På söndag är det 1a advent och förutom ljusstakar och stjärnor som lyser upp i mörkret vill jag så klart sätta in fina blommor. Här är några av dem.
lördag 28 november 2020
torsdag 26 november 2020
Krämig matjessill
Gillar du matjessill? I så fall tycker jag att du ska testa att göra denna krämiga matjessill med två olika sorters lök och med en mild smak av kaviar.
Ingredienser:
1 burk matjessill
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk kaviar, typ Kalles
½ liten finhackad rödlök
½ dl finhackad purjolök
1 msk finhackad dill
salt
peppar
Gör så här:
Skär matjessillen i bitar. Rör ihop resterande ingredienserna och smaka av med salt och lite peppar. Rör försiktigt ner sillen i såsen. Sillen blir godast om den får stå i kylen i några timmar innan servering.
onsdag 11 november 2020
Edamamebönor, sesam, citron och sojaglaserade med flingsalt
Edamamebönor är ett gott tillbehör. Du håller dem i ena änden och trycker ut bönorna med tänderna. Godast är de om du servera dem lite ljumna.
Ingredienser:
500 g frysta Edamamebönor i sin skida
1 msk sesamolja
½ msk saft från en citron
3 msk japansksoja
1 msk svarta sesamfrön
flingsalt
Gör så här:
Lägg de frysta bönorna i en kastrull. Koka bönorna i 3 min i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Häll den över bönorna och rör runt. Strö flingsalt över och servera bönorna ljumna.
torsdag 5 november 2020
Pasta med bacon och ädelostsås
Jag lagade en krämig pasta med bacon och ädelost. En rätt som är god och går fort att laga.
Ingredienser:
Till 4 personer:
400 g okokt bandspagetti
1 pkt bacon
1 gul lök
1 päron
100 g ädelost
3 dl grädde
2 dl mjölk
lite pastavatten
salt
peppar
Gör så här:
Skär baconet i bitar. Skala och finhacka löken. Skala och skär päronet i bitar.
Koka pastan enligt anvisningarna medans du gör pastasåsen. Stek baconet.
Lägg i löken och päronet. Stek i några minuter och häll sedan i grädden, mjölken och smula ner osten. Smaka av med peppar och ev mer salt.
Låt såsen koka ihop och blanda sedan ner den i den kokade pastan tillsammans med lite av pastavattnet.
tisdag 27 oktober 2020
Plockmat
Det är inte alltid som man vill lägga så mycket tid i köket, men vill ändå äta gott.
Jag köpte olika charkvaror, ost, kex och färdiggrillade kycklingspett och klubbor, rökta räkor och aioli.
Jag gjorde en krämig pastasallad och skar upp lite frukt och grönsaker och kokade några ägg. Väldigt gott!!