måndag 20 juli 2015

Kladdkaka med hallonmousse

Till dessert igår bjöd jag på en kladdkaka med hallonmousse och färska hallon.
Syrligt fräsch och söt på samma gång.
Kakan är ganska mäktig, så det räcker med en liten bit.

Ingredienser:
Kakan:
125 g smör
2 ägg
3 ½ dl socker
1 dl kakao
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk kaffe
100 g ljus blockchoklad

Hallonmousse:
500 g hallon
5 gelatinblad
1 lime skal och saft
1 ½ dl florsocker
250 g mascarpone
½ dl socker
2 dl grädde

Garnering:
färska hallon
florsocker

Gör så här:
Smält smöret och chokladen, rör ner sockret och låt det smälta på låg värme.
Vispa äggen och tillsätt kakao, salt och vaniljsocker.
Häll i smörblandningen och rör runt ordentligt. Sikta till sist ner mjöl och bakpulver blanda ihop smeten. Häll i en smörad och bröad springform med löstagbar botten. Baka kakan på 175 grader i 25 minuter. Den ska vara fast, men lite "fuktig". Låt kakan svalna medans du gör hallonmoussen. Tag av kanten från kakan och diska av den och sätt tillbaka den.

Mixa hallonen och passera dem genom en sil, för att få bort kärnorna. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda ihop socker, florsocker, mascarpone och skal och saft från limen.
Lägg i de passerade hallonen, men spara ca ½ dl och lägg den i en kastrull.
Rör runt. Krama ur gelatinbladen och lägg i dem i kastrullen och smält dem i resterande hallonen.
Rör ner det i moussen.
Vispa grädden och rör försiktigt ner den i moussen. Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen i minst 2 timmar.
Garnera med färska hallon och sikta över florsocker.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut