Kålpudding tillhör mina absoluta favoriter. Servera den till kokt potatis, brunsås, lingon och gärna inlagd gurka.
Jag gör ofta 2 st på en gång. Jag brukar köpa aluminium formar med lock och göra kålpuddingen i dem. Det är smidigt om man vill frysa in en kålpudding.
Detta recept räcker till två formar. Vill du bara göra en kålpudding, så halvera du bara receptet.
Ingredienser:
1 ägg
3 msk ströbröd
2 msk sirap
2 tsk mejram
3 msk ströbröd
2 msk sirap
2 tsk mejram
salt
peppar
smör
peppar
smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär bort roten på vitkålen och skär ner
i små tärningar.
i små tärningar.
Koka kålen i saltat vatten tills den börjar mjukna. Spara gärna lite av vattnet som kålen har kokat i till såsen.
Blanda grädde, mjölk, ströbröd i en bunke och låt stå och svälla lite.
Blanda i färsen, kalvfonden, sirap, ägg och kryddorna.
Skala och riv löken fint, tillsätt den. Jobba ihop färsen.
Lägg först färs i botten och sedan kål. Ringa lite sirap på varje lager kål. Avsluta med kål överst.
Lägg några klickar smör på kålpuddingen innan du sätter in den i ugnen. Det blir godare sky till såsen då.
Sätt in formarna i ugnen i ca 30 minuter.
Så här gör du såsen:
Smält lite smör i en gryta och pudra på lite vetemjöl och rör runt, häll i skyn från kålpuddingen och grädde. (Jag hade 3 dl). Låt koka upp. Späd med "kålvattnet" och ringla i lite sirap. Krydda med salt,peppar och aromat. Vill du ha såsen mörkare, så ta i lite soya.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar