser:
Till 4 personer:
400 g okokt bandspagetti
1 pkt bacon
1 gul lök
1 päron
100 g ädelost
3 dl grädde
2 dl mjölk
lite pastavatten
salt
peppar
Gör så här:
Skär baconet i bitar. Skala och finhacka löken. Skala och skär päronet i bitar.
Koka pastan enligt anvisningarna medans du gör pastasåsen. Stek baconet.
Lägg i löken och päronet. Stek i några minuter och häll sedan i grädden, mjölken och smula ner osten. Smaka av med peppar och ev mer salt.
Låt såsen koka ihop och blanda sedan ner den i den kokade pastan tillsammans med lite av pastavattnet.
tisdag 27 oktober 2020
Plockmat
Det är inte alltid som man vill lägga så mycket tid i köket, men vill ändå äta gott.
Jag köpte olika charkvaror, ost, kex och färdiggrillade kycklingspett och klubbor, rökta räkor och aioli.
Jag gjorde en krämig pastasallad och skar upp lite frukt och grönsaker och kokade några ägg. Väldigt gott!!
söndag 18 oktober 2020
Lingonkyckling
Jag lagade en kycklinggryta med smak av lingon. Den går fort att göra och till den serverades potatismos och brysselkål. Passar både till vardags och till fest.
Ingredienser:
Till 6 personer:
1 kg kycklingfilé
5 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl lingonsylt
1 st hönsbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk färsk timjan
maizenamjöl till redning
Garnering:
lingon
färsk timjan
Gör så här:
Putsa kycklingen och skär den i strimlor. Bryn kycklingen i en panna. Krydda den med salt och peppar. Tillsätt grädde, mjölk, lingon, soja och buljongtärningen. Låt koka ihop. Red av med maizenamjöl som du gör ut i lite vatten. Garnera med färsk timjan och lingon.
torsdag 17 september 2020
Kycklinggryta med kantareller, Karl-Johan svamp och äpple.
Jag lagade en kycklinggryta med bacon och egenplockade kantareller och Karl-Johan svamp. Till grytan serverades ris.
Ingredienser:
Till 6 personer behöver du:
800 g kycklingfilé
150 g stekfläsk
300 g kantareller och Karl-Johan
1 gul lök
2 syrliga äpplen
smör att steka i
5 dl grädde
2 dl vatten
2 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk sötstark senap
2 msk kycklingfond
½ dl finhackad färsk timjan
salt
peppar
Gör så här:
Skär kycklingfilén i skivor och fläsket i bitar. Skala och finhacka löken. Skala och skär äpplena i skivor. Rensa och grovhacka kantarellerna och Karl-Johan svampen. Bryn köttet, fläsket, löken och svampen i smör i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar. Lägg i äpplena och stek lite till. Häll i grädden, äppeljuicen, vattnet, senapen och kycklingfonden.
Låt koka ihop tills köttet är klart. Lägg i timjanen. Smaka ev av med mer salt och peppar.
torsdag 10 september 2020
Falukorvsgryta med pepparrot
Falukorv uppskattas av många och jag lagade en korvgryta med smak av pepparrot och persilja.
Ingredienser:
800 g falukorv
1 gul lök
4 msk riven pepparrot
½ dl finklippt persilja
1 köttbuljongtärning
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
5 dl grädde
maizena mjöl
salt
peppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Riv pepparroten och klipp persiljan.
Skär korven i strimlor.
Fräs korven och krydda den med salt och peppar. Lägg i löken och köttbuljongtärningen och fräs lite till.
Häll i mjölken, grädden och lägg i pepparroten. Smaka ev av med mer salt och peppar. Red av såsen med maizena mjöl och lägg till sist i persiljan.
onsdag 9 september 2020
Snabba pizzabullar med päron, flytande honung, chevre och pinjenötter
Pizzabullar gör du snabbt genom att använda ett paket färdig pizzadeg. Passar perfekt som mellanmål eller till buffén.
