torsdag 18 juni 2015

Matjesillbakelser

Imorgon är det Midsommarafton och många kommer liksom jag kommer att fira en klassiskt midsommar med sill och nypotatis. Solen verkar dock att lysa med sin frånvaro där jag bor, så det blir troligtvis inget firande ute i det gröna.

Här kommer receptet på matjesillbakelser. Passar bra till midsommarlunchen, som en somrig förrätt eller bara när du vill lyxa till det lite.


Till 8 st behöver du:
200 g kavring
100 g smör
2 gelatinblad
1 burk matjessill (200 g) 
1 dl majonnäs 
1 dl creme fraiche
2 msk finhackad dill 
½ rödlök, finhackad
2 st hårdkokta ägg 
salt
peppar 

Garnering: 

sallad rädisor
gräslök
rödlök
dill
Gör så här:

Klipp 6 cm breda remsor av en lite tjockare plastficka eller overhead papper.
Tejpa ihop dem till cylindrar på ca 6 cm i diameter.
Ställ dem på en plan yta med bakplåtpapper. 
Skär bort kanterna på brödet, mixa det till smulor. Smält smöret, häll det över brödet och mixa lite till så det blandas ihop. Fördela brödet i formarna och tryck med en sked eller liknade. Ställ formarna i kylen medans du gör fyllningen.
Hacka matjesill och ägg. Finhacka lök och dill.
Rör ihop majonäs, cremefraiche och lägg i resterande ingredienser.

Smaka av med salt och peppar. Lägg gelatinet i kallt vatten tills det mjuknat i ca 5 minuter.
Krama ur och smält i en kastrull. Låt svalna av lite. Häll försiktigt i gelatinet i gubbröran. 
Fördela fyllningen i formarna och ställ i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.

Ta bort plasten och garnera med sallad, rädisor, gräslök, rödlök och dill.





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut