lördag 22 augusti 2020

Fläskfilé i ugn med kantareller och champinjoner.

Kvällens middag blev fläskfilé som tillagades i ugnen med kantareller och champinjoner. Till det serverades hasselbackspotatis och goda vaxbönor som min sambos mamma odlat.

Ingredienser:

Till 4 personer:

1 stor fläskfilé

1 gul lök

200 g kantareller

200 g champinjoner

5 dl grädde

2 msk kalvfond

2 msk kinesisk soja

2 msk svartvinbärsgelé

salt

peppar

red av med lite maizenamjöl som du rör ut i lite vatten

Garnering:

klippt persilja

Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i 1 cm skivor. Skär svampen i bitar. Stek köttet i smör i en panna så det får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en gratängform. Fräs löken, champinjonerna och kantarellerna. Häll i grädden, sojan, svartvinbärsgelén och kalvfonden. Smaka av med salt och peppar. Red av såsen med lite maizenamjöl som du rör ut i lite vatten.  Häll såsen över köttet. Sätt in i ugnen på 200 grader tills köttet är genomstekt. Ta ut ur ugnen och strö över persiljan. 



torsdag 13 augusti 2020

Macka med kyckling, bacon, halloumi, krämig avokadodressing, sallad, ruccola och rödlök.

Det var längesen som jag la ut något på bloggen. Detta året har har inneburit mycket sjukdomar i vår familj och det är inte slut ännu. För drygt två månader sen fick jag diagnosen bröstcancer och jag har gått igenom en operation och nu får jag cytostatika behandling. Jag hoppas att jag ändå kommer att hinna med/ orkar att blogga lite, för vad vore livet utan god mat.

Här kommer receptet på en matig och god macka med kyckling, bacon och halloumi och en krämig avokadodressing.

Ingredienser:

Till 4 mackor:

8 skivor lantbröd eller liknade

smör att steka i

4 kycklingfiléer

1 pkt bacon

1 pkt halloumi

tomat, sallad, ruccola, persilja och rödlök

salt och peppar

Avokadodressing:

2 avokado

150 g naturell färskost

1 dl creme fraiche

saften från ½ lime

1 vitlöksklyfta

½ krm grovmalen svartpeppar

salt

Du behöver även träspett

Gör så här:

Mosa avokadon och pressa vitlöksklyftan. Rör ihop tillsammans med resterande ingredienserna till avokadodresssingen.

Skiva upp tomater och rödlöken.

Skär kycklingfiléerna på mitten så du får 8 tunna skivor. Skär även halloumin i skivor. Stek kycklingen i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Stek baconet knaprigt och stek även halloumin. Sätt in i ugnen på låg värme så det håller sig varmt medans du steker bröden.

Stek bröden i en grillpanna och bred sedan på avokadodressingen på fyra av bröden. Varva med sallad, kyckling, rödlök, bacon, halloumi, sallad, persilja och mer avokadodressing. Toppa med ytterligare en brödskiva. Sätt i ett träspett i varje macka och servera.



lördag 6 juni 2020

Passionsfruktsdrink

Är du sugen på en god drink med smak av passionsfrukt, då kan jag varmt rekommendera denna drinken.

Ingredienser:

Till ca 8 drinkar:

 7 dl passionsfruktsjuice

2 dl lime/citron juice (koncentrerad)

3 dl ananasBacardi

Till servering:

sprite

passionsfrukt 

citronmellis

Gör så här:

Blanda ihop passionsfruktsjuice, lime/citron juice och barcardi. Lägg i en burk och lägg den i frysen. När det är dax för servering, så skopa du upp drinken i glas, fyller på med Sprite och garnera med passionsfrukt och citronmellis.



söndag 17 maj 2020

Falukorvsgratäng

Lagade en falukorvsgratäng och till den serverades ris. Den sköter sig själv i ugnen medans du kokar riset.

Ingredienser:

800 g falukorv

250 g cocktailtomater i olika färger

2 dl riven ost

Sås:

3 dl grädde

3 dl mjölk

1 dl bostongurka

½ dl chilisås ( ketchupliknande)

1 msk stark senap

1 st tärnat grönt äpple

1 ½ msk kalvfond

1 ½ msk maizena mjöl

½ tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

Garnering:

finhackad persilja

Gör så här:

Skär falukorven i skivor och lägg dem i en ugnssäker form.

Rör ihop ingredienserna till såsen och häll den över korven. Skär tomaterna i skivor och lägg på dem. Strö över osten och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter. Ta ut och strö på persilja.




lördag 25 april 2020

Kalops på högrevsfärs

Gillar du kalops, men har inte riktigt tid att vänta på att köttet ska koka så det blir riktigt mört. Testa att göra en kalops på högrevsfärs.

Ingredienser:

6 personer:

800 g högrevsfärs

2 st gula lökar

2 st morötter

3 msk kalvfond

1 liter vatten

soja

4 st lagerblad

10 st hel kryddpeppar

aromat

salt

vitpeppar

red av med maizenamjöl

Gör så här:
Skala och skär morötter och lök i bitar. Bryn färsen i smör. Krydda det med salt, aromat och vitpeppar. Lägg i morötter, lök, kryddpeppar, fond och lagerblad och fräs ytterligare några minuter. Häll på vattnet.
Låt kalopsen koka ihop, red av med maizenamjöl som du rör ut i lite vatten.
Smaka ev av med mer salt, peppar och lägg i lite soja för färgens skull.
 Servera med kokt potatis och rödbetor.



Skriv ut