torsdag 26 november 2020

Krämig matjessill

Gillar du matjessill? I så fall tycker jag att du ska testa att göra denna krämiga matjessill med två olika sorters lök och med en mild smak av kaviar.

Ingredienser:

1 burk matjessill

1 dl creme fraiche

2 msk majonnäs

1 msk kaviar, typ Kalles

½ liten finhackad rödlök

½ dl finhackad purjolök

1 msk finhackad dill

salt

peppar

Gör så här:

Skär matjessillen i bitar. Rör ihop resterande ingredienserna och smaka av med salt och lite peppar. Rör försiktigt ner sillen i såsen. Sillen blir godast om den får stå i kylen i några timmar innan servering.




onsdag 11 november 2020

Edamamebönor, sesam, citron och sojaglaserade med flingsalt

Edamamebönor är ett gott tillbehör. Du håller dem i ena änden och trycker ut bönorna med tänderna. Godast är de om du servera dem lite ljumna.

Ingredienser:

500 g frysta Edamamebönor i sin skida

1 msk sesamolja

½ msk saft från en citron

3 msk japansksoja

1 msk svarta sesamfrön

flingsalt

Gör så här:

Lägg de frysta bönorna i en kastrull. Koka bönorna i 3 min i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Häll den över bönorna och rör runt. Strö flingsalt över och servera bönorna ljumna.



torsdag 5 november 2020

Pasta med bacon och ädelostsås

Jag lagade en krämig pasta med bacon och ädelost. En rätt som är god och går fort att laga.

Ingredienser:

Till 4 personer:

400 g okokt bandspagetti

1 pkt bacon

1 gul lök

1 päron

100 g ädelost

3 dl grädde

2 dl mjölk

lite pastavatten

salt

peppar

Gör så här:
Skär baconet i bitar. Skala och finhacka löken. Skala och skär päronet i bitar.
Koka pastan enligt anvisningarna medans du gör pastasåsen. Stek baconet.
Lägg i löken och päronet. Stek i några minuter och häll sedan i grädden, mjölken och smula ner osten. Smaka av med peppar och ev mer salt.
Låt såsen koka ihop och blanda sedan ner den i den kokade pastan tillsammans med lite av pastavattnet.



tisdag 27 oktober 2020

Plockmat

Det är inte alltid som man vill lägga så mycket tid i köket, men vill ändå äta gott.

Jag köpte olika charkvaror, ost, kex och färdiggrillade kycklingspett och klubbor, rökta räkor och aioli.

Jag gjorde en krämig pastasallad och skar upp lite frukt och grönsaker och kokade några ägg. Väldigt gott!!










söndag 18 oktober 2020

Lingonkyckling

Jag lagade en kycklinggryta med smak av lingon. Den går fort att göra och till den serverades potatismos och brysselkål. Passar både till vardags och till fest.

Ingredienser:

Till 6 personer:

1 kg kycklingfilé

5 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl lingonsylt

1 st hönsbuljongtärning

2 msk kinesisk soja

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 msk färsk timjan

 maizenamjöl till redning

Garnering:

lingon

färsk timjan

Gör så här:

Putsa kycklingen och skär den i strimlor. Bryn kycklingen i en panna. Krydda den med salt och peppar. Tillsätt grädde, mjölk, lingon, soja och buljongtärningen. Låt koka ihop. Red av med maizenamjöl som du gör ut i lite vatten. Garnera med färsk timjan och lingon.




Skriv ut