söndag 16 maj 2021

Smörgåsrulltårta med skinka

Jag gjorde en smörgåstårta i form av en rulltårta. Perfekt om du vill göra en liten smörgåstårta och vill att det ska gå lite fortare.

Ingredienser:

Till 4 personer:

12 st stora skivor formfranska

lite mjölk

200 g skinka

1 burk creme fraiche

100 g färskost

1/2 dl majonnäs

2 msk finriven pepparrot

1/2 dl finklippt persilja

salt 

peppar

Garnering:

1 dl cremefraiche

100 g färskost

1 msk majonnäs

salt

peppar

sallad

gurka 

clementin eller apelsin

skinka 

ägg

persilja

Gör så här fyllning:

Skär skinkan i bitar. Riv pepparroten och klipp persiljan. Blanda ihop färskosten, creme fraichen och majonnäsen. 

Tillsätt skinkan, pepparroten och persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Skär bort kanterna från brödet. Pensla nedre kanten med mjölk och lägg brödet lite omlott på ett bakplåtspapper och tryck till. Kavla försiktigt så att brödet ”limmas ihop”. Bre på fyllningen och rulla försiktigt ihop rullen med hjälp av bakplåtspappret. Rulla den ganska hårt. 

Gör så här garnering:

Blanda ihop färskosten, creme fraichen och majonäsen och krydda med salt och peppar. Bre runt om hela rullen. Skär salladen i strimlor och tryck den runt om hela rullen. Lägg på ägg, skinka, gurka, clementin eller apelsin och persilja.






söndag 2 maj 2021

Fläskfilépasta i tryffelsås

Philadelphiaost finns nu med smak av tryffel och jag gjorde en pastasås med fläskfilé, champinjoner och philadelphiaost.

Ingredienser:

Till 4 personer:

500 g färsk pasta

1 stor fläskfilé

250 g champinjoner

150 g philadelphiaost med tryffelsmak

2 msk kalvfond  

3 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl finklippt persilja

grovmalen svartpeppar

salt

Gör så här:
Ansa och skär fläskfilén i strimlor. 
Skär champinjonerna i skivor. Bryn fläskfilén i en gryta och krydda med salt och peppar.
Lägg i  champinjonerna och fräs lite till. Tillsätt, kalvfonden, tryffelosten, grädden och mjölken låt koka ihop. Lägg till sist i persiljan. Koka pastan enligt anvisningarna. Blanda i den kokta pastan i såsen och servera.




onsdag 28 april 2021

Mangosalsa

Mangosalsa är ett gott tillbehör som passar till mycket, tex grillat och fisktacos.

Ingredienser:

1 mango

1 rödlök

ca 10 cm gurka

1 msk finhackad persilja

saft från ½ lime

½- 1 krm chilipeppar

lite salt

Gör så här:
Tärna gurkan och mangon. Skala och finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienser och låt gärna salsan stå i någon timme innan servering.



söndag 21 mars 2021

Vegansk "Bolognese"

Lagade en vegansk Bolognese som fick stå och puttra länge på spisen.

Ingredienser:

700 g vegofärs ( Jag hade anamma vegofärs)

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 morötter

2 pkt krossade tomater á 400 g

2 grönsaksbuljongtärningar

2 lagerblad

olja att steka i

1 liter vatten

1 msk torkat basilika

1 msk torkad oregano

½ tsk grovmalen svartpeppar

salt

Gör så här:

Mixa lök, vitlök och morötter. Bryn färsen i olja och lägg i den mixade löken och morötterna och fräs lite till. Tillsätt krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, lagerblad och kryddor. Låt puttra på svag värme i ca 2 timmar. Smaka av med salt.



onsdag 17 mars 2021

Knäckig bananpaj

Gillar du friterade bananer med glass ? I så fall kommer du att gilla den här pajen.

Ingredienser:

3-4 mogna bananer

½ dl ljus sirap

1 dl socker

1 ½ dl vetemjöl

100 g rumsvarmt smör

1-2 krm salt

Gör så här:

Ta fram smöret så det får rumstemperatur eller kör det lite i mikron.

Blanda ihop smöret med sirapen, vetemjölet, sockret och saltet till en jämn smet. Skala och skär bananerna i skivor. Lägg dem i en lite mindre pajform eller ugnsform. Min hade  23 cm i diameter. Bred smeten över bananerna och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Tänk på att tiden kan variera beroende på ugn. Ta ut den när den har fått fin färg. Pajen är godast att servera varm och med vaniljglass till.



Skriv ut