onsdag 1 maj 2013

Vit chokladmousse med passionsfrukt

Eftersom jag bjöd på smörgåstårta på min födelsedag, ville jag inte ha en tårta till efterrätt, så jag gjorde en vit chokladmousse med passionfrukt. Lätt att förbereda och recpetet går att dubbla. 

I morgon bär det av till Scottland, och jag vet inte om jag kommer att ha tillgång till någon dator, så därför har jag skaffat instagram där jag ska försöka vara lite aktiv och lägga ut lite bilder. 
På instagram heter jag @lindasgoda så följ mig gärna.

Ingredienser:
Till 6-8 personer behöver du..
3 dl grädde
100 g vit choklad
2 ägg
3 passionsfrukter

Gör så här:
Vispa grädden. Smällt chokladen över vattenbad. Vispa äggen och tillsätt den avsvalnade chokladen under vispning. Använd gärna en elvisp. Rör därefter ner grädden lite i taget. 
Lägg upp i glas och låt stå kallt i minst 2 timmar. Garnera med passionsfrukten precis innan servering.




tisdag 30 april 2013

Smörgåstårta

Idag är det valborg och jag fyller år!  Tänkte därför att jag skullle bjuda nära och kära på en god smörgåstårta. Jag gjorde fyllningen igår, så att den skulle få stå och gosa till sig lite, och garnerade den idag. 
Jag önskar er alla en trevlig valborg!
                                                                        

Ingredienser:
Skivad formfranska 20 skivor x 3
Första lagret:
400 g crabfish
1 dl räklag
2 dl majonäs                 
1 dl creme fraiche  
½ dl dill                         

Andra lagret:
400 g skinka 
6 ägg
2 dl grädde
2 dl majonäs
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt

Garnering:
2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
200 g skinka
räkor (i lag 900 g) 
6 ägg
3 tomater
½ gurka
några vindruvor
persilja
1 citron

Gör så här:
Kantskär brödet och lägg ut på en plåt. Lägg på första lagret och sedan bröd och sedan andra lagret. Avsluta sedan med ett lager bröd och bre på majonäs/cremefraiche blandningen.

1:a lagret:
Hacka crabstiken. Blanda med majonäs, creme fraiche, dill och räkspad.

2:a lagret
Skiva och hacka skinkan. Koka och hacka äggen.
Vispa grädden och blanda med majonäsen och lägg i skinkan och äggen. Krydda med salt och peppar.

Över smörgåstårtan:
2 dl majonäs
1 dl creme fraiche


Garnera smörgåstårtan enligt ovan!





söndag 28 april 2013

Italienska köttbullar i tomatsås.

Kvällens middag gick åt det italienska hållet. 
Det är en rätt som tar lite tid att laga, eftersom tomatsåsen ska stå och småputtra ett tag. 
Till de italienska köttbullarna hade vi pasta.

Köttbullar:
Ingredienser:
800 g blandfärs
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl ströbröd
½ riven lök
1 ägg
150 g fetaost

1 vitlöksklyfta
½ msk basilika
½ msk oregano
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter. 

Hacka fetaost och vitlök. 
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg, fetaost, vitlök och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. 

Forma färsen till lite större köttbullar och stek dem i smör.

Tomatsåsen:
Ingredienser:
2 burkar finkrossade tomater
2 schlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl röd pesto
2 dl vatten
olja att bryna löken i
½ dl tomatpuré
½ msk socker
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl strimlad färsk basilika

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en gryta så löken bli blank.
Häll i tomaterna, tomatpuré, pesto och vattnen. 
Koka tomatsåsen i minst 45 minuter på svag värme under lock. 
Smaka av med salt, peppar och socker. Vänd ner basilikan i den färdiga såsen.






lördag 27 april 2013

Grillade hamburgare

Efter en dag med många "måsten" så är jag nöjd över att kylen är full av mat, trädgården rensad och huset är rent. Nu ska jag bara slappa och ikväll grillade vi hamburgare. 
Hur gott är inte det? 
Till burgarna gjorde jag en dressing med en touch av rökig smak och receptet hittar du här.

Ingredienser:
Till 4 st 150 g behöver du:

600 g bland eller nötfärs
½ riven gul lök
1 tsk liquid smoke
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk salt


Gör så här:
Riv löken och blanda i köttfärsen. Krydda med salt och vitlökspeppar. Blanda ner liqiud smoke. Lägg lite olja på en plåt och forma färsen till 4 hamburgare. Pensla lite olja även på ovansidan. Grilla hamburgarna!!!

Hamburgarna serverades med dressing, sallad, tomat, rå lök, gurkstavar, grillad ananas, tomatsås, feferoni och pommes.







Hamburgerdressing med liquid smoke


Till en god hamburgare behövs så klart en god dressing.
Den här dressingen har en touch av liquid smoke.

Ingredienser:

2 dl majonäs
2 msk ketchup
2 msk bostongurka
½ tsk liquid smoke
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk salt

Rör ihop alla ingredienser i en skål och servera.



Skriv ut