torsdag 30 mars 2017

Kyckling med cashewnötter

Jag tycker mycket om asiatisk mat och den går oftast snabbt att laga.
Kvällens mat blev kyckling med cashewnötter. Till den serverades jasminris och nudlar.

Ingredienser:
Till 6 personer:
1 ½ kg kycklinglårfilé
2 röda paprikor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
250 g färska champinjoner
2 dl cashewnötter
olja 
salt

Sås:
1 ½ dl oystersås
½ dl teriyakisås
2 msk sesamolja
1 msk risvinäger
2 msk muscovadosocker

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till såsen. Skär kycklingen, paprikan, löken och champinjonerna i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs kycklingen i olja. Tillsätt vitlöken och krydda med salt.
När kycklingen har fått fin färg lägger du i paprikan och löken och fräser lite till.
Lägg i champinjonerna. Häll i såsen och rör om. Strö över cashewnötter och servera jasminris eller nudlar till.



måndag 27 mars 2017

Krämig pasta med quornfiléer, pesto och olika grönsaker

Måndag igen, sommartid och strålande sol.
Jag lagade en vegetarisk krämig pasta med quornfiléer, pesto och goda grönsaker. 

Ingredienser:
Till 8 personer:
750 g färsk pasta
600 g quornfiléer
250 g färska champinjoner
1 grön paprika
1 rödlök
1 squash
2 vitlöksklyftor
1 dl grön pesto
5 dl grädde
4 dl mjölk
salt
peppar
bladpersilja

Gör så här:
Skär quornfiléerna i strimlor. Skär löken, champinjonerna, squashen och paprikan i bitar. Finhacka vitlöken. Bryn quornen i smör, krydda den med salt och peppar.
Lägg i löken, paprikan, vitlöken och fräs lite till. Tillsätt sedan champinjonerna och squashen, fräs ytterligare i någon minut. Häll i grädden, mjölken och peston. Låt koka ihop.
Smaka av med mer salt och peppar. Koka pastan och blanda sedan ihop den med såsen. Garnera med grovhackad bladpersilja. Servera.


torsdag 23 mars 2017

Våfflor med lax och räkor

På lördag är det våffeldagen och jag gjorde matiga våfflor med lax och räkor. 

Ingredienser:
Det här behövs till ca 6 våfflor:

50 g smör
2 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
1 krm salt
2 ½ dl kallt vatten 

Tillbehör:
creme fraiche
röd rom
finhackad rödlök
räkor
grovhackad gravad lax
rädisor i skivor
dill

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt vattnet och vispa till en klumpfri smet.
Vispa i smöret.
Grädda våfflorna i ett ­våffeljärn och håll dem varma i ugnen medans du gör klart de andra tillbehören.
Lägg på creme fraiche, rom, lax, räkor, rödlök, rädisor och dill.



onsdag 22 mars 2017

Halloumistroganoff

Jag älskar halloumi och idag lagade jag en stroganoff med halloumiost.
Till den serverades ris och en sallad.

Ingredienser:
Till 4 personer:
400 g halloumi
olja att steka i
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl grädde
3 dl mjölk
1 msk balsamvinäger
½ dl ketchup
soja
salt
peppar

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen. Skär halloumin i strimlor. Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek halloumin runt om i olja.
Tillsätt lök och vitlöken. Stek under omrörning någon minut.
Tillsätt mjölk, grädde, ketchup, balsamvinäger och soja. Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera ris och sallad till stroganoffen.


söndag 19 mars 2017

Baconlindadfläskfilé med saltbakad färskpotatis, steklök och svartvinbärssås

Jag lagade baconlindad fläskfilé och till dem serverades saltbakade färskpotatisar, steklökar och en svartvinbärssås.
Receptet på potatisen hittar du här.

Ingredienser:
Till 5-6 personer:
2 st fläskfiléer
små steklökar
salt
peppar
timjan
1 pkt bacon
vatten, så det täcker köttet
2 ½ dl grädde
2 msk kalvfond
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
soja
maizenamjöl

Gör så här:
Ansa fläskfiléerna och krydda dem runt om med salt, peppar och timjan.
Linda baconet runt filéerna. Skala steklöken.
Bryn filéerna i smör i en stekgryta och lägg sedan i löken och fräs lite till.
Häll på vatten så det täcker köttet och låt det puttra tills dem är klara.
Ta upp köttet och löken och håll dem varma i ugnen medans du gör såsen.
Häll i grädden, svartvinbärssaften och kalvfonden.
Tillsätt soja för färgens skull och låt sedan såsen koka ihop.
Smaka av med ev mer salt och peppar och red av såsen med lite maizenamjöl som du rör ut i lite vatten.





Skriv ut