Ingredienser:
Till 12-14 st behöver du:
1 pkt pizzadeg
½ dl creme fraiche
2-3 mjuka päron beroende på storleken
100 g kantfri chevreost
flytande honung
några pinjenötter
ev lite salt beroende hur salt osten är
Gör så här:
lördag 5 september 2020
Smördegssnurror med räkor
Vi hade kräftskiva och som ett av tillbehören gjorde jag smördegssnurror som toppades med färsksost, räkor och gräslök.
Ingredienser:
ca 20 stycken
1 pkt smördeg (rektangelformad)
2,5 dl riven västerbottenost
½ dl finklippt gräslök
1 äggula till att pensla smördegen med
Garnering:
150 g färskost med smak av gräslök
räkor 2-3 på varje
gräslök
Gör så här:
Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper.
Strö på den rivna osten och gräslöken. Rulla i hop smördegen från kortsidan. Pensla skarven med äggula. Skär degen i 1 cm tjocka skivor. Lägg på ett bakplåtspapper och pensla med äggulan. Grädde i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna och garnera med färskosten, räkor och gräslök.
lördag 22 augusti 2020
Fläskfilé i ugn med kantareller och champinjoner.
Kvällens middag blev fläskfilé som tillagades i ugnen med kantareller och champinjoner. Till det serverades hasselbackspotatis och goda vaxbönor som min sambos mamma odlat.
Ingredienser:
Till 4 personer:
1 stor fläskfilé
1 gul lök
200 g kantareller
200 g champinjoner
5 dl grädde
2 msk kalvfond
2 msk kinesisk soja
2 msk svartvinbärsgelé
salt
peppar
red av med lite maizenamjöl som du rör ut i lite vatten
Garnering:
klippt persilja
Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i 1 cm skivor. Skär svampen i bitar. Stek köttet i smör i en panna så det får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en gratängform. Fräs löken, champinjonerna och kantarellerna. Häll i grädden, sojan, svartvinbärsgelén och kalvfonden. Smaka av med salt och peppar. Red av såsen med lite maizenamjöl som du rör ut i lite vatten. Häll såsen över köttet. Sätt in i ugnen på 200 grader tills köttet är genomstekt. Ta ut ur ugnen och strö över persiljan.
torsdag 13 augusti 2020
Macka med kyckling, bacon, halloumi, krämig avokadodressing, sallad, ruccola och rödlök.
Det var längesen som jag la ut något på bloggen. Detta året har har inneburit mycket sjukdomar i vår familj och det är inte slut ännu. För drygt två månader sen fick jag diagnosen bröstcancer och jag har gått igenom en operation och nu får jag cytostatika behandling. Jag hoppas att jag ändå kommer att hinna med/ orkar att blogga lite, för vad vore livet utan god mat.
Här kommer receptet på en matig och god macka med kyckling, bacon och halloumi och en krämig avokadodressing.
Ingredienser:
Till 4 mackor:
8 skivor lantbröd eller liknade
smör att steka i
4 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 pkt halloumi
tomat, sallad, ruccola, persilja och rödlök
salt och peppar
Avokadodressing:
2 avokado
150 g naturell färskost
1 dl creme fraiche
saften från ½ lime
1 vitlöksklyfta
½ krm grovmalen svartpeppar
salt
Du behöver även träspett
Gör så här:
Mosa avokadon och pressa vitlöksklyftan. Rör ihop tillsammans med resterande ingredienserna till avokadodresssingen.
Skiva upp tomater och rödlöken.
Skär kycklingfiléerna på mitten så du får 8 tunna skivor. Skär även halloumin i skivor. Stek kycklingen i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Stek baconet knaprigt och stek även halloumin. Sätt in i ugnen på låg värme så det håller sig varmt medans du steker bröden.
Stek bröden i en grillpanna och bred sedan på avokadodressingen på fyra av bröden. Varva med sallad, kyckling, rödlök, bacon, halloumi, sallad, persilja och mer avokadodressing. Toppa med ytterligare en brödskiva. Sätt i ett träspett i varje macka och servera.
lördag 6 juni 2020
Passionsfruktsdrink
Är du sugen på en god drink med smak av passionsfrukt, då kan jag varmt rekommendera denna drinken.
Ingredienser:
Till ca 8 drinkar:
7 dl passionsfruktsjuice
2 dl lime/citron juice (koncentrerad)
3 dl ananasBacardi
Till servering:
sprite
passionsfrukt
citronmellis
Gör så här:
Blanda ihop passionsfruktsjuice, lime/citron juice och barcardi. Lägg i en burk och lägg den i frysen. När det är dax för servering, så skopa du upp drinken i glas, fyller på med Sprite och garnera med passionsfrukt och citronmellis.
söndag 17 maj 2020
Falukorvsgratäng
Lagade en falukorvsgratäng och till den serverades ris. Den sköter sig själv i ugnen medans du kokar riset.
Ingredienser:
800 g falukorv
250 g cocktailtomater i olika färger
2 dl riven ost
Sås:
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 dl bostongurka
½ dl chilisås ( ketchupliknande)
1 msk stark senap
1 st tärnat grönt äpple
1 ½ msk kalvfond
1 ½ msk maizena mjöl
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
Garnering:
finhackad persilja
Gör så här:
Skär falukorven i skivor och lägg dem i en ugnssäker form.
Rör ihop ingredienserna till såsen och häll den över korven. Skär tomaterna i skivor och lägg på dem. Strö över osten och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter. Ta ut och strö på persilja.
lördag 25 april 2020
Kalops på högrevsfärs
Gillar du kalops, men har inte riktigt tid att vänta på att köttet ska koka så det blir riktigt mört. Testa att göra en kalops på högrevsfärs.
Ingredienser:
6 personer:
800 g högrevsfärs
2 st gula lökar
2 st morötter
3 msk kalvfond
1 liter vatten
soja
4 st lagerblad
10 st hel kryddpeppar
aromat
salt
vitpeppar
red av med maizenamjöl
Låt kalopsen koka ihop, red av med maizenamjöl som du rör ut i lite vatten.
Servera med kokt potatis och rödbetor.
måndag 13 april 2020
Balsamkyckling med champinjoner
Jag lagade kycklingfiléer som fick puttra i balsamvinäger och till dem serverades en potatisgratäng, broccoli och en pepparsås.
Ingredienser:
Till 4-5 personer:
5 kycklingfiléer
1½ dl balsamvinäger
2 msk honung
250 g champinjoner
timjan
oregano
salt
peppar
Gör så här:
Stek kycklingfiléerna i olivolja och krydda dem med salt, peppar, oregano och timjan. Stek dem tills de har fått fin färg. Häll över balsamvinägern och låt puttra på medelvärme. Skiva champinjonerna och lägg i dem i pannan. Vänd på kycklingen då och då och låt den puttra tills den har kokat i hop med balsamvinägern. Tillsätt sirapen och rör runt. Skär upp kycklingen i skivor och lägg den på ett fat. Häll balsamvinägern och champinjonerna över kycklingen. Garnera ev med färsk timjan.
söndag 12 april 2020
Lime och ramslökssill
Ingen påsk utan sill om man frågar mig. Jag har planterat ramslök i trädgården och va ute och plockade en knippa färsk ramslök. Gjorde en sill med smak av lime och ramslök. Jag använde färdig löksill som bas.
Ingredienser:
1 stor burk löksill ( 550 g)
1 knippe färsk ramslök
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
skal från 1 lime och saft en från en halv
salt
peppar
Gör så här:
Sila sillen, ta bort kryddpepparkornen men behåll löken. Mixa ihop ramslöken med majonnäsen. Blanda i cremefraichen. Smaka av med salt och peppar.
Riv skalet från limen och pressa i saften. Blanda försiktigt ihop allt. Låt gärna stå till dagen efter innan servering.
måndag 6 april 2020
Rostad spetskål med citronolja och balsamico
Spetskål som tillagas i ugnen är så gott. Jag ringlade över citronolja och balsamico och kryddade med salt och peppar.
