söndag 28 juni 2015

Chokladrutor med strössel

Då var det söndag igen, men i morgon är jag ledig så det känns inte riktigt som söndag idag. Ska åka och hälsa på min föräldrar imon och äta en god middag.
Jag uppskattar verkligen att bli bjuden på riktigt god husmanskost.

På tal om något helt annat så bakade jag chokladrutor till fikat idag och receptet kommer här.

Ingredienser:
Till en långpanna ca 30x40 cm:

10 dl vetemjöl
5 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 msk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 liter A-fil
150 g smör
100 mörk choklad

Gör så här:
Smält smöret och chokladen i en kastrull. Låt svalna något. Blanda ihop socker, mjöl, vaniljsocker, kakaopulver, bikarbonat och bakpulver i en stor skål. Rör försiktigt ner smör/chokladen och filen.
Häll smeten i smord långpanna. Grädda chokladkaka i ugnen på 200 grader i 40-45 minuter. Låt svalna. Lägg eventuell över lite folie i slutet av gräddningen, så kakan inte blir för mörk.

Glasyr:
100 g mörk choklad av bra kvalité
500 g florsocker
200 g smör
2 ägg

Gör så här:
Smält smöret och chokladen i en kastrull. Tag bort den från plattan och blanda i  florsockret. När den har kallnat blandar du i äggen och rör tills glasyren har fått en ljus,  fin färg.
Bre glasyren över den avsvalnade kakan och strö över strössel.
När kakan har svalnat skär du upp den i lagom stora bitar.





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut