torsdag 31 oktober 2013

Fiskgratäng

Jag tycker att det är väldigt gott med fisk, men barnen är ibland lite mer skeptiska när man säger att det blir fisk till middag. Tyvärr så jämför de all fisk med fisken som serveras i skolan.
Jag är helt säker på att det serveras god fisk i många skolmatsalar runt om i landet, men att det även finns en hel del undantag.
Det värmde att höra deras kommentarer om fiskgratängen, om hur god den var och den smakade inte alls som skolans;)
Jag gjorde en stor gratäng som räckte till 8 personer. 
Som vanligt är det bara att halvera receptet om du inte vill laga till så många.

Ingredienser:
Till 8 personer behöver du:
800 g torsk
salt
citronpeppar
citron

Sås:
5 dl cremefraiche
2 msk dijonsenap
½ dl grädde
1 tsk salt
2 krm citronpeppar
1 dl klippt persilja

Gör så här:
Gör ihop alla ingredienser i en gryta utom persiljan. Låt såsen koka ihop och lägg till sist i persiljan.


Och så här gör du moset:
Jag gjorde på ca 2 kg potatis. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter.

Häll av vattnet, stöt potatisen och lägg i smör och mjölk. Vispa med elvisp till ett fluffigt mos.
Smaka av med salt, peppar, persillade och lite aromatkrydda. Sprita mosen i en ugnsform.

Lägg fisken i mitten av formen. Krydda fisken med salt, citronpeppar och pressa lite citronsaft över. Häll över såsen och gratinera i ugnen på 200 grader tills fisken är klar och moset har fått fin färg. Ca 30-35 minuter.




1 kommentar :

Skriv ut