söndag 30 september 2018

Kräftsoppa

När vi var på kräftskiva hos min syster så bjöds de på en kräftsoppa som ett av tillbehören till kräftorna.

Soppan går snabbt att laga och blir jättegod. Idag lagade jag den till lunch och serverade vitlöksbröd till.

Ingredienser:

2 morötter

1 gul lök

2 msk vetemjöl

1 liter vatten

2 fiskbuljongtärningar

1 burk kräftost (330 g)

2 dl creme fraiche

 ½ dl finhackad dill

kräftstjärtar ( 150 g)

salt

peppar

Garnering:

aioli

dill 

några kräftstjärtar

Gör så här:

Skala och riv morötterna fint. Skala och finhacka löken. Fräs morötterna och löken i smör. Strö över mjölet. Häll på vattnet och lägg i fiskbuljongtärningarna. Låt sjuda i ca 5 minuter. Blanda i kräftosten  och creme fraichen och låt puttra lite till. Lägg till sist i dillen och kräftstjärtarna och smaka av med salt och peppar.



tisdag 25 september 2018

Syltade gröna tomater

Min mormor brukade lägga in syltade gröna tomater och doften av dem tar mig tillbaka till söndagsmiddagarna hos mormor och morfar. 

Ingredienser:

1 kg gröna tomater

2 liter vatten

Lag:

2 dl 24% ättika

8 dl vatten

6 dl socker

2 bitar hel kanel

15 kryddnejlikor

Gör så här:

Skölj tomaterna. Pricka i skalet, tex med lite större nål eller provsticka. Koka upp vattnet, lägg i tomaterna och sjud dem i ca 3 minuter. Häll av. Koka upp lagen och lägg i tomaterna och låt dem koka i ca 10 min eller tills de är mjuka. Ta upp tomaterna och lägg dem i en väl rengjord glasburk. Koka upp lagen igen och låt koka på hög värme i ca 5 minuter. Häll lagen över tomaterna och sätt på locket. Låt stå svalt i 1-2 veckor innan de är färdiga att äta. Håller i ca 1 år.




söndag 23 september 2018

Kroppkake pytt i panna

Jag var så sugen på kroppkakor, hade fläsk och gnocchi hemma och gjorde en ”kroppkake pytt i panna”

Ingredienser:

Till 4 personer:

400 g fläsk

1 gul lök

800 g gnocchi

½ tsk malen kryddpeppar

Till servering:

smält smör

lingon 

grädde

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Skär fläsket i bitar. Stek fläsket och löken i en panna och krydda med kryddpepparn.

Koka gnocchin enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda i den i fläsk och lökblandningen.

Servera med smält smör, lingon och ev grädde.




söndag 16 september 2018

Höstblommor

Jag tycker alltid att det är mysig att plantera höstblommor. Jag gillar hösten och dess färger. 

I zinklådorna planterade jag ljung, alunrot, krysantemum och silvergirland. Murgröna fick stå kvar sedan tidigare.




lördag 15 september 2018

Kycklingfilé med getost och bacon

Jag lagade baconlindande kycklingfiléer som fylldes med getost.

Jag kryddade med en mix av olika sorters peppar, men det går lika bra med ”vanlig”peppar.

Till dem serverades klyftpotatis, grönsallad och så klart den goda såsen som de har fått puttra i.

Ingredienser:

Till 4-5 personer:

1 kg kycklingfilé

200 g getost

2 pkt bacon

pepparmix (santa maria)

salt

Sås:

6 dl grädde

2 msk kycklingfond

saft från 1 stor apelsin

1 tsk pepparmix

1 tsk maizenamjöl

Gör så här:

Skär ett snitt i kycklingfiléerna. Krydda dem med lite salt och pepparmix.

Fyll fickan med getost och linda bacon runt filéerna. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 minuter tills baconen börjar få fin färg. Under tiden rör du ihop ingredienserna till såsen.

Ta ut kycklingen och häll på såsen, sätt in i ugnen igen tills kycklingen är klar.




Skriv ut