måndag 31 oktober 2016

Hemgjord kebab

Hemgjord kebab av färs är lätt att göra och resultatet blir jättebra. Färsen pressas ihop med hjälp av aluminiumfolier. Den tar lite tid att göra, men den sköter sig själv i ugnen.
Kebaben serverade jag i bröd med sallad, tomat, lök och en kebabsås.
Recept på kebabsåser hittar du här och här.

Ingredienser:
1 ½ kg blandfärs
1 ½ msk spiskummin
3 st vitlöksklyftor
2 st ägg
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 msk oregano
½ tsk chilipeppar

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna till kebabsmeten. Dela färsen i två delar och forma smeten till två rullar. Lägg tre lager aluminiumfolier över varann, lägg på köttet och rulla ihop till en hård rulle.
Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft kan rinna ut. Stek i ugnen på 100 grader i 3½ timmar. Ställ köttet kallt i kylen, gärna över natten. Skär remsor med hjälp av en osthyvel och stek försiktigt kebaben i en stekpanna i smör eller olja. 




söndag 30 oktober 2016

Pumpatårta med limemousse och chokladbotten.

Jag bakade en Halloweentårta i form av en pumpa. Istället för att köpa orange marsipan så penslade jag på färgen på ett vitt marsipanlock för att tårtan skulle bli lite glansig och inte så slät.
Du behöver baka 2 chokladbottnar, men nedan är receptet på 1 st.
Lägg gärna ihop tårtan dagen innan, så den får stå till sig lite. Som fyllning i tårtan gjorde jag en limemousse.
Väldigt gott tillsammans med chokladkakan. Ett tips är att
"stänka" över lite koncentrerad lättdryck/juice på varje lager av botten innan du lägger på fyllningen. Då blir tårtan lite saftigare.  

Ingredienser:
Botten till 1 st behöver du: 
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Gör så här:
Smörj och bröa en form. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt smör/mjölkblandningen och sist mjölet som har blandats med bakpulvret, vaniljsockret och kakaon. 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter.

Ingredienser limemousse:

2 limefrukter
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl socker

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Smällt gelatinet tillsammans med limesaften. Vispa ihop creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker i en annan bunke tills sockret har löst sig. Rör ner limesaften/gelatinet och vänd till sist ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 2 timmar.

Ingredienser smörkräm:
50 g mjukt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
1 msk kokande vatten.

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till en slät smörkräm.

Ingredienser och toppa tårtan med.
1 vitt runt marsipanlock
grön marsipan
röd, gul och svart gel colours ( jag hade Dr. Oetker)

Gör så här:

Skär båda bottnarna på mitten. Fördela moussen mellan varje lager. Bre ut smörkrämen överst på tårtan och jämna till tårtan så bra du kan. Blanda den röda och gula färgen till en orange färg. Pensla färgen över det vita locket och " jobba" in färgen lite.
Lägg locket försiktigt över tårtan. Gör en stjälk av den gröna marsipanen och sätt den på tårtan.
Tryck "ränderna" på pumpan tex med handtaget på en matkniv. Till sist så penslar du på lite svart på tårtan.


fredag 28 oktober 2016

Halloweenpumpa

Då är det fredag igen och halloweenpumpan är utskuren och tänd.
Nu ska den bäras ut på trappen, och lysa upp lite i mörkret. Ha en jättebra helg!



tisdag 25 oktober 2016

Surdegsbaguette med kronärtskocksröra och serranoskinka

I samarbete med Vinston har jag skapat 4 olika tapas och samarbetet kommer att mynna ut i en receptfolder. Receptfolderna kommer att delas ut på landets mässor under 2016 och 2017:) 
Här kommer det sista och fjärde inlägget, 
Surdegsbaguette med kronärtskocksröra och serranoskinka.
Till dessa serverades det röda vinet Pata Negra Apasionado Box. Artnr: 75253 Pris: 179 kr


Klicka här för att komma till Vinstons hemsida.

Ingredienser:
Till 12 st:
1 surdegsbaguette
smör
Röran:
I burk kronärtskockshjärtan (avrunnen vikt 240 g)
15 färska basilikablad
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja

2 tsk pressad citron
8 st soltorkade tomater
3 krm salt
1 krm svartpeppar


Garnering:

100 serranoskinka
basilika

Gör så här:

Skär brödet i skivor. 
Kör ingredienserna till röran i en mixer eller matberedare.

Stek brödet i smör tills de har fått fin färg.
Lägg på en klick kronärtskocksröra och en bit serranoskinka. Toppa med ett basilikablad.





måndag 24 oktober 2016

Porterstekta oxrullader

Det tar lite tid att koka oxrullader, men det blir så gott och de sköter sig i princip själv på spisen. Servera dem i såsen med potatis och brysselkål.

Ingredienser:
14 lövbiffar av innanlår
salt
peppar
1 stor gul lök

Kokspad:
1 flaska porter 50 cl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
2 msk soja
8 krossade enbär
1 tsk torkad timjan
2 köttbuljongtärningar
3 dl vatten

Till såsen:
Skyn från kokspadet
5 dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
salt
peppar
aromat

Gör så här:
Krydda köttet med salt och peppar. Skala och finhacka löken och fördela den på köttet.
Rulla ihop köttet och fäst med en tandpetare. Bryn köttet hastigt i omgångar i en stekgryta, så det får lite färg.
Lägg upp det på en tallrik. Blanda ihop alla ingredienserna till kokspadet och lägg i köttet. Låt rulladerna sjuda under lock på svag värme tills köttet är mört ca 1 timme.
Tag upp rulladerna och ta bort tandpetarna. Sila skyn och häll tillbaka i grytan.
Låt koka upp och häll i grädden. Red av såsen med lite maizenamjöl som du rör ut i lite vatten.
Låt koka ihop och smaka av med salt, peppar och aromat. Lägg tillbaka köttet och låt det blir varmt. Servera oxrulladerna med potatis, brysselkål och svartvinbärsgelé.




Skriv ut