Rotmos är en klassisk husmanskost och jag serverade köttkorv som jag kokade i saltat vatten med kryddpeppar och lagerblad. En del av kokspadet använder jag sedan till att spä rotmoset till rätt konsistens. Har du inget kokspad använder du vatten med buljong i för att få god smak på moset. Självklart måste man ha senap till.
Ingredienser till 4 portioner:
3 morötter
1 kålrot ca 600-700 g
6 potatisar ( Ca 500-600 g)
75 smör
kokspad från köttkorven eller vatten med buljong
salt
vitpeppar
Gör så här:
Skala och skär morötterna och kålroten i bitar. Lägg dem i en kastrull med saltat vatten och koka dem i ca 10 minuter. Skala och skär potatisen i bitar under tiden och lägg sedan i dem i det kokande vattnet.
När rotfrukterna är mjuka så mosar du med en stöt, lägg i smöret och späd med spadet som du kokade korven i till lagom konsistens. Krydda med salt och peppar.
Vill du ha ett finare rotmos så använd elvispen.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar