måndag 24 november 2014

Saffrans Butterkaka

Idag har jag varit ledig och jag har pyntat en del inför advent.
Det är även min sambos son Melvins födelsedag och han har beställt köttfärslimpa, sås, potatis och gelé till middag ikväll.
 Jag har även bakat idag och det bakades butterkaka med saffranssmak.

Ingredienser:
4 ½ dl mjölk
50 g jäst
0,5 g saffran+ 1 sockerbit
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl
175 g mjukt smör

Fyllning:
150 g  mjukt smör 
3 tsk vaniljsocker
2 ½ dl florsocker

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en matberedare eller bunke och häll över mjölken. Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten i en mortel och rör ner den i mjölken.
Tillsätt salt, socker, ägg och hälften av mjölet. Klicka i smöret och tillsätt resten av mjölet.
Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en smidig deg för hand eller i maskin.
Låt jäsa under i 60 minuter under en bakduk.

Fyllning:
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Rulla i hop till en lång rulle och skär i bitar. Lägg 15 bitar på en bakplåtspappersklädd långpanna och resterande i en springform. Låt jäsa i 40 minuter till under duk.
Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader.
Den stora kakan i ca 18 minuter och den lilla i ca 13 minuter.
Låt svalna och pudra över florsocker innan servering.






Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut