måndag 5 augusti 2013

Krämig grillsås med soltorkade tomater och pesto

När vi grillade i fredags så gjorde jag en grillsås med soltorkade tomater och pesto.
Såsen är god till alla sorters kött.

Ingredienser:
2 dl cremefraiche
5 soltorkade tomater i olja
2 tsk olja från tomaterna
3 msk grön pesto
1 msk ketchup
½ tsk salt
1 krm chilipeppar

Gör så här:
Finhacka de soltorkade tomaterna. Rör ihop alla ingredienser till en sås. Servera.






söndag 4 augusti 2013

Beer can chicken

Igår grillade vi beer can chicken och jag måste säga att det var fantastisk gott. 

Jag gjorde en egen kryddblandning eller rub som jag gned in kycklingen med, men det finns färdiga kryddblandningar att köpa i affären om du inte vill göra en egen. 
Recept på min rub hittar du här
Jag köpte en färdig flaska med barbequsås och penslade kycklingen med.
Har sett i affären att det finns färdigkryddade beer can chicken från kronfågel.
Jag använde en vanlig folköl, men det går bra med vilken som. 
Jag serverade kyckling i naanbröd som jag hade penslat med ört och vitlöksolja och grillat till dem lite på grillen. Sedan fyllde jag bröden med den goda kycklingen, grönsaker och vitlökssås. 
Men denna kyckling kommer att vara god till det mesta.

Ingredienser:
1 st hel kyckling
1 burk öl  (50cl)

ev någon kvist färsk rosmarin och timjan.
rub att gnida in kycklingen med
barbequesås att pensla med

Gör så här:
Gnid in kycklingen väl med ruben. Ut och invändigt, gärna dagen innan. 
Häll ur halva ölburken, lägg eventuellt i några kvista färsk rosmarin och timjan och trä sedan kycklingen över ölburken.

Tänd grillen med briketter och låt det bli en bra glöd. Jag la briketterna i en ring med ett hålrum i mitten där kycklingen, påträdd på ölburken sedan placerades i en liten ugnsform på grillgallret. Grilla med locket på och ha spjället öppet.
Pensla kycklingen med barbequesåsen när ca 10 minuter återstår av grilltiden. 
Kycklingen är färdig efter ca 1 timma när köttsaften är klar utan rosa inslag. 
Ta bort ölburken och skär upp kycklingen i mindre bitar innan servering. 
Detta är en rätt som är jättegod och ångan från ölen gör kycklingen riktigt saftig och god.













Rub

Rub är en kryddblandning som gnuggas in i köttet innan maten tillagas, gärna dagen innan.
Jag gjorde denna kryddblandningen när jag skulle grilla beer can chicken.
Ingredienser:
1 msk spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 msk vitlökspulver
2 vitlöksklyftor
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk torkad basilika
1 tsk torkad rosmarin
1 msk flingsalt
4 tsk farinsocker
Gör så här:
Blanda allt i en mortel och stöt till du har en finfördelad kryddblandning.
Klappa/gnid sedan in ruben på köttet. 
Kryddblandningen ska pressas in i köttet och täcka så mycket som möjlig av köttet.




lördag 3 augusti 2013

Äta ute- Indiskt

Lyxade till det lite med att äta lunch på en indisk restaurang idag.
Jag läste och läste i menyn och tyckte att ganska mycket lät likadant. Till slut bestämde jag mig för kyckling med två olika kryddningar, lamm och räkor med bla lök och paprika som kom in fräsande på ett varmt fat. Nästan som fyra små rätter men på ett och samma fat. Vitlöksnaanbröd beställde vi oxå in. 

Kycklingfilé, lamm och räkor med paprika och lök.
Min sambo beställde vitlökskyckling.


Underbart gott naanbröd med vitlök.

Tortellinisallad med grillade grönsaker.

Igår grillade vi rostas och till köttet gjorde jag en tortellinisallad med grillade grönsaker i.
Vi hade även en sås med soltorkade tomater och pesto till. 
Idag sägs det att det ska bli årets varmaste dag. För en som jag som inte gillar vintern, känns det underbart.

Ingredienser:
Till 2-3 personer. 
250 g tortellini med pestofyllning
1 orange paprika
1 majskolv
1 gul lökar
1 näve ruccolasallad

Dressing:
3 msk olja
1 msk vinäger. (Jag hade fläderblomsvinäger)
1 tsk italiensk salladsvinäger
½ tsk salt

Gör så här:
Grilla grönsakerna på grillen. Koka pastan. Skölj och grovhacka ruccolan.
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda allt och servera salladen varm.





Skriv ut