måndag 1 oktober 2012

Knäckebröd


Fick detta recept av en kompis och har man en gång bakat det, så måste man göra det igen,  för det är så gott!!

Ingredienser:
 2 dl majsmjöl
½ dl linfrö
1 dl sesamfrö
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
flingsalt
½ dl olja
2,5 dl kokande vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienserna, häll i oljan och det kokande vattnet och rör om.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och plattar ut smeten ända ut i kanterna så den blir så tunn som möjligt och strö över flingsalt. Ett tips är att blöta händerna lite då och då när du plattar ut smeten.
Skär i rutor innan du gräddar eller bryt i bitar efter du gräddat knäckebrödet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 min i 150 grader. 
(Kan variera beroende på ugnen). 
Har du en varmluftsugn så räcker det med 50 min.
Känn med en gaffel så att knäckebrödet har blivit hårt.




4 kommentarer :

  1. Kan man använda majsstärkelse?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maizena eller majsstärkelse är inte en lämplig ersättare till majsmjöl och vice versa. Maizena är enbart själva stärkelsen i majsen, medan majsmjöl är hela, torkade och malda majskärnor som malts till ett gult mjöl som används till brödbakning, majsvälling etc. Lycka till med knäckebrödsbaket!

      Radera
  2. Kanonrecept - det blir riktigt, riktigt gott! Närmast livsfarligt att ha hemma, man kan nämligen inte sluta äta :)
    Jag tog ytterligare ett bakplåtspapper och lade det ovanpå smeten och kavlade lätt. Då var det lätt att få det jämnt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har styrkande åtgång hemma hos mig oxå. Tack för tipset. Ha en bra helg!

      Radera

Skriv ut