söndag 9 augusti 2015

Boeuf Bourguignon

Idag har vi varit på 1-års kalas och firat min sambos systers dotter Tova.
En riktigt liten sötnos.
Det bjöds på grillad korv och en massa god fika. Lika söt är Liv bara 7 dagar gammal.
Min sambos andra systers nyfödda dotter<3

Från 1-års kalas till något helt annat, Boeuf Bourguignon.
Boeuf Bourguignon, är en fransk mustig köttgryta med mycket smak.
Vi hade ris till, men det är lika gott med potatis till.

Ingredienser:
Till 6 personer behöver du:
1 kg grytbitar av nöt
12 små steklökar
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor
1 morot
200 g champinjoner
2 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
4 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
5 dl vatten
5 dl rödvin
2 lagerblad
några kvistar färsk timjan
några kvistar färsk persilja

Gör så här:
Skär köttet i tärningar och bryn det i omgångar i en stekgryta i smör tillsammans med moroten och steklöken. Krydda med salt och peppar. När det har fått fin färg så lägger du över köttet i en större gryta och lägger en klick smör. Rör ner tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger, kalvfond, vatten, rödvin och tillsätt lagerbladen.
Sänk värmen och låt grytan sjuda.
Skär baconet och champinjonerna i bitar. Bryn bacon och champinjonerna i en stekpanna, pressa i vitlöken. Tillsätt det i grytan tillsammans med timjanen och persiljan.

Låt sjuda på svag värme tills köttet är riktigt mört. Garnera med lite färsk timjan och persilja.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut