söndag 16 juni 2013

Matjesilltårta

Matjesilltårta är en tårta med botten av kavring och en fyllning med bla matjesill, rödlök och dill. Du kan lätt förbereda den dagen innan och passar perfekt till midsommarlunchen.

Ingredienser:
Botten:
200 g kavring                                 
75 g smör

Fyllning:
3 st gelatinblad
1 burk matjessill

(200 g) 
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche

1 dl kesella
2 msk finhackad dill

1 rödlök, finhackad
2 st hårdkokta ägg

1 ½ msk sillspad
salt
peppar



Garnering:
gräslök med blommor

rädisor 



Gör så här:
Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda ner det i brödet.
Klä en form med avtagbar kant med plastfolie. Ca 24 cm i diameter. 
Lägg i bröd/smörblandningen och platta ut den i formen. Ställ i kylen.
Lägg gelatinbladen i blöt. Koka och finhacka äggen. Finhacka matjesillen och dillen. 
Spara spadet. Skala och finhacka löken.
Blanda ihop creme fraiche, majonäs, kesella och sillspad. Smaka av med salt och peppar. 
Lägg i ägg, lök, sill och dill och rör runt.
Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. 
Rör ner gelatinet i sillsmeten och lägg den över brödblandningen. 
Ställ matjesilltårtan i kylen i 3-4 timmar tills den har stelnat eller över natten.
Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat.
Skär rädisorna i skivor och hacka gräslöken fint. Lägg över rädisorna och strö över gräslöken. Dekorera med gräslöksblommor.





4 kommentarer :

  1. Denna gjorde jag till midsommar, den blev väldigt uppskattad. Tack för ett jättegott recept.

    Kram syrran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att den uppskattades! Kram

      Radera
  2. Det heter gelatinblad. Inte gelantin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedbacken.Hoppas att du får en bra midsommar. /mvh Linda

      Radera

Skriv ut