torsdag 29 augusti 2013

Marängtårta

Vi firade Jacobs födelsedag och till efterrätt gjorde jag en marängtårta med choklad och jordgubbar. Jag gjorde en hel långpanna, men om du bara vill göra en halv plåt så räcker det om du gör en marängbotten som du delar. Halvera då receptet på chokladsåsen.


Ingredienser till marängen:


Till en hel plåt behöver du 2 satser enligt nedan. 
4 äggvitor
2 ½ dl socker
4 dl puffat ris

Gör så här:

Vispa först äggvitor till ett hårt skum. Vänd sedan ner socker och puffat ris.
Lägg ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 150 grader i 45 min.
Medans marängen gräddas i ugnen så gör du den andra marängen.
Låt maräng och chokladsås svalna. 

Chokladsås: 
2 dl mjölk
4 äggulor
4 msk smör
4 msk kakao

Koka varsamt upp äggulor, mjölk smör och kakao. 

100 g smör
2 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
Blanda sedan i smör, florsocker och vaniljsocker. Låt koka ihop.

Fyllning: 
5 dl vispad grädde

Lägg grädden över marängen. Ringla över chokladsåsen. Lägg över den andra marängbottnen. Strö över florsocker och garnera med jordgubbar.




2 kommentarer :

Skriv ut