tisdag 12 januari 2021

Elefantöra av köttfärs

Jag dammade av en gammal klassiker, Elefantöra och serverade klyftpotatis, favoritsås, sallad och ett gott kryddsmör till.

Recept på kryddsmöret hittar du HÄR.

Ingredienser:

800 g nötfärs

1 ½ tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda ihop köttfärsen med salt och peppar. Forma färsen till 4 runda bollar. Kavla ut färsen var för sig mellan två bakplåtspapper så tunt som du kan. Dra bort ena pappret. Stek dem sedan i smör i en panna. Lägg på en klick kryddsmör.



måndag 11 januari 2021

Kryddsmör med Persillade

Jag gjorde elefantöra av köttfärs och till dem gjorde jag ett kryddsmör med persilladekrydda.

Ingredienser:

150 g smör

½ msk persillade 

Gör så här:

Rör smöret mjukt. Krydda med persillade och blanda ihop allt. 
Lägg ut en bit plastfolier och lägg på smöret.

Rulla ihop till en rulle och lägg in i frysen. 
Skär det sedan i skivor innan servering.



onsdag 6 januari 2021

Laxgratäng med räkor och dill

Lagade en krämig laxgratäng med räkor och dill. Till gratängen serverades potatismos och broccoli.

Till 6 personer:

6 portionsbitar laxfilé utan skinn
salt
peppar

Sås:

50 g smör

2 msk vetemjöl

2 dl creme fraiche

5 dl grädde

2 msk citronsaft 

4 msk fiskfond (Bong eller liknade)

3 msk finhackad dill

2 krm cayennepeppar

1 nypa socker

salt

Garnering:

räkor

citron

dill

Gör så här:

Skär laxen i lite större bitar. Lägg den i en ugnsfast form och krydda med salt och lite peppar. Smält smöret och vispa i vetemjölet. Tillsätt grädde, cremefraiche, fond, citronsaft och cayennepeppar. Smaka av med salt och en nypa socker.
Finhacka dillen och lägg i den i såsen.
Häll såsen över laxen och tillaga i ugn på 200 grader tills laxen är klar, ca 30 minuter. Garnera med räkor, dill och citron.




måndag 4 januari 2021

Maräng med dumlefluff

Till nyår gjorde jag en enkel dessert med krossade maränger, dumlefluff och jordgubbar. De garnerades sedan med en hel jordgubbe och dumleflan.

Ingredienser:

maränger

dumlefluff ( se recept nedan)

jordgubbar

dumleflan ( se recept nedan)

Gör så här:

Dumlefluff:

16 hackade dumlekolor

3 dl vispgrädde 

Lägg dumlen i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull och häll ner i bunken. Rör tills dumlen har smält.  Ställ kallt i kylen, gärna över natten. Vispa upp med elvisp till till en mousse.

Dumleflan:

dumlekolor

flingsalt

Sprid ut dumle på ett bakplåtspapper och baka i ugn i ca 8 minuter på 175 grader . När du tagit ut dem i ugnen smular du över lite flingsalt.

Dessert:

Smula sönder maränger och skär jordgubbarna i bitar. Varva maränger, dumlefluff och jordgubbar i ett glas. Garnera med en hel jordgubbe och dumleflan.





söndag 3 januari 2021

Carpaccio på Oxfilé

Är du sugen på en god och lyxig förrätt? Då kan du göra en Carpaccio på oxfilé.

Carpaccio är en italiensk rätt som ofta serveras som förrätt.

Jag har inte skrivit några mått eller liknade i receptet. Lägg bara på så mycket som du vill ha.

Lägg gärna oxfilén i frysen ett par timmar så är det lättare att skiva den i tunna skivor. Eller om du använder en oxfilé som redan är fryst, skiva den innan den är helt tinad.

Ingredienser:

oxfilé

flingsalt

ruccola

parmesanost (skivad)

pinjenötter

olivolja

 crema balsamico

tryffelmajonnäs

Gör så här:

Skär oxfilén i mycket tunna skivor Banka sedan ut den till ”lövtunna” skivor (tex mellan 2 bakplåtspapper med hjälp av botten av en kastrull). Smula flingsalt på ett fat och lägg oxfilén ovanpå.

Rosta pinjenötterna i en torr panna utan att bränna dem.  Lägg på ruccola, parmesanost och pinjenötter. Ringla över olivolja, crema balsamico och tryffelmajonnäs. Servera



Skriv ut