onsdag 23 september 2015

Västerbottenpaj med bacon

Bakade en västerbottenpaj. Jag hade bacon i och tog istället i lite mindre ost än vad jag brukar ha. En västerbottenpaj är en klassiker till kräftskivan.

Pajdeg:
3 ½ dl vetemjöl                                                    
100 g smör eller margarin                                  
1 msk olja                                                           
1 äggula                                                              
3 msk kallt vatten           

Fyllning:
1 pkt bacon 
200 g västerbottenost
4 ägg
250 g kesella
3 dl grädde
3 krm cayennepeppar
½ tsk salt

Garnering:
1 pkt knaperstekt bacon

Gör så här:
Kör ingredienserna i en matberedare eller blanda ihop degen förhand.
Tryck ut pajdegen  i en hög pajform med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet i ugn på 200 grader i ca 10 minuter.
Riv osten. Skär baconet i skivor och stek det knaprigt.Vispa ihop ägg, kesella, grädde och kryddor. Tillsätt osten, men spara ½ dl.
Strö ut den sparade osten och baconet i botten på pajskalet. 
Häll i fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 min på 200° eller till äggstanningen har stelnat. Lägg ev på folie i slutet av gräddningen.  Garnera med baconet.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut