lördag 29 december 2018

Sushi tre olika sorter

Min dotter och jag gjorde sushi. Vi gjorde tre olika sorter. Vi använde salmalax som inte behöver frysas innan man gör sushi.

Ingredienser till riset:

Riset räcker till ca 50 st sushi.

500 g sushiris

4 msk socker

4 msk risvinäger

Gör så här:

Skölj riset. Lägg sedan riset i vatten i 20 minuter. Låt det rinna av och lägg det i en gryta med 8 dl vatten. Låt koka upp.

När det kokar stänger du av vattnet och låter riset stå tills vattnet är borta. Låt svalna till rumstemperatur.

Blanda i risvinägern som du har rört ihop med sockret.

Nigiri:

sushiris

laxfilé 

Forma en liten dolme av ris.

Skär laxen i sneda bitar mot fibrerna i tunna skivor. Lägg på en skiva lax på varje dolme ris.



 

Maki:

noriark

sushiris

lax

chilimajonnäs, receptet hittar du här

avokado

Gör så här:

Lägg ett noriark på en sushimatta om du har en sådan eller så gör du som jag och lägger arket på ett bakplåtspapper. Lägg på ett lager ris ca 1 cm tjockt, men lämna en kant på ca 3 cm. Pressa riset mot noriarket.

Skär laxen i sneda bitar mot fibrerna i tunna skivor. Skär avokadon i tunna skivor. Lägg på lax, chilimajonäs och avokado längst ner på arket. Rulla ihop till en kompakt rulle. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka bitar med en vass kniv.



California rolls utan noriark:

Sesamfrö

sushiris

chilimajonnäs

lax

avokado

rostad lök

Gör så här:

Strö över sesamfrö över ett bakplåtspapper. Lägg på ett lager ris, ca 1 cm. Pressa riset mot bakplåtspappret.  Lägg på lax, chilimajonäs och avokado längst ner på arket. Rulla ihop till en kompakt rulle. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka bitar med en vass kniv. Ställ sushin på höjden och ringla över lite chilimajonnäs och strö över rostad lök.

Tillbehör:

wasabi

inlagd ingefära

soja

chilimajonnäs



 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut