torsdag 2 januari 2020

Skaldjurstallrik

På nyårsafton hade vi en skaldjurstallrik till förrätt. Stora räkor, hummer och kammusslor med smak av lime, ingefära, chili och vitlök.

Ingredienser:

stora räkor (vannameiräkor)

kammusslor

hummer

olika sorters salladsblad

avokado

ärtskott

plommontomater

limeaioli

västerbottenflan ( klicka HÄR för att komma till receptet)

Till räkorna och kammusslorna:

ingefära

röd chili

saften och skal från 1 lime

vitlök

salt

olja att steka i

Gör så här:

Lägg fina salladsblad på en tallrik. Lägg på ärtskott, hummerkött, avokado, tomater och klicka limeaioli runt om.
Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka även vitlöken. Riv ingefäran och limen. Fräs räkorna och kammusslorna hastigt i olja och lägg i chilin, vitlöken, ingefäran, limeskal och pressa i limesaften. Smaka av med salt. Lägg upp dem och ringla oljeblandningen över tallriken. Lägg till sist på ett västerbottenflan.  Servera.


 

 

onsdag 1 januari 2020

Västerbottenflan

Till nyår åt vi en skaldjurstallrik till förrätt och till dem gjorde jag västerbottenflan som tillbehör. De är väldigt lätta att göra och receptet kommer här.

Ingredienser:

 riven västerbottenost

Gör så här:

Lägg ut högar av ost, ca ½ dl vardera på en bakplåtsklädd plåt. Tänk på att inte lägga osten för tätt för den flyter ut på plåten.
 
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca  6-8 minuter, tills flanen har fått fin färg.
Låt svalna.



tisdag 17 december 2019

Tonfiskgratäng

Denna gratängen gjorde jag ofta för länge sen, men nu var det jättelänge sen som jag gjorde den. Testa att byta ut tonfisken mot räkor eller crabstick.

Ingredienser:

Till 4-5 personer:

4 ägg

1 burk tonfisk

1 gul lök

dill

citron 

7 skivor toastbröd

2 dl riven ost

Sås:

3 dl mjölk

1 dl grädde

100 g margarin

3 msk mjöl

salt

peppar

1 nypa socker

Gör så här:

Koka äggen. Hacka dem och lägg dem i en smörad form. Skala och hacka löken. Lägg i tonfisken, löken och dillen. Pressa lite citron över.  Smält smöret i en gryta, tillsätt vetemjölet och rör runt. Häll i grädden, mjölken och låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Häll såsen över gratängen. Skär brödet i tärningar och lägg dem över såsen. Strö på osten och sätt in gratängen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.




måndag 2 december 2019

Blommor till jul

Blommor är ett måste till jul, hyacinter och amaryllis är favoriter. Här kommer några av de blommor som jag har ställt in hemma hos mig.





söndag 1 december 2019

Skinkmacka och första advent

Idag är det första advent och jag började morgonen med skinkmacka och varm chokladmjölk. 

Det har varit så mörkt i november, så det är extra mysigt att tända alla ljusstakar och stjärnor.

Nu ligger det även lite snö ute och igår sken solen, inget som man har varit bortskämd med den senaste tiden.




Skriv ut