Ingredienser:
spetskål
citronolja
balsamico
salt
peppar
Gör så här:
Skölj kålen och skaka av den. Skär kålhuvudet i fyra till sex klyftor beroende på storleken på kålhuvudet. Ringla över citronolja och balsamico. Krydda med salt och peppar. Lägg kålen i en ugnsform och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter eller tills kålen är mjuk. Lägg ev folier över om kålen får för mycket färg.
onsdag 1 april 2020
Pastasås med lax och räkor
Jag gjorde en lättlagad pastasås med lax och räkor och med smak av pepparrot i såsen.
Ingredienser:
500 g färsk pasta
300 g laxfilé
200 g skalade räkor
200 g philadelphiaost
5 dl grädde
10 cm purjolök
1 fiskbuljongtärning
3 msk riven pepparrot
½ tsk salt
Gör så här:
Skär laxen i 2 x 2 cm bitar. Fräs purjolöken i smör i en gryta utan att det tar färg och tillsätt grädden, osten, buljongtärningen, pepparroten och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan under tiden.
Tillsätt fisken och låt sjuda i ca i 3 min. Lägg i räkorna och blanda till sist försiktigt ihop med den nykokta pastan.
onsdag 5 februari 2020
Risotto med kantareller och sparris med kycklingfilé
Jag lagade en risotto med kantareller och sparris. Till risotton serverades kycklingfilé.
Ingredienser:
För 4 personer:
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9-10 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning )
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
250 g färsk sparris
250 g kantareller
3 msk smör
2 dl riven parmesanost
Salt
peppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen och håll den varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med buljongen under omrörning. Börja med ca 4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 20 minuter.
Skär sparrisen och kantarellerna i bitar. Stek sparrisen i smöret och fräs i någon minut. Lägg i svampen och krydda med salt och peppar och fräs lite till. Rör ner svampen och sparrisen i riset. Tillsätt parmesansosten. Späd ev med mer buljong och smaksätt med salt och peppar.
Risotton ska vara krämig i konsistensen när den är klar.
måndag 20 januari 2020
Kycklinggryta med pepparsås
Kvällens middag blev en lättlagad kycklinggryta med pepparsås. Jag hade klyftpotatis till men det går lika bra med ris eller pasta.
Ingredienser:
Till 4 – 6 personer:
700 g kycklingfilé
1 pkt bacon
250 g färska champinjoner
1 gul lök
150 g färskost med smak av olika sorters peppar
5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 tsk malen grönpeppar
salt
Gör så här:
Skär kycklingen och baconet i bitar. Skala och finhacka löken. Ansa och skär champinjonerna i skivor.
Stek baconet, när det börja få färg lägg i kycklingen, löken och champinjoner och stek lite till. Tillsätt grönpepparn, färskosten, grädden och mjölken. Låt puttra tills kycklingen är klar och såsen har kokat ihop. Smaka av med salt.
tisdag 14 januari 2020
Köttfärssoppa med potatis, morötter, lök och paprika
När det regnar och är ruggigt ute är det gott med en varm soppa.
Här kommer receptet på en köttfärssoppa med potatis, morötter, lök och paprika. Servera en klick aioli i soppan och ett gott bröd till.
Ingredienser:
Till 6 personer:
500 g bland eller nötfärs
8 potatisar
2 morötter
1 burk passerade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
1 röd paprika
1 ½ liter vatten
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano (torkad)
peppar
salt
Tillbehör:
aioli
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Skala potatisen och morötterna och skär dem i tärningar. Bryn färsen i smör tillsammans med löken, vitlöken, paprikan, potatisen och morötterna i grytan. Tillsätt tomatpurén, vattnet, passerade tomaterna, buljongtärningarna, paprikapulvret och oreganon. Låt soppan koka under lock tills potatisen och morötterna är mjuka, ca 20-25 minuter. Smaka av med salt och peppar