fredag 4 oktober 2013

Kanelsnurror på kanelbullens dag

Kanelbullens dag firas den 4 oktober och det har den gjort sedan 1999.
Tanken med dagen är att det ska vara en omtankens dag och den ska inte konkurrera med andra mattraditioner.
Nybakta kanelbullar med kall mjölk, behöver jag säga mer än så.

Ingredienser:

150 g smör (rumsvarmt) 
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1,4 l vetemjöl

Fyllning: 
150 g smör (rumsvarmt)
socker
kanel
Till pensling: 
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke eller matberedare.
Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär form.
Bred på smöret och strö över socker och kanel. Vik degplattan rakt över och kavla den lätt ett par gånger.
Skär remsor och tvinna sedan remsan och forma en enkel knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt.
Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
Värm ugnen till 250°C. Pensla med ägg och lägg på pärlsocker och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.


2 kommentarer :

  1. Ooopps! Tror du har glömt mjölk (5 dl) och jäst (50 gr) under ingredienser.
    De ser fina ut annars!! /Ibbe

    SvaraRadera
  2. Oj, så fel det blev! Tack för feedbacken./ Linda

    SvaraRadera

Skriv